Taşeronun 2020 Yılı Maaş Zammı Oranı Yüzde 20'yi Bulacak mı?

Taşeronun 2020 Yılı Maaş Zammı Oranı Yüzde 20'yi Bulacak mı?

Taşeronun 2020 Yılı Maaş Zammı Oranı Yüzde 20'yi Bulacak mı?

Taşeron işçiler, 2019 yılı içerisinde bekledikleri zammın karşılığını alamadılar. Şimdi ise kulaktan kulağa yayılan bir konu da 2020 yılında taşeron işçilerin beklenen zam oranını alıp alamayacağı.

Asgari ücret zammı ve enflasyon zam oranından geçtiğimiz yıl yararlanamayan taşeron işçiler 2020 yılında bu beklentilerin giderilmesini talep ediyor.

2020 ZAMMI NE KADAR?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin maaş zammı konusu çok uzun süredir çalışma gündeminde ele alınıyor. Öyle ki kamuda 4/D statüsünde çalışan kadrolu taşeron işçiler için kadroya alındıkları dönemden itibaren her altı ayda bir yüzde 4 zam yapılıyor. Maaş zammı konusunda enflasyon rakamlarının çok altında kalan taşeron işçiler 2019 yılında ek zam beklediler. Ancak bu beklenti gerçekleşmedi. 

HAZİRAN 2020'YE KADAR MAAŞ ZAMMI YÜZDE 4

. 2019 yılında, kadroya alınan taşeron işçilerin maaş zammı konusunda hükümetten adım gelmedi. Bu konu yalnızca Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilen Kamu İşçileri içi Toplu İş Sözleşmesinde tek madde de yer aldı. O maddede kamuda çalışan taşeron işçiler için görüşmelerin 2020 yılında yapılacağı bildirildi. Alınan bu karar sonrasında 4/D'li işçilerin maaşlarına Ocak ayında da yüzde 4 zam yapılacak. Daha sonra konu yeniden ele alınacak. 

Peki 2020 Yılı Görüşmelerinde Hangi Oranda Zam Bekleniyor?

Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda uzun süredir asgari ücrete yapılan yüzde 26'lık zam gündeme getirildi. Ancak bu zam oranının 2020 yılında alınması pek mümkün değil. Taşeron işçilerin maaş zammını etkileyecek en önemli etmen 2020 yılı asgari ücret zammı olacak. 

2020 yılı asgari ücreti için ise konuşulan zam oranları şu şekilde; en az yapılacak zam oranı değerlendirmesi yüzde 8.5, en fazla yapılacak zam oranı değerlendirmesi ise yüzde 15 ile yüzde 20.  Eğer bu zam oranlarına yakın bir zam kararı alınırsa 2020 yılında taşeron işçi maaşları içinde bu oranlar gündeme gelecek. Taşeron işçi maaşlarını ayrıca 2020 enflasyonu da belirleyecek. Maliye Bakanlığı 2020 yılı için yüzde 8.5 oranında zam hedefi belirledi. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.