SON DAKİKA !!! BÜYÜK DESTEK 82. İL GELİYOR İL’İN ADI BELLİ OLDU.!

SON DAKİKA !!! BÜYÜK DESTEK 82. İL GELİYOR İL’İN ADI BELLİ OLDU.!

SON DAKİKA !!! BÜYÜK DESTEK 82. İL GELİYOR İL’İN ADI BELLİ OLDU.!

CHP lideri ile CHP Grup Başkanvekillleri ve Bursa Milletvekilleri Lale Karabıyık, Ceyhun İrgil, Orhan Sarıbal, Erkan Aydın, Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun imzasını taşıyan ortak teklifte, Bursa ve Kütahya’dan ayrılacak 6 ilçenin İnegöl’e bağlanması öngörüldü.

 
Teklifte İnegöl’e bağlanacak ilçeler, “Keles, Domaniç, Kurşunlu, Alanyurt, Yenice ve Kemalpaşa” olarak düzenlendi. Teklifin gerekçesinde, İnegöl’ün Bursa’ya 40 kilometre, Yenişehir Havalimanı’na 25 kilometre uzaklıkta bulunduğu ve 255 bin nüfusa sahip olduğu vurgulandı.

SANAYİDEN MOBİLYAYA KÖFTEDEN KAPLICAYA

Gerekçede, “Ülkemizin önemli bir sanayi merkezi olan İnegöl, TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre Türkiye’nin 16’ncı büyük sanayi merkezidir. İnegöl mobilyası artık dünya çapında bilinen bir marka haline gelmiştir. Yemekte İnegöl Köftesi, turizmde Oylat kaplıcaları, tarımda İnegöl ayçekirdeği, kültürel alanda ülkemizin ilk sivil mehteri olan Tarihi İnegöl Mehteri, şifa kaynaklarında Elmaçayır, Kozluca, Özlüce, Konurlar, Eskikaracakaya ile markalaşarak hızla büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir” denildi.

İNEGÖL HAKKINDA !!

İSTATİSTİKLER

Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı verilerine göre İnegöl 255.032 kişilik nüfusuylaBursa’nın merkez dışındaki en büyük ilçesi ve Güney Marmara’nın nüfus bakımından ikinci büyük kentidir. Ayrıca Sanayi İstatistikleriyle Bursa’nın en yoğun ve en büyük sanayi merkezlerinden biridir.

ÖNE ÇIKAN BİLGİLER

Son yıllarda hızla büyümüş ve yoğun göç almıştır. İnegöl, Bursa’nın güneydoğusunda ve Bursa şehir merkezine 47 km uzaklıktadır. Bursa’ya yaklaşık 25 dakika uzaklıkta bulunmaktadır. Önemli bir sanayi kenti olan İnegöl, TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre Türkiye’nin 16. büyük sanayi merkezidir.İnegöl OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Türkiye’nin birçok ünlü markasını Türk ekonomisine kazandırmıştır. İnegöl Mobilyası; artık dünya çapında bilinen bir marka haline gelmiştir.

Büyükşehir sınırları dışında ise Türkiye’nin nüfus açısından en kalabalık ilçelerinden biri olan İnegöl’ün, 1927’de 12.000 olan nüfusu, 1990’da 71.120’ye, 2000’de 105.959’a, 2007’de 130.448’e çıkmıştır. Günümüzde şehir merkezinin nüfusu 255.032 kişidir. Nüfus bakımından Bursa merkez ilçeleri dışında Bursa’nın en kalabalık ilçesidir. İnegöl, diğer ilçelerle kıyaslandığında Büyükşehir görünümü taşıyan bir kenttir.

Bursa Yenişehir Havalimanına 25 km uzaklıkta bulunan İnegöl’de bu nedenle hava ulaşımı önemli gelişme kaydetmektedir.

KÜLTÜR VE GELİŞMİŞ YÖNLERİ

Günümüzde İnegöl, büyük ve modern sanayi kenti olmanın yanı sıra Türkiye’de ki birçok ilden büyüktür. İnegöl, yeni parkları, geniş caddeleri ve alışveriş merkezleri ile modern bir kent görünümündedir.

İnegöl, gelişmiş sanayisi, köftesi, mobilyası ve Oylat Kaplıcaları ile ün salmış bir kent olmasının yanında tarihsel dokusu ile kültür kenti olma özelliğini sürdürmektedir.

