Taşeronlar ve belediye işçilerinin kadro sorunu sürüyor

Taşeronlar ve belediye işçilerinin kadro sorunu sürüyor

Taşeronlar ve belediye işçilerinin kadro sorunu sürüyor

. 696 sayılı KHK ile sözde kadroya alınan belediye işçileri, belediyeye bağlı şirketler bünyesinde ancak yer bulurken, çeşitli nedenlerle kapsam dışında kalmış ve hala kamuda taşeron olarak istihdam edilen çok sayıda personel mevcut. CHP'li Ömer Fethi Gürer TBMM'de gündem dışı söz aldı ve tam olarak bu soruna değindi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak, başta taşeron işçilerin mağduriyeti olmak üzere, ülkemizde çalışma yaşamında katlanan sorunlara dikkat çekti ve bu konularla ilgili çözüm önerilerini sıraladı.

Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de çalışma yaşamındaki problemleri sıralayan Gürer, taşeron firmada kalıp kadro verilmemiş, emeklilikte yaşa takılanlar, intibak düzenlemesi nedeniyle mağdur olanlar, geçici ve mevsimlik işçilerin kadro beklentileri, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilere belirleme hakkı, eski hükümlüler ve özelleştirilen fabrikalarda çalışan işçilerin durumu ile ilgili düzenlemeler yapılması icap ettiğini belirtti.

TAŞERONLAR KADRO BEKLİYOR
Gürer, 697 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudaki bir kısım taşeron işçilere kadro yolunun açıldığını sadece başta hizmet alım sözleşmesine takılan taşeron işçiler olmak üzere çok sayıda kamu kurumunda halen taşeron işçilerin kadrosuz bir şekilde çalıştırılmış olduğunı ifade etti.

BİN BELEDİYE İŞÇİLERİ ŞİRKETLERE ALINDI
Belediyede ekibe alınmayı bekleyen 400 bin işçinin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla belediye ekibi yerine belediye şirketlerine alındığını ve eşit işe eşit ücret hakları sağlanmayarak mağdur edildiğini belirten Gürer, “ayrıca, belediyelerin kanun hükmünde kararnameyle hareket alanı daraltıldı, yeni eleman çalıştırmanın önü kesildi, nüfus arttı, belediye çalışanının sayısı donmuş olduğu için belediyelerin bu konudaki hizmetlerinin de önü tıkanmış oldu” dedi.

İHALE ŞARTNAMESİNE TAKILAN TAŞERON İŞÇİLERİN MAĞDURİYETİ

Kamuda kadro alamayan işçilere dikkat çeken Gürer, “İhale şartnamesinde 'İşçilik maliyet gideri ortalama yüzde 70.' ibaresine takılan kamuda kiralık araç şoförleri, yemekhane çalışanlamış olurı, bilgi işlem çalışanları, hastane informasyon yönetim sistemi çalışanları, radyoloji görüntüleme çalışanları, laboratuvar çalışanları, diş protez ihale çalışanları, fizik tedavi seans usulü ihale çalışanlamış olurı, diyaliz seans usulü ihale çalışanlamış olurı, Karayolları anahtar teslimde müşavirlik türü ihale çalışanlarına kadro verilmedi. KİT'lerde, Demiryollarında, Devlet Hava İşletmelerinde, Karayollarında, enerjide binlerce çalışan ekibe alınmadı” dedi.

GEÇİCİ VE MEVSİMLİK İŞÇİLER

Tüm taşeron firmalarda kalanların çalıştıkları kurumun aslolan ekibine şartsız alınmasının sağlanması gerekirken uygulamanın bu şekilde gerçekleşmediğini söyleyen CHP'li Gürer, bazı belediyeler ve il özel idarelerinde en çok altı ay çalıştırılıp işten çıkarılan ve senelerdir bu kurumlarda bu şekilde çalıştırılan geçici işçilerin kadrolu ve devamlı işçi olmalarının sağlanamadığını, taşeron belediye zabıtalarının da halen aslı kadroya alınmadığını vurguladı.

KADRO ALAMAYAN TAŞERON İŞÇİLER


Orman, Devlet Su İşleri, Millî Eğitim, doğa Koruma ve Millî Parklar, TİGEM çalışanları, ayrıca toplumsal tesislerde doğrudan temin usulüyle çalışan DSİ, Karayolları, polisevi, öğretmenevi çalışanlamış oluruna kadro verilmediğine dikkat çeken Gürer, “Kamu bankalarından diğer bankalara verilen hakkın verilmediği Vakıfbank güvenlik görevlileri ve de Kızılay çalışan personeli için de kadrolu, güvenceli iş sağlanmadı” şeklinde konuştu.

Cemiyet yararı programı kapsamında çalışan, çalıştıkları kurumda devamlı ekibe alınmayan işçilerin varlığına da dikkat çeken Gürer, “sıhhat Bakanlığı bünyesinde çalışan işçiler için gece farklarının ödenmesi, Karayollarında yüklenici firmada kalan, 'müşavirlik' adı altında çalışan işçilerin ücretlerinin süreında ödenmesi sağlanmalıdır. Hâlen Karayollarında müşavir işçilere 'ihale ismi, danışmalık' diye kadro verilmediği gibi, işçilerin şubat maaşı dahi ödenmemiştir; en azından maaşları olsun tertipli ödenmelidir, tüm bunlarnın zaten sürekli ekibe alınması şarttır” dedi.

Ülkemizde çalışma yaşamındaki öteki sorunlardan bahseden ve çözüm önerilerini sıralayan CHP Milletvekili Ömer fethi Gürer, “696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle ekibe geçirilen işçilere tayin hakkı belirsizliği ortadan kaldırılmalıdır. 4D'li tüm kamu çalışanlarına belirleme hakkı verilmelidir, özlük hakları iyileştirilmelidir. Kamu kuruluş ve kuruluşlarında çalışan üniversite mezunlarının pozisyon ve unvan değişikliği sağlanmalıdır. Daimî işçi kadrolarına geçilen personele uygulanan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 23'üncü maddesinin beşinci bendi iptal edilerek öteki kamu personeli benzer biçimde istihdam edilmelidir. Resen emekliye sevk edilme durumu ortadan kaldırılmalıdır.Millî Eğitim Bakanlığında 35 bin işçi 15 Haziranda iki ay işsiz kalmaktadır, tüm bunlarnın sürekli işçi kadrosunda olmaları sağlanmalıdır, işten çıkarılma uygulanmamalıdır” diye mevzuştu.

4 ARALIK MAĞDURLARI

CHP Niğde Milletvekili Ömer fetih edilmesi Gürer, eski hükümlülerden kapsam dışı bırakılanların tekrar değerlendirilerek mevcut kurumlarda kadro verilmesi, yargı kararlarının uygulanması için işe iade kararlarının yerine getirilmesi gerektiğini anlatan Gürer. “Kurumlarında senelerce joker eleman, raporlu yerine çalışma pozisyonunda çalışan, 4 Aralık tarihinde çalışmadığı ve şirketlerin sözleşmeleri askıda bırakmalarından kaynaklı kadrodan yararlanmayanlar mağdur edilmiştir. Aynı şekilde, 4 Aralık öncesi veya 5 Aralık zamanı itibarıyla işe girmiş, çalışmaya idame eden emekçiler 4 Aralıkta çalışmıyor olmasından dolayı kadrodan yararlanamamıştır. 4 Aralık şartı tamamen kaldırılarak personel alımlarına müracaat yapmaları hâlinde öncelikle mağdur edilenlere iş verilmelidir” dedi.

ÖZELLEŞTİRİLEN FABKİKALARDA ÇALIŞAN İŞÇİLER DE MAĞDUR

Türkiye’de çalışma yaşamcığının AKP döneminde çağdaş köleliğe dönüştüğünü söyleyen Gürer, Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Türkiye genelinde özelleşen şeker fabrikalarında taşeron işçi olarak çalışanlara özelleşme gerçekleşmeden önce siyasilerin 'İşçi çıkarımı olmayacak, hepimiz işine devam edecek.' sözleri verilmiş olmasına rağmen, işten çıkarılan ve hâlen de çıkarılmaları devam edenlerin hakkı korunmalıdır. Şeker fabrikasında mevsimlik ve geçici işçilerin tamamı kadroya alınmalıdır."

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN BEKLENTİLERİ

"Ülkemizde, emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilin gün ve primi tamamlamış tüm çalışanlara yaş ölçekı dikkate alınmadan emekli olmaları sağlanmalıdır. Staj ve çıraklıkta işe başladıkları gün yaşlılık sigortası başlamalı ve prim ödeyerek emekliliğe esas başlangıç, yetişim başlangıcı olmalıdır. Emeklilikte katsayı hesaplaması 2008 yılındaki şartlara döndürülmelidir, intibak düzenlenmesi sağlanmalıdır, emekli ikramiyeleri bayramlarda asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır, ülkemizde 7-8 milyon oranında çalışan asgari ücretlinin asgari ücretleri yükseltilmeli, işçilerin ücreti açlık sınırı altında kalmamalıdır…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum