Akaryakıta indirim için düzenleme

Flaş gelişme

Akaryakıt fiyatları son dönemlerde çok hızlı artışlar yaşadı. 
Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Merkez Bankası, üst üste 4 Para Politikası Kurulu toplantısında da faiz indirimi uygulayarak, Eylül – Aralık 2021 dönemleri arasında politika faizini %19’den %14 seviyesine çekti.

Bu süreçte dolar kuru da hızla artışa geçince, dolardaki artış akaryakıt fiyatlarına yansımaya başladı. Ardından dolar kurundaki hızlı yükseliş duraksamış olsa da artan enerji fiyatları ve enflasyondaki yükseliş, 2022 yılında da akaryakıt fiyatlarının uçmasına neden oldu.

Akaryakıt fiyatlarında görülen yüksek fiyat seviyelerinin ardından milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bir açıklama geldi. Bu açıklama ile birlikte akaryakıt fiyatlarında ortalama 5 liralık bir indirim bekleniyor. İşte detaylar…

Akaryakıt İndirimi Mecliste Onay Alır Mı?

27.dönem Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, akaryakıt fiyatlarındaki fahiş seviyelerin üzerine akaryakıt indirimi teklifini gündeme getirdi. Milletvekili Koç’un Meclis’e getirdiği bu öneri, akaryakıt fiyatlarında verginin kaldırılmasını ya da vergi indirimi uygulamasını öngörüyor.

Eğer Abdullah Koç’un meclise sunduğu söz konusu öneri kabul edilirse, akaryakıt fiyatlarındaki vergi indirimi sonrasında benzin ve motorin fiyatları ortalama 5-7 TL arasında aşağı çekilebilir.

Uzmanlar Olası İndirimi Nasıl Yorumluyor?

Uzmanlar, söz konusu indirimin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda fikirlerini dile getirirken, bu olasılığın düşük olduğunu belirten isimler de bulunuyor. Zira akaryakıtta örneğin 5 liralık bir indirimin, akaryakıt şirketlerine ortalama %25 oranda yansıyacak olması ve bu aradaki farkın da devlet tarafından karşılanacak olması, bu ihtimalin gerçekleşmesini düşürüyor. Bu nedenