Yayınlanan karar ile beraber emeklilik şartlarında değişiklik meydana geldi.

Yayınlanan karar ile beraber emeklilik şartlarında değişiklik meydana geldi.

Emeklilik şartları değişti! 18 yaşından büyük olanlar dikkat!

Milyonlarca vatandaş emeklilik hayali kuruyor. Ancak pek çok vatandaş emeklilik şartları hakkında yeterli bilgiye sahip değil.

Oysa Resmi Gazete’de yayımlanan bir karar ile beraber emeklilik şartları değişti. Yurtdışında yaşayan vatandaşları özellikle ilgilendiren karar göre, T.C. vatandaşı kadınlar hem sigortalı çalıştıkları dönemleri hem de 18 yaşından sonra yurtdışında bulundukları süreleri borçlanabiliyor.

 
17 Temmuz 2019 Tarih ve 30836 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede “ Gelir Vegisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ yayınlandı. Yayınlanan karar ile beraber emeklilik şartlarında değişiklik meydana geldi.

Yayımlanan karar ile yurt dışında yaşayan vatandaşların ucuza borçlanarak yüksek emekli aylığı hakkı sonlandırılmıştı. Ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni bir yönetmelik yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Yurtdışımda geçen sürelerin borçlandırılması ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik’ ile emekliliğe yeni şartlar getirilmiş oldu.


6 Kasım tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, yurtdışında yaşayan T.C. vatandaşı kadınlar, 18 yaşından sonra yurtdışında ev hanımı olan hem de sigortalı olarak çalıştıkları döneme borçlanabilirler. Kadınların borçlanmasında, 1/1/2020 – 31/12/2020 tarihleri arasında günlük kazanç alt sınırı 98,10 TL, üst sınırı 735,75 TL olarak belirlendi.

Kimler borçlanabilir?
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Yurtdışında yaşan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkekler 18 yaşından itibaren borçlanabilecek. Diğer yandan T.C. vatandaşı kadınlar, 18 yaşından sonra yurtdışında ev hanımı oldukları hem de sigortalı olarak çalıştıkları döneme borçlanabilirler.


Asgari ücret üzerinden borçlanmak için son 2 ay
1 Ocak 2020 – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında günlük kazanç alt sınırı 98,10 TL, üst sınırı 735,75 TL olarak belirlendi. Buna göre bir günlük borçlanma alt sınırı yüzde 45 oranına göre 44,14 TL.Bu yıl yapılacak bir aylık borçlanma tutarı en az 1.324,35 TL. Ancak asgari ücret üzerinden borçlanmak için son 2 ay kaldı.

Prim gününün 9000’e tamamlanması gerekiyor
Yapılan yeni düzenleme ile BAĞ-KUR statüsünde emekli olacakların prim gününü 9000’e tamamlaması gerekiyor. Daha önce yapılan düzenlemede 1999 yılından önce sigorta girişi olanların en çok 5975 prim gününü tamamlayarak emekli olması kararlaştırılmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.