Türkiye'den corona virüs aşısı hamlesi!

Türkiye'den corona virüs aşısı hamlesi!

Türkiye'den corona virüs aşısı hamlesi!

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, koronavirüsün seyri ve aşı çalışmaları gündemiyle toplandı. Sağlık Bakanlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkililerinin katıldığı toplantıda çalışmalardaki hızlı ilerleyişten memnuniyet duyulduğu ifade edildi.

, corona virüs tedavisinde kullanılan ilaçlarda iyi noktada olunduğu değerlendirilen toplantıda, aşı çalışmalarındaki son durum ve aktarılması gereken ek bütçe ele alındı. Sekiz aşı ve 10 ilaç projesini yürüten iki aşı projesinde insan deneylerine başlamaya hazırlanan Türkiye, 2021’in ilk çeyreğinde sonuca ulaşmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu başkanvekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıya Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yetkilileri de katıldı. Koronavirüs ana gündemiyle toplanan kurulda, koronavirüsün son dönem seyri, ilaç ve aşı çalışmaları ele alındı.


Toplantıda daha önce kamuoyuna açıklanan ve virüsün tedavisinde etkin olduğu bilinen “favipiravir” isimli ilacın muadilinin Türkiye’de de üretilebildiği, yeni formül ile tedavide güçlü olabilecek bir ilaç çalışması olduğu aktarıldı.

Klinik çalışma izni 
Türkiye’nin kendi sentezi ile yarattığı ve hızlıca üretmeyi hedeflediği ilaç için gereken teknik süreçlerin masaya yatırıldığı toplantıda, ilacın hızla üretime geçmesi halinde ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı ifade edildi.


Koronavirüsü yok ettiği iddia edilen Rusya’nın bulduğunu açıkladığı aşı çalışmaları ile ilgili değerlendirmeler de yapılan toplantıda, Türkiye’nin yürüttüğü aşı çalışmalarının bazılarında test aşamasına gelindiği ve “klinik çalışma izni” alınma aşamasında olduğu kaydedildi.

Birçok firmanın aşıyı bulmak için “KOVID-19 Türkiye Platformu” çatısı altında yoğun çaba sarf ettiği belirtilen toplantıda, “Çalışmalar çok olumlu yönde ve hızlı ilerliyor. Yeni yılın ilk 3 ayında sonuç alınabilmesini umut ediyoruz” değerlendirmesinde bulunuldu.


Çalışmalar için bütçe ihtiyaçlarının da değerlendirildiği toplantıda, ek bütçelere ihtiyaç duyulması durumunda destek için girişimde bulunulacağı belirtildi. Toplantıdaki tespitler ve çalışmalar hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da bilgi verilecek.

Öte yandan dünyada 20.5 milyon aşkın kişiye bulaşan, 747 bine yakın kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs salgınında kalıcı ve kesin bir çıkış için neredeyse tek çare olarak Kovid-19 aşı bulma yarışı ‘savaşa’ dönüşmüş durumda.


ABD, Almanya ve pek çok bilim insanı, Rusya’nın iki haftaya piyasaya süreceği ‘Sputnik V’ aşısına şüpheyle yaklaşırken İsrail ikna olurlarsa aşıyı alacaklarını duyurdu. Rusya ise eleştirileri küresel aşı rekabetine bağladı.

Çin Vuhan’dan dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını, son yıllarda görülmemiş şekilde küresel çapta insan hayatını tehdit eder hale dönüştü.


20.5 milyondan fazla kişiye bulaşan, 747 bini aşkın kişinin ölümüne yol açan salgının etkili olduğu ülkelerde sağlık sistemi, ekonomileri ve toplum darbe üstüne darbe aldı.

Virüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığı uluslararası bir krize dönüştü. ABD başta olmak üzere Amerika kıtası, İngiltere ve Avrupa ülkeleri bu süreci iyi yönetemediklerini itiraf etti. Ülkeler, salgından mümkün olan en kısa sürede kesin ve kalıcı bir çıkış yolu olarak “Kovid-19 aşısı”nı görmeye başladı.

Dünyada 100 fazla ülke aşı bulma rekabetine girdi. Bu rekabet, Rusya’nın salı günü ilk “Supitnik V” ismini verdiği Kovid-19 aşısı ile adete “savaşa” dönüştü.

‘Aşımız güvenli’ 
Rusya Sağlık Bakanlığı, “Sputnik-V” isimli aşının ilk partisi 2 hafta içinde hazır olacağını duyurdu. Sağlık Bakanı Mikhail Muraşko, tescilledikleri aşının güvenli olduğunu savunarak, eleştirilerin sebebinin küresel aşı yarışındaki rekabet olduğunu belirtti.


15
Muraşko, “Kalite testleri şu an yapılıyor. İki hafta içinde ilk dozlar hazırlanacak ve riskli grup içinde olan sağlık çalışanlarının aşılanması için teslim edilecek” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.