İnegöl, medya (basın-yayın) açısından da gelişmiş bir ilçedir. Anadolu’da birçok ilçede yerel yayın kuruluşu bulunmazken İnegöl’de 2 yerel televizyon kanalı, 4 yerel radyo kanalı ve günlük yerel gazeteler bulunmaktadır.

COĞRAFİ KONUMU

İnegöl, Bursa iline bağlı bir ilçedir. Anadolu Yarımadası’nın kuzeybatısında, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda yer alır. 40° 09’ derece kuzey enlemi, 29° 49’ doğu boylamı arasındadır. Bursa’nın da güneydoğusunda yer alan İnegöl’ün; kuzeyinde Yenişehir ilçesi, güneyinde Kütahya ili, güneybatısında Keles ilçesi ve güneydoğusunda Bilecik ili bulunmaktadır.

İnegöl; Bursa-Eskişehir karayolunun 45. Kilometresinde yer almaktadır. Bursa-Bilecik-Kütahya illerinin oluşturduğu üçgende yer alan İnegöl, Mezit Boğazı ve Ümitalan arasındaki verimli ve sulak toprakların bulunduğu ova üzerinde kuruludur.

İnegöl’ün yüzölçümü 1031 km2’dir.

İnegöl’ün Bazı Merkezlere Uzaklık Bilgileri

İnegöl-İstanbul Arası: 260 Km (Yaklaşık 3 Saat)

İnegöl-Ankara Arası: 330 Km (Yaklaşık 4.5 Saat)

İnegöl-İzmir Arası: 387 Km (Yaklaşık 5 Saat)

İnegöl-Antalya Arası: 503 Km (Yaklaşık 7 Saat)
 
KÜLTÜR VE FUARLAR

İnegöl’de Tarihi Mehter Takımı da bulunmaktadır. Tarihi İnegöl Mehteri zaman zaman yurt dışında özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli etkinliklere katılmıştır.

Türkiye’nin Mobilya Kenti İnegöl’de her yıl MODEF Mobilya ve Dekorasyon Fuarı düzenlenmektedir. İnegöl Mobilyasının “Marka” haline gelmesinde MODEF’in katkısı büyüktür. Yılda 2 kez mobilya fuarı, 1 kez Tarım fuarı gerçekleştirmektedir.

Mobilya Fuarları Mart ve Kasım olmak üzere yılda 2 kez, Tarım fuarı ise Eylül ayında yılda bir kez gerçekleştirilmektedir. Mart Mobilya fuarımız yoğunlukla iç piyasa müşterilerinin ziyaret ettiği, Kasım fuarımız ise dış pazarlara hitap etmektedir. İnegöl Mobilya Fuarının en güçlü yönü, 1500’ü aşkın üreticisi, 25.000sektörel uzmanı, 350milyon$ ihracatı ve toplamda 1milyar dolarlık mobilya üretimiyle fuarını ve gelen ziyaretçilerin beklentilerini fazlasıyla karşılamaktadır. Amacımız fuarımızın arkasında duran sanayisinin haklı gururuyla, sektöründe tek ve en önemli fuarları konumuna getirmektir.

İKLİMİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

İnegöl’ün iklimi; Karadeniz ile Akdeniz iklimi arasında geçiş karakteri göstermektedir. Yaz ayları daha çok Akdeniz iklimine benzer, sıcak ve az yağışlıdır.

Yıllık ortalama sıcaklık 12,4 °C’dir. Yaz sıcaklık ortalaması 21,9 °C, Kış sıcaklık ortalaması ise 2,30 °C’dir. Bu güne kadar ölçülen en yüksek sıcaklık 41,2 °C ile Ağustos ayına aittir. En düşük sıcaklık ise -22,7 °C olarak ölçülmüştür. İnegöl’ün doğal görünümüne yeşil renk hakimdir.

İnegöl’ün çevresindeki dağlar ormanlarla kaplıdır. Genel ağaç türleri: çam, kayın, göknar, söğüt, kavak, karaağaç, meşe, ıhlamur, kestanedir. İnegöl, 104 bin 447 hektarlık yüz ölçümüne sahip olan orman alanı ile ülke ortalamasının üzerinde bir yere sahiptir.

İlkbahar aylarında, çok yüksek olmayan bölgelerdeki çayırlık veya orman içlerindeki açık alanlar bir çok bitki türüne belli aralıklarla ev sahipliği yapar. Yapılan çalışmalar İnegöl sınırları içerisinde yaklaşık 600 bitki türünün yaşadığını göstermektedir. Mürver, iğ ağacı, süpürgelik, katırtırnağı , yabani sinameki, kara yemiş, ahududu, böğürtlen , yabani gül , tavşan elması , alıç, gilaburu, kurtbağrı , yasemin ve erguvan gibi çalı formları da bu ormanların yapısına katılır.

Şehir merkezinde dikkat çeken tarihi çınarlar İnegöl’ün sembolü haline gelmiştir. Özellikle İshakpaşa Camii çevresinde ve Kasım Efendi Caddesi’nde tarihi çınarlar koruma altına alınmıştır.

FİZİKİ YAPISI

İnegöl’ün doğasını süsleyen Uludağ, İnegöl’ün güneybatısından başlayarak, güneydoğusuna kadar sıra dağlar şeklinde uzanır. İnegöl’ün kuzeyinde Yenişehir, kuzeybatısında da Bursa eşiği yer alır. İnegöl, etrafını çevreleyen dağların ortasında, denizden yüksekliği 350 metreyi bulan bir ovada kuruludur. İnegöl Ovası 148 km2 yüzölçümüne sahiptir. Ovanın zemini alüvyonlarla kaplıdır.

İnegöl, başta Uludağ olmak üzere Domaniç dağları,Ahı Dağı gibi eşsiz manzaralara sahiptir. Uludağ yaylaları, akarsuları ve doğal güzellikleri İnegöl’e doğa turizmi olanakları da sunmaktadır. İnegöl’ün güneyindeki Uludağ’ın eteklerinden, güneydoğudaki Mezit köyüne kadar çam ormanlarıyla kaplı olup, Alaçam, Boğazova, Arapoturağı, Başalan, Kıranköy, Tepeltepe ve Gazelli gibi birçok yayla bulunmaktadır.

İnegöl’ün akarsu sistemini Kocadere ve ona katılan akarsular oluşturur. Kocadere, Karadere, Akdere, Hocaköy, Bedre, Akçasu, Çandır, Mezit gibi akarsular Yenişehir havzasından Sakarya nehrine ulaşırlar. Bursa Ovası’nın suları Marmara denizine dökülürken, İnegöl Ovası sularını Karadeniz’e döker. Uludağ ve Domaniç dağlarından gelen akarsular, Ahı Dağı’ndan gelen akarsulara göre debileri daha fazla ve sürekli suyu bulunan akarsulardır.

İnegöl ve çevresinde doğal göl yoktur. Mevcut göller, yapay göllerden oluşmaktadır. Bunlar: Eymir, Kurşunlu, Halhalca, Yenice göleti ve Boğazköy Barajıdır.

İdari Yapı

1885 yılına kadar Hüdavendigâr (Bursa)’a bağlı 9 ilçe merkezinden biri olan İnegöl, idarî olarak 1885 yılında liva(il) haline getirilen Hüdavendigar Vilayetine bağlı Ertuğrul adı verilen Bilecik’e bağlanmıştır. İnegöl tarihi boyunca her zaman ilçe merkezi olup, hiçbir zaman köy veya bucak statüsüne inmemiştir. Sancak merkezi ise zaman zaman Ertuğrul , zaman zaman da Hüdavendigâr olarak değişse de, adlî ve askerî açılardan sürekli Bursa’ya bağlı kalmıştır. 1926 yılından itibaren ise tamamen Bursa iline bağlanmıştır. 2012 yılında çıkarılan Büyükşehir Yasası ile İnegöl, Bursa’nın merkez ilçesi olmuştur.

NÜFUS

Cumhuriyet kurulduktan sonra 1927’de yapılan ilk nüfus sayımında 48.000 olan İnegöl nüfusunun %75’i (36.000) köylerde; %25’i (12.000) şehirde yaşamaktaydı. Ancak 70’li yıllarda mobilya endüstrisinin gelişmesi ve buna sanayileşmenin de eklenmesiyle ilk kez 1985 sayımında kent nüfusu köylerin nüfusunu geçmiş, yoğun göç alan İnegöl’ün nüfus yapısı tersine dönmüştür. Günümüzde ise 2016 yılı sonu itibariyle yaklaşık 255.032 olan nüfusun % 75’i (172.000) şehirde yaşamaktadır.

ANDROİD UYGULAMAMIZI İNDİR TÜM PERSONEL MEMUR KPSS İLANLARI CEBİNE GELSİN HİÇBİR İLANI KAÇIRMA TIKLA

KPSS VE PERSONEL-İŞÇİ- MEMUR ALIMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN RESMİ FACEBOOK SAYFAMIZA TIKLA BEĞEN

FACEBOOK MEMUR PERSONEL ALIMLARI GRUBUNA ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.