Şevket bostan bitkisi nedir

Şevket bostan bitkisi nedir

Şevket bostan bitkisi nedir

Genellikle ülkemizde Akdeniz, Marmara ve Ege yerlerinde yetişmektedir.

Şevketi Bostan Otunun Faydaları:

Gaz sancılarına karşı tedavi edicidir. Sindirim problemlerinden kaynaklanan karın ağrılarını giderir.

Vücuttaki yaraların temizlenmesini ve kısa sürede iyileşmesini sağlar. İdrar söktürücüdür.

Safra salgısını artırır.

Her türlü alerjiye karşı tavsiye edilmektedir.

Araç tutmasına karşı iyi gelmektedir.

Toz ve otlardan kaynaklanan nezlemsi hale karşı tedavi edicidir.

İştahsızlığa karşı tavsiye edilmektedir.

Mide, bağırsak hastalıklarına karşı tedavi edicidir.

 

Romatizmal rahatsızlıklarda kullanılmaktadır.

Şevketi Bostan Otu Nerede Satılır?

 

Bu otu rahatlıkla aktarlardan tedarik edebilirsiniz. Bulunduğunuz bölgelerde yetiştiriliyorsa yaz aylarında çiçek vermektedir. Bu çiçekler toplanıp gölgede kurutulur. Şevket bostan otu sonbaharda olgunlaşmaktadır, bu evrede olgunlaşan bitkinin tohumları toplanır ve kurutulan çiçeklerle karıştırılır.

 

Şevket Bostan Otu Nasıl Hazırlanır

Yukarıda tanımını sunduğumuz şekilde kurutulup hazırlanan şevket bostan otunu kullanmak için 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı ot eklenmek amacıyla hazırlanır. Öncelik ile 1 bardak suyu kaynatıyoruz, ocağın altını kapattıktan sonra 1 tatlı kaşığı otu içerisine atıyoruz ve 15 dakika süresince demlemeye bırakıyoruz. Etkili neticeler alabilmek için bir gün içerisinde 3 defa uygulanması gerekmektedir.

Alerji için ise kullanım biçimi daha farklıdır.

1 litre suyun içerisine 2-3 tutam şevket otu atılır ve bir gün bekletilir. Sonrasında 1 hafta süresince her gün 1 saat arayla 1 kaşık içmeye devam edilmelidir.

Şevketi Bostan Bitkisinin Yemeği Nasıl Yapılır?

İçerdiği yüksek varlıklı bileşimlerden ötürü şevket-i bostan çok güzel bir şekilde yemeğe çevrilebilecek bir ottur. İşte Arda Türkmen’in son derece lezzetli Şevket-i Bostan yemeği tarifi; Malzemeler:

Yarım kilo şevketi bostan,

1 adet iri kuru soğan,

2 diş sarımsak,

3 adet domates,

5 yemek kaşığı zeytinyağı,

1 avuç pirinç,

Toz şeker (1 çorba kaşığı),

Yarım limonun suyu,

Yarım çubuk tarçın,

3 bardak su

Tuz

Şevketi Bostan Yemeğinin Hazırlanışı: Şevketi Bostan otu ayıklanması zor bir bitki olması nedeniyle pazarlarda ayıklanmış bir şekilde suyun ortamında satılmaktadır. Suyun ortamında olmasının nedeni sudan çıkınca renginin süratlice değişmesidir. Bu sebeple aldığınız şevket-i bostan otunu anında pişirmeyecekseniz limonlu ve unlu bir suyun ortamında muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Öncelik ile bu otu jülyen biçiminde doğrayın.

Soğanları yemeklik bir şekilde doğrayın. Sarımsakları ince kıyın ve domatesleri küp küp yemeklik doğrayın. Bir tencerenin ortamında zeytinyağını ek edin ve biraz kızdırın. Sonrasında ayıklanmış ve jülyen doğranmış şevket-i bostanı tenceremize koyun ve biraz karıştırdıktan sonra doğranmış soğanı ve sarımsağı ek edin. Soğanlar kavrulduktan sonra hazırlamış olduğunu domateslerin yarısını, şeker, tuz, limon suyu, su, ve kabuk tarçını ek edin. Sonrasında aşağı yukarı olarak 20 dakika kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kalan domatesleri ve pirinci de ek ederek kapağını kapatın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Pirinçler yumuşadıktan sonra yemeğiniz hazır olacaktır ocağın altını kapatabilirsiniz.

Afiyet deva olsun efendim

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum