Taşeronun Ödenmeyen Ücreti Ne Olacak? İşte Almanın Yolu

Taşeronun Ödenmeyen Ücreti Ne Olacak? İşte Almanın Yolu

Taşeronun Ödenmeyen Ücreti Ne Olacak? İşte Almanın Yolu

Ücreti ödenmeyen madur taşeronun, ücreti nasıl ödenir? Bunun bir yolu var mıdır?

Taşeron işçinin hakları nelerdir?

İster taşeron isterse de işyerinin kendi işçisi, İş Kanunundaki haklar bakımından bunlar arasında fark yoktur. Ancak, taşeron işçisinin korunması bakımından İş Kanununda bunlar lehine bir hüküm getirilmesi ihtiyacı hissedilmiştir. Peki, Taşeron işçi taşeron firmadan alamadığı ücreti tahsil edebilmesinin yasal bir yolu var mıdır? Ücreti ödenmeyen taşeron işçinin hakları nelerdir? Merak edilenler haberimizde...

İster taşeron işçisi olsun isterse olmasın, ücreti ödenmeyen işçi, işvereninin mücbir (zorlayıcı) sebebi yoksa 20 gün içinde maaşının ödenmemesi halinde iş görmekten kaçınabilir. Ayrıca, ücreti ödenmediği için İş Kanununun 24 II-e maddesi gereğince iş akdini haklı nedenle de feshedebilir.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN TAŞERON İŞÇİNİN HAKKI

Taşeron işçisi, taşeron bir şirkette çalışıyor görünmesine rağmen aslında fiilen kamu kurumları için çalışmaktadır. Kamudan hizmet alım ihalesi alan alt işveren, işçileri işe almakta ve bunları kamu kurumunun talep ettiği yerlerde çalıştırmaktadır. Bu işçilerin ücretlerini ödemek alt işveren şirketin görevidir. Kamu kurumu ise, kendisinden ihale kazanan alt işverene hak ediş ödemektedir. Bazen kamu kurumunca alt işverene hak ediş ödemesi yapıldığı halde, bu şirketin işçilere ücretlerini ödemediği görülmektedir.

İş Kanununun 36’ncı maddesi gereğince; işverenler, alt işveren işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurması üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmek ve varsa ödenmeyen ücretlerini hak edişlerden keserek işçilerin banka hesaplarına yatırmak zorundadır.

Maaşı yatmayan taşeron işçisi de bu durumu asıl işverenine bildirmelidir. Asıl işveren ise bu gibi bir durum yaşanması halinde gerekirse taşeron firmanın hak edişinden kesinti yaparak taşeron işçilerin maaşlarını ödemek zorundadır.

 

TAŞERON İŞÇİNİN ÜCRETİNİ TAHSİL ETMESİNİN YASAL YOLU VAR MI?


4857 sayılı İş Kanununun 2.maddesine göre asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur. Bu sebeple işçi ücretini asıl işverenden talep edebilir.

sözcü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.