Yargı, kamu kurumlarının unutkanlığını kusur saydı

Yargı, kamu kurumlarının unutkanlığını kusur saydı

Yargı, kamu kurumlarının unutkanlığını kusur saydı

Yargı, kamu kurumlarının unutkanlığını 'kusur' saydı. Bakırköy 4. İş Mahkemesi'nde görülen ve Yargıtay'ın da onayladığı örnek karar, kanuna aykırı olsa bile, kamu kurumlarınca yapılan ihmalin vatandaş mağduriyetine sebep olamayacağını gösterdi. 2002'de Sosyal Güvenlik Kanunu'ndaki 'yeniden yapılandırma' düzenlemesinden faydalanan Osman Gümüş'ün (55) açtığı davaya bakan iş mahkemesi, Gümüş'ün kanunda belirtilen süreler içinde ödemeleri yapmamasına rağmen, kurum tarafından uyarılmadığı için emeklilik hakkı kazandığına hükmetti. Kararı değerlendiren Avukat Zeki Bulgan, "Karar örnek niteliğindedir. Anayasada yazılı sosyal devlet ilkesinin gereği olarak sorumluluğunu yerine getirmeyen devlet kurumları nedeniyle vatandaşın mağdur edilemeyeceği anlamı taşıyor" dedi.

SGK PARAYI ALDI AMA...

2002 yılında sigorta ve emeklilik primlerini düzenleyen aftan faydalanarak primlerini ödemeye başlayan Gümüş, taksitler başladıktan sonra 3 ay, arka arkaya ödemede bulunmadı. Aftan yararlandığı halde taksitlerini gününde ödemeyen Gümüş, birkaç ay sonra taksitlerini yeniden ödemeye başladı. Geciken 3 aylık taksitlerini de tek kalemde ödeyen Gümüş'e SGK'dan hiçbir uyarı gelmedi. Gümüş, 2008'de emeklilik yaşını dolduracağı için, 2003'ten 2008 yılına kadar emeklilik yaşının dolmasını bekledi ve yaşı dolunca da emeklilik talebinde bulundu. Kanunun belirlediği süre geçtiği halde toptan ödemeyi kabul eden SGK, yaptığı yanlışı ise sonradan fark etti. Dilekçeye bakan kurum, Osman Gümüş'e "Siz emekli olamazsınız. 2003 yılında yatırdığınız primleri yasada aranan süre geçtikten sonra yatırmamışsınız. Yatırmış olduğunuz primlerinizi iade edebiliriz" yanıtını verdi. Bunun üzerine Gümüş, emeklilik hakkı için dava açtı. Mahkeme Gümüş'ü haklı buldu.

İlk emekli maaşını aldı

Avukatı Zeki Bulgan aracılığıyla mahkemeye başvuran Osman Gümüş, zamanında ödenmemiş ve günü geçmiş ödemelerle ilgili kurum tarafından uyarılması gerekirken hiçbir uyarı yapılmadığını ve ret cevabının da 5 sene sonra gerçekleştiğini belirterek, işlemin hukuka aykırı olduğunu savundu. 'Sigortalılığının tespiti ve emeklilik hakkı' için dava açan Gümüş'ü mahkeme de haklı buldu. Bakırköy 4. İş Mahkemesi uyarıda bulunmayan kurumu haksız bularak, Gümüş'ün emekli olmasına karar verdi. Yargıtay tarafından onanan karar sonrası emeklilik işlemlerini başlatan SGK ise Gümüş'e ilk emekli maaşını bu ay ödedi.yenişafak

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.