Sigortasıza aylık 1603 TL Maaş.. İşte şartları..

Sigortasıza aylık 1603 TL Maaş.. İşte şartları..

Sigortasıza aylık 1603 TL Maaş.. İşte şartları..

Türkiye gazetesi yazarlarından İsa Karakaş bugün köşesinde ‘Sigortasız yaşlılara 1603 TL maaş’ başlıklı bir yazı kaleme aldı. Belirtilen Kanun teklifi TBMM’de yasalaşırsa 65 yaş aylığı, aylık 534 TL, üç aylık 1603 TL’ye çıkacak

.İşte İsa Karakaş’ın ‘Sigortasız yaşlılara 1603 TL maaş’ başlıklı yazısı Türk vatandaşı olup Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekliliği bulunmayan 65 yaş ve üstü muhtaç yaşlı yurttaşlara devlet üç ayda bir maaş vermektedir. Bu maaş için ikametgâhın bulunduğu Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı’na başvurmak gerekiyor.

Başvuruda nüfus cüzdanı dışında herhangi bir belge gerekli değildir. Belirtilen vakfa müracaat esnasında verilecek formu doldurup imzalamak yeterlidir. 65 yaş üstündekilere 2017/Aralık ayı itibarıyla aylık 251 TL, 3 aylık 754 TL olarak ödenmiştir. Geliri 534 TL’nin altında olan 65 yaş ve üstü yaşlılara 2018/Ocak ayında yapılacak kamu personeli maaşlarındaki artışa göre bu aylıklar artırılacaktır.

TBMM’de bulunan MHP’nin Kanun teklifinde hâlen veriliyor olan yaşlı, engelli ve korunmaya muhtaç yurttaşlarımıza yapılan bu ödemelerin kamu personeli aylık katsayısı baz alınarak hesaplanmasının bir yandan bu kesime yapılacak ödemelerin artışına il-işkin oranların düşük kalmasına yol açarken öte yandan, yapılan ödemelerin güncel ekonomik gerçeklerden de uzak kalmasına yol açtığı gerekçesinden hareketle net asgari ücrete endekslenmesi önerilmektedir.

Belirtilen Kanun teklifi TBMM’de yasalaşırsa 65 yaş aylığı, aylık 534 TL, üç aylık 1603 TL’ye çıkacaktır.

A-NAYASA M-HKEMESİNE BAŞVURUP SGK HAKKIMI ALABİLİR MİYİM? “İsa Ağabey, 1996-1997 döneminde vergi levhası olan birkaç iş yerinde sigortasız çalıştırılmıştım. Sigorta başlangıcımı geriye çekmek için mahkemede 10 yıl zaman aşımı olduğundan Anayasa Mahkemesine müracaat hakkımı alabilir miyim, bunun emsali oldu mu hiç?”

Ömer Berk Sayın Berk, sigortasız çalıştırılmada, çalışmalarınızın geçtiği senenin sonundan başlayarak 5 senelik bir hak düşürücü süre öngörülmüştür. Bu süre hak düşürücü bir süre olduğundan hem iş mahkemesinde hem de Anayasa Mahkemesinde dava açma hakkınız düşmüştür. Ancak çalıştığınız süreye ilişkin elinizde çalışmalarınızı belge ve kanıtlar var ise SGK’ya başvuru yapabilirsiniz. Sadece şahitlerle SGK hizmeti elde edemezsiniz.

ANNEM NASIL EMEKLİ OLUR? “İsa Ağabey, benim annem 24.12.1966 doğumlu. SGK girişi 01.03.2012. Annem işten ayrılacak.

Erken emekli olabilmesi için isteğe bağlı Bağ-Kur’lu mu tekrar SGK’lı bir işe mi girmesi gerekmektedir. Annem kaç yaşında emekli olur?” Murat Uçan Sayın Uçan, anneniz, SSK’lı çalışması hâlinde 58 yaş ve 7000 gün primle emekli olacaktır. Hiç çalışmayıp bütünüyle isteğe b-ağlı sigortaya prim yatırarak emekli olmak isterse yine 58 yaşında ancak 7000 gün prim yerine 9000 gün prim ödemesi gerekecektir. Buna göre seçiminizi yapınız.

D-OĞUM YAPAN TAŞERON İŞÇİSİNİN KADRO HAKKI

“İsa Bey, doğum iznindeyim. Taşeronumuzun protokolü yıl sonu bitti. Benim kadro hakkım kaybolacak mı?” Ayşe Coşkun Sayın Coşkun, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında çalıştırılan taşeron işçileri kadroya alınmaktadır. Siz de bu çerçevede çalışıyor iseniz doğum izninde bulunmanız kadroya geçmenize engel olmayacaktır. Doğum izninizin bitimini takiben en geç 10 gün içerisinde çalıştığınız Kamu İdaresine yazılı bir biçimde müracaatta bulunmanız gerekiyor.

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.