YÜZBİNLERCE İŞÇİNİN MERAKLA BEKLEDİĞİ KAMU ÇERÇEVE PROTOKOLÜ

YÜZBİNLERCE İŞÇİNİN MERAKLA BEKLEDİĞİ KAMU ÇERÇEVE PROTOKOLÜ VE ASIL İŞ KOLUNDAKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SÜRECİ NASIL YÜRÜYOR. 

YÜZBİNLERCE İŞÇİNİN MERAKLA BEKLEDİĞİ KAMU ÇERÇEVE PROTOKOLÜ VE ASIL İŞ KOLUNDAKİ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ SÜRECİ NASIL YÜRÜYOR. 
Kamu Çerçeve Protokolü Her 2 yılda bir Hükümet-Kamu İşveren SENDİKASI (TUHİS) ve Ülkemizde bulunan en büyük işçi konfederasyonları öncelik TÜRK İŞ olmak kaydıyla (TÜRK IŞ-HAK İŞ-DİSK) tarafından tüm işçileri kapsayacak şekilde Eski, Yeni, 696 KHK 4D li işçi kardeşlerimiz adına  KAMU  ÇERÇEVE PROTOKOLÜ Adı altında imzalar atılır. Yapılan bu protokolde işçinin günlük brüt ücreti ve iyileştirme tutarları ve diğer sosyal hakları belirlenir.Kamu Çerçeve süreci yaklaşık olarak 2 AY sürmektedir. 
Kamu Çerçeve Protokolü bittikten sonra da ASIL İŞ KOLUNDA Kİ sendikaların Toplu iş sözleşmesi süreci başlayacaktır. 
2017 yılı öncesi Kamu Çerçeve Protokolü imzalandıktan sonra Sendikalar çerçeveden çıkan zam üzerinde zam alabiliyor ve kendi iş kollarındaki koşullar üzerinden farklı düzenlemeler yapabiliyordu.
Ancak bu durum 24 Aralık  2017 yılında 696 Sayılı KHK' nın 112. maddesine 6356 Sayılı Sendikalar Kanununa Ek Madde 2 eklenmiş ve ortadan kaldırılmıştır. 
Bu Madde,
(1) Hükümet, kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında;
a) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, hizmetlerini genel bütçenin transfer tertiplerinden yardım alarak yürüten kamu kurum ve kuruluşlarında,
b) Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları (iştirakler hariç), birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin %50’sinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan her türlü işletme ve şirketler, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme kapsamında veya programında bulunanlardan sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait kuruluşlarda,
c) İl özel idareleri, belediyeler ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, belediyelerin bağlı kuruluşları, müessese ve işletmeleri ile bunların birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin %50’sinden fazlasına sahip oldukları şirketlerde,çalıştırılan işçilerin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü imzalanabilir. Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için #BAĞLAYICIDIR.” şeklindedir.
Özetle günümüzde Bu madde kapsamında ki kurumlarda Çerçeve Protokolünden çıkan zamlar uygulanmaktadır.Üzerinde zam alınmamaktadır.
Kamu Çerçeve Protokolü 2017 yılında 3 Temmuz da imzalandı. Alınan haklar
Protokole göre: 
Aylık çıplak brüt ücretleri 3000 liranın altında olan işçilere, 3000'ü geçmeyecek şekilde 90 lira iyileştirme yapıldı. İyileştirme yapıldıktan sonra tüm işçilere,
İlk Yıl 1. 6 ay zammı: % 7.5 
İlk Yıl 2. 6 ay zammı: % 5 +Enflasyon Farkı
2. Yıl İlk 6 ay zammı: % 3.5 +Enflasyon Farkı
2. Yıl 2. 6 ay zammı: % 3.5 +Enflasyon Farkı 
uygulandı.
-Ayrıca Denge ödeneği (Yeni Adıyla, Ek Ödeme) 500 TL' den 750 TL'ye yükseltildi.
Kamu Çerçeve Protokolü 2019 yılında 12 Ağustos da  imzalandı. Alonan haklar
Protokole göre,
Aylık çıplak brüt ücretleri 3.500 liranın altında olan işçilere, 3500'ü geçmeyecek şekilde 150 lira iyileştirme yapıldı. İyileştirme yapıldıktan sonra tüm işçilere,
İlk Yıl 1. 6 ay zammı: % 8
İlk Yıl 2. 6 ay zammı: % 4 +Enflasyon Farkı
2. Yıl İlk 6 ay zammı: % 3 +Enflasyon Farkı
2. Yıl 2. 6 ay zammı: % 3 +Enflasyon Farkı
uygulandı.
Ayrıca, Toplu iş sözleşmelerinde yer alan maktu ödemeler (ücrete bağlı olmayan ödemeler; doğum, ölüm, evlenme ve yol yardımları, birleştirilmiş sosyal yardım, giyim yardımı ile prim, tazminat, yemek, ek ödeme vb. ödemeler) toplu iş sözleşmelerinin ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibarıyla arttırılmıştır.
Ayrıca KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜNDE Belirtilen Toplu iş sözleşmesi kapsamına giren işçilere 6772 sayılı Kanun hükümleri dahilinde ilave tediye ödenir.

İşçiler için sendikalar yetkili olduğu kurumlar ile KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜNDE belirtilen ücretler ve ücret zamları üzerinden toplu iş sözleşmesi imzalar.Bununda türkçesi tüm sendikaların ücret artışı iyileştirme ücretleri KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ PROTOKOLÜ ile belirlenir.
Sendikalar kurumlar ile işçilerin talepleri doğrultusunda özerk kurumlarda üniversitler vb gibi örnek kurumlarda sosyal yardım vb gibi maddeler ekletebilir.Gece vardiyalı çalışma ücretleri ve yıllık izin,ölüm yardımı vb  diğer sosyal haklar sendikaların kamu kurumları ile yapmış olduğu toplu iş sözleşmesinde belirlenir.
Daha öncesinden işçi üzerinden Toplu iş sözleşmesinin olmadığı Adliye vb gibi kurumlarda ise toplu iş sözleşmesi süreci yine aynı şekilde işleyecektir.

Emek Sağlık İş - Genel Merkez

 SİZİ TÜRKİYE'NİN EN İYİ KAMU İŞÇİSİ YOUTUBE KANALINA BEKLİYORUZ. BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ TIKLA ABONE OL

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum