Yüzbinlerce Taşeron 4/D Kamu işçisinin 2021 Maaşlarını ilgilendiren Emsal Karar Geldi

4/D Kamu işçisinin 2021 Maaşlarını ilgilendiren Emsal Karar Geldi

Çalışma Genel Müdürlüğünün 1 Şubat 2019'daki taşerondan kadroya geçenlerin ücret artışını içeren yazısını yorumlayan iş yeri, çalışanın ücretinde farklı bir artış oranı uyguladı.

Asgari ücretin yüzde 25 fazlası yerine ücretine yüzde 4 zam uygulanan çalışan, bu değişiklikle ücretinin düşürüldüğü gerekçesiyle Ankara 10. İş Mahkemesine başvurdu.

KONUYLA İLGİLİ YOUTUBE VİDEOMUZU İZLEYEBİLİRSİNİZ

Mahkeme, çalışana eksik ödenen ücret alacağı, ilave tediye, ikramiye ve TİS farkları ile ulusal bayram ve genel tatil ücret alacağının ödenmesine hükmetti. İstinaf kanun yoluna başvurulması üzerine,

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını hukuka uygun buldu.

Temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kamuda taşeron şirkette çalışırken kadroya geçirilen işçinin asgari ücret farkının eksik ödendiğine yönelik hükmünü onadı.


Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, davacı işçinin sendikalarına üye olduğunu belirterek, dava sürecinde kendisine her türlü desteği verdiklerini vurguladı. Kamuda taşeron şirketten kadroya alınan işçilerin ücretlerinin farklı oranlardaki asgari ücret farkıyla belirlendiğine dikkati çeken Çağırıcı, 2019'da bu uygulama yerine yüzde 4 oransal zamma geçildiğini anımsattı.

Çağırıcı, bu uygulamanın ücretlerde kaybı beraberinde getirdiğini ifade ederek,

"İş Kanunu'nun 62. maddesine göre işçilerin ücreti hiçbir suretle düşürülemez. Mevcut uygulamada ise ücretlerde ciddi bir düşüş söz konusu. Maalesef kamudaki iş yerlerinin tamamına yakını bu konuda hata yaptı. Bunu fark ederek, sendika olarak ilk davanın açılmasına öncülük ettik. Üyemizle birlikte verdiğimiz hukuk mücadelesinde Yargıtay haklılığımızı onadı. Bu, kamuda taşerondan kadroya geçirilen tüm işçiler için önemli ve emsal niteliğinde bir karar." dedi.


Avukatı Levent Atabay da 1 Şubat 2019'daki

"taşerondan kadroya geçenlerin ücret artışı"nı içeren yazının iş yerlerince yanlış yorumlanarak yüz binlerce işçinin ücretinin eksik ödendiğini öne sürerek,

"Adli süreçlerin sonunda Yargıtay, işçinin ücretinin ne surette olursa olsun muvafakati alınmaksızın düşürülemeyeceğine hükmetti. Bu karar, kamuda taşeron şirkette çalışırken kadroya geçirilen yüz binlerce çalışan için emsal niteliğinde. Bundan sonraki süreçte, Yargıtay kararını bir dilekçe ile kurumlara göndereceğiz ve işçilerin eksik ödenen ücretlerinin ödenmesini talep edeceğiz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.