SEO Çeşitleri Nelerdir?

SEO Çeşitleri Nelerdir?

“Arama Motoru Optimizasyonu” olarak anılan SEO çeşitlerini ele almadan önce bu kavramın ne olduğunun bilinmesi gerekir.

Arama Motoru Optimizasyonu” olarak anılan SEO çeşitlerini ele almadan önce bu kavramın ne olduğunun bilinmesi gerekir. En net haliyle SEO (Search Engine Optimization) arama motorlarını optimize eden bir sistemdir. Bu sistemin amacı, web sitelerinin değerini artırıp arama motorlarında üst sıralara erişmelerini sağlamaktır. Belirli kriter ve tekniklerin yer aldığı sistemde yapılması gereken tüm adımlar hayata geçirildiğinde üst sıralarda yer alabilmek, bir nev-i Google’ın internet sitenize verdiği ödüldür.

Google, Yandex ya da Bing gibi arama motorlarının kriterlerine uygun içerikler ürettiğiniz takdirde siteniz, ilgili sözcükler ile arama yapan kişilerin ilk sırada karşısına çıkacaktır. Bu kriterler birçok farklı alt başlıkta incelenmektedir.

SEO Kriterleri Nelerdir?

Arama motoru optimizasyonuna uygun içerikler hazırlamak, SEO uygulamalarında başlıca kriterleri arasındadır. Belirli kurallara uygun olması beklenen içerikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Anahtar kelime kullanımı

  • Kaliteli içerik

  • Spin içermeyen yazılar

  • %100 özgün bir yazı

Yenilikçi bir reklam dili olan arama motoru optimizasyonu sistemine uygun içerik oluşturmanın önemi kadar SEO’nun detayları da öğrenilmelidir. Bu detaylar ‘’Site İçi SEO’’ ve ‘’Site Dışı SEO’’ olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Site dışı olarak kabul edilen sistem, dört farklı kategoride ele alınmaktadır. Yazımızın devamında ele alacağımız olan bu dört kategori de birer SEO çeşidi olarak kabul edilir.

Site İçi SEO Nedir?

Sistemin alt başlıklarını ele almadan önce nispeten daha kısa bilgiler içeren Site İçi SEO’nun ne olduğunu öğrenelim. Bu sistem genel itibarıyla sitenin içinde yapılması gereken ayarların tümüne verilen bir isimdir. Peki bu ayarlar nelerdir?

Sitenin içindeki görsel, grafik ve çeşitli içeriklerin ama motoru kurallarına uygun olarak düzenlenmesidir. Bu düzenlemeler genel olarak sektör incelemesi, anahtar kelime tespiti ve hedef kitlenin belirlenmesi gibi unsurlarda ele alınmaktadır.

İçerik özgünlüğü gibi maddeler de bu aşamada incelenmektedir. Tüm ayarlar kuralına uygun olarak düzenlendiği takdirde sitede kullanıcı trafiği de artmaktadır. Aynı zamanda arama motorlarında üst sıralara yükselebilmek için de bu adımların denetlenmesi oldukça önemlidir.

Site Dışı SEO Nedir?

Site içi SEO sisteminden sonra önem ve dikkat gerektiren bir diğer konu ise site dışı ayarlardır. SEO’nun her adımı birbirinden önemli olsa da site dışı SEO, birden fazla alt başlığı ile dikkatli olarak incelenmesi gereken bir konudur.

Sitenin dışında yürütülen bu adımda reklamlar devreye girmektedir. Site dışı tanıtımlar ve referansların düzenlenmesi, link yerleştirme gibi unsurlar ön plandadır. Backlink sistemi ya da sosyal medya tanıtımları da SEO’nun site dışı ayağında yer almaktadır.

Site Dışı SEO, dört farklı alt başlığa sahiptir. Bunlar sırasıyla;

  • Yerel (Local)

  • Genel

  • Uluslararası (International)

  • Mobil olarak ayrı kategorilerde incelenmektedir.

Google gibi arama motorları, bu adımların uygulanmadığı hile ve spam barındıran içerikleri tespit edebilmektedir. Dolayısıyla bu adımların uygulanması bir site için oldukça önemlidir. Siz de Dopinger’in SEO hizmetlerini https://www.dopinger.com/tr/seo/ web sitesinden inceleyerek markanıza değer katabilirsiniz.

Site Dışı SEO Çalışmaları

Arama motoru optimizasyonları iki çeşide sahip gibi görünse de site dışı çalışmalar kendi içinde de ayrı kategorilerde incelenmektedir. Kısaca site dışı optimizasyon çalışmalarını açıklamak gerekirse:

Yerel (Local) SEO

Belli bir şehir ya da ilçede kullanılarak olan site çalışmalarıdır. Örnek verilecek olursa tamirci, lokanta ya da çilingir gibi firmaları için bu tür bir hizmet tercih edilmektedir. Dopinger de sizin için en uygun olan sistemi belirleyerek markanızı ilk sıralara taşımayı amaçlamaktadır.

Genel SEO

Yerel türü de içine alan genel formdaki bu alternatif de ülke çapında hizmet veren marka ve firmalara uygun bir yöntemdir. Tüm Türkiye’de hizmet vermesi beklenen bir sitenin genel SEO ayarları da Dopinger’in katkılarıyla bu formata uygun yapılabilmektedir.

Uluslararası SEO

Yerel ve genel çeşitlerini de kapsayan uluslararası SEO formatı, dünya geneline hitap eden firmalar için uygundur. Yalnızca bir bölge ya da şehri kapsamayan Uluslararası SEO hizmeti de Dopinger bünyesinde sunulmaktadır.

Mobil SEO

Mobil kullanım günümüzde azımsanmayacak ölçüde artış göstermiştir. Dolayısıyla yoğun bir kitleye sahip olan mobil uyumlu siteler için de optimizasyon çalışmaları oldukça önemlidir. Mobil SEO, kriterlere uygun olarak dizayn edildiği takdirde internet sitelerinin tarayıcıda kolay bulunabilir olmasını sağlamaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.