Türkiye'de bir ilde daha görüldü

Türkiye'de bir ilde daha görüldü

Türkiye'de bir ilde daha görüldü! Yerleşim yerlerinde tehlike..

Batman'da görüldü, 20 santimetre uzunluğunda
Batman'da çiftçilik yapan bir kişi tarlasında dev çekirgeyle karşılaştı. Etle beslendiği belirlenen çekirgenin boyutu ise şaşırttı. Öte yandan hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kış uykusundan uyanan yılanlar vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor. 


Batman'ın Gercüş ilçesinde çiftçilik yapan Hasan Bıçakçı, tarlasında mercimek hasadı yaparken yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda etçil çekirge buldu.

Bıçakçı, 2 yıldır bu büyüklükte çekirgeler gördüğünü belirterek, "Otların arasında bir şeyin yürüdüğünü fark ettim. Başta yengeç sandım, yaklaştığımda dev bir çekirge olduğunu gördüm." dedi.


İlçe Tarım ve Orman Müdürü Metin Kaplan da boyu 20 santimetreye kadar ulaşabilen bu türün, özellikle geceleri avlanan etçil çekirge olduğunu söyledi.

Arpa ve mercimek hasadından sonra çekirgelerin yoğun görüldüğünü belirten Kaplan, "Ekinlerin biçilmesiyle yiyecek bulamayan çekirgeler yerleşim noktalarına geliyor." ifadesini kullandı.

BİTLİS'TE ÇİFTÇİLERİN KORKULU RÜYASI ÇEKİRGELER 
Bitlis'in bazı kesimlerinde popülasyonu artan etçil ve otçul çekirgeler, ekili alanlarda yol açtıkları zararla çiftçilerin korkulu rüyası oldu.

Merkez ve ilçelere bağlı bazı köylerde bu yıl sürü halinde görülen çekirgeler, girdikleri arazilerde ekinlere zarar veriyor. Boyları 3-6 santimetre arasında değişen ve ekinlerin yanı sıra ağaçlardaki meyveleri de yiyen çekirgeler, çiftçileri tedirgin ediyor.


İlde ilaçlama çalışması yürüten Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri de köylüleri bilinçsizce ilaç kullanmamaları konusunda uyarıyor. Bitlis Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Ekrem Timur, çekirgelerin yerel türler olduğunu söyledi.
8Düzenli ilaçlama yaptıklarını belirten Timur, şu ifadeleri kullandı:
Düzenli ilaçlama yaptıklarını belirten Timur, şu ifadeleri kullandı: 
"İklimsel şartlardan dolayı bu yıl bazı bölgelerde popülasyon çok fazla oldu. Bu bölgeleri ilaçlarla kontrol altına almaya çalışıyoruz. Biyolojik mücadeleyle ilgili çeşitli projelerimiz mevcut. İlerleyen dönemlerde kimyasal ilaçlardan çok biyolojik mücadele safhasına geçmeyi planlıyoruz.

Bunlar sadece bir tür değil, birkaç çeşit var. Üniversite ile ortaklaşa bunların türlerinin tespiti için çalışmalar yürütüyoruz. Bitkilerin yapraklarını yiyerek gelişmesini engelliyorlar. Bu yıl kurak geçtiği için tarım alanlarına indiler. Bazı popülasyonlarda tarım alanlarını tamamen yok ediyorlar."
SİVAS'TA BEYAZ BANTLI DAĞ ENGEREĞİ GÖRÜLDÜ 
Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve genellikle rakımı 2 bin metrenin üstündeki bölgelerde yaşayan "beyaz bantlı dağ engereği", Sivas'ın Ulaş ilçesinde görüldü.


Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, biyoçeşitlilik ve tür eylem planı izlemesi kapsamında "beyaz bantlı dağ engereği" görüntüledi. "Beyaz bantlı dağ engereği"nin Kahramanmaraş, Sivas, Malatya, Hatay, Tunceli ve Kayseri'nin yüksek rakımlı yerlerinde de görüldüğü öğrenildi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.