Taşeron işçiler kadro bekliyor

Taşeron işçiler kadro bekliyor

İşte yaşananlar

Kamuda çalışan fakat kadroya alınmayan işçiler Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Tüm Kamu Çalışanları Eğitim, Kültür, Sosyal, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TÜMKAMU-DER) öncülüğünde toplanan kalabalık “Kadro İstiyoruz” yazılı dövizler taşıdılar. 

Kamuda çalışan işçilerin kadroya geçmeleri için bir sorun olmadığını ve kadroya geçmeleri halinde devletin de bundan kar elde edeceğini öne süren TÜM KAMU-DER Genel Başkanı Halit Önük Samsun Medya Grubu'na özel açıklamalarda bulundu. 

 Önük "2011 Yılında taşeron sistemiyle mücadele etmek için bu derneği kurduk ve bugün buradayız. Burada olmamızın sebebi kamuda çalışan vatandaşın hakkını savunmak sesini duyurmak. Hastaneye gittiğimiz zaman doktorların yanında çalışan bilgi işlem çalışanlarımız var bütün bilgileri giren onlar olmadığı zaman bütün hastane sistemi kilitlenir bu arkadaşlarımız asıl işi yapmalarına rağmen kadro alamadılar bunun için buradayız. Karayolları çalışanlarımız var, yollarımızı yapıp güzel huzurlu bir şekilde evlerimize varmamızı sağlayan çalışanlar var bunlar da aynı dertten muzdarip. Peki bunlar neden kadrolu değil diye baktığımızda bu işçilerin 'mal ve hizmet alımı' yoluyla ihaleleri yapıldığı için büyük bir haksızlığa uğruyorlar. Burada çok büyük bir yanlışlık yapılıyor, devlet büyüklerimizden rica ediyoruz bu yanlışı kim yaptıysa düzeltilmeli. Benim hastanede çalışan arkadaşlarım bilgisayar parçası değil buradaki 'mal ve hizmet alımı' yolu ile alım yapılması büyük bir yanlış. Maaşınız düşük diyorlar mal gideri daha fazla %70'i bulmuyor siz %30'dasınız siz personel değilsiniz diyorlar ve onun için kadrolara almıyorlar. Ben orada çalışırken personel sayılmıyorsam ne olarak çalışıyorum orada." ifadellerini kullandı.

"DEVLETİMİZ HER AY 80 MİLYON TL ZARAR EDİYOR"

Taşeron firma sisteminin devleti her ay zarara uğrattığını iddia eden Başkan Halit Önük  şunları söyledi: Biz bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz çünkü devletimiz her ay 80 milyon lira sırf bu sebepten dolayı zarar ediyor. Hiç bir şey yapmadan taşeron firmaya kar payı veriliyor. İşe alımda ve görev verilmesinde devletimizin ve kurum amirleri görev alırken burada sadece evrak düzenleyen başka bir iş yapmayan aracı taşeron firmaya kar payı vermeye ne gerek var. Ayda 80 milyon lira yılda ise 1 milyar liraya yakın para devletin cebinden çıkıp bu taşeron firmalara gidiyor. Bu yanlıştan sadece Sayın Cumhurbaşkanımız döndürebilir biz devletin cebinden boş yere para çıkmasını istemiyoruz. Bizim isteğimiz arkadaşlarımızın güvence altına alınması, kadroya alınması başka bir isteğimiz yok.

"KAMUDA 800 BİN'E YAKIN TAŞERON İŞÇİ KADRO BEKLİYOR"

Kamuda 800 bin'e yakın taşeron işçi kadro bekliyor. Biz 800 bin kişiye kadro alalım dediğimiz zaman devletin gücü yeter mi diye soranlara da söylemiş olayım burada hiç bir ek masraf olmuyor bizim maaşlarımız zaten maliye tarafından veriliyor ama taşeron firmaya veriliyor ve buradaki sıkıntı da taşeron firmaların kendisine bize ödenmesi için verilen parayı eksik bir şekilde bize ödemesi. Örnek vererek anlatmam gerekirse bir işçi için taşeron firmaya 5 lira veriliyorsa 3 lirasını bize verip 2 lirasını cebine atan firmalar var. Bizim dediğimiz de bu aradaki 2 lira da devletin cebinde kalsın yılda 1 milyar liraya yakın bir zararla devletimizi karşı karşıya bırakmayalım bizim isteğimiz bu.

Samsun Serbest Bölgesi'nin ticaret hacmi artıyor! 389 milyar dolara ulaştı

Milli eğitim'de çalışan arkadaşlarımız var bir kısmı kadro aldı bir kısmı almadı, öğretmenevlerinde çalışanlar da aynı şekilde nedeni döner sermayede çalıştığı için ya da ücretleri avrupa birliğinden geldiği için. Biz bu güne kadar bütün ücretimizi devletten aldığımızı biliyorduk ama maalesef öyle olmadığını öğrendik. Biz diyoruz ki bu yanlış ortadan kalksın tüm işçilerin kadrosu verilsin devletimiz de kar etsin işçiler de kar etsin ve taşeronluk sistemiz yasaklansın bu ülkede.

"ZAMANINDA BUNLARI BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NA ANLATTIK"

TÜM KAMU-DER Genel Başkanı Halit Önük dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na bu problemi anlattıklarını ve Davutoğlu'ndan da çözüm için söz aldıklarını söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Biz bu derdimizi zamanında Başbakan Ahmet Davutoğlu'na anlattığımızda bize siz haklısınız sizin bizden istediğiniz ekstra bir ücret yok siz sadece statü değişikliğini güvenceyi istiyorsunuz dedikten 3 gün sonra grup toplantısında taşeron işçilerin tamamına kadro vereceğiz bir tek taşeron işçi dışarıda kalmayacak dedi ama görevi sonlandırıldıktan sonra bu bu şekilde ortada kaldı.

"SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA SESLENİYORUZ"

Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen basın açıklaması sonrası Samsun Medya Grubu'na açıklamalarda bulunan Tüm KAMU-DER Samsun Temsilcisi Zuhal Alkan açıklamalarında şunlara değindi:

 Kamuda hastanelerde, karayollarında, özel şirketlerde bu şekilde taşeron kalmış kitleyiz, bizler kadroya geçirilen arkadaşlarımızdan ayrıldık %70 ve özel maddeler ile kamuda firma üzerinden çalıştırılmaya devam ediyoruz. Sesimizi Ankara'ya özellikle Cumhurbaşkanımıza bakanlıklara milletvekillerimize duyurmaya çalışıyoruz. Çünkü bizler bir çok kez ankaraya gittik çalışma bakanlığı sosyal güvenlik bakanlığı ve meclis arasında sıkışıp kaldık. Burada kalabalık bir kitleyiz, sadece samsun'dan değil bütün ülkeden arkadaşlarımız burada. Milli mücadelenin başladığı Samsun'dan bu hareketi başlatıyoruz, inşallah diğer illerde de bu etkinliğe devam etmeye çalışacağız. Büyüklerden de sesimizi duymasını bekliyoruz.

İYİ PARTİ İL BAŞKANI HASAN AKSOY İMZA KAMPANYASINA DESTEK VERDİ

Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasında bulunan İYİ Parti İl Başkanı Hasan Aksoy ve Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Dr.Ayhan Ayvaz'da taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için toplanan imza kağıdına imza atarak destekte bulundu.

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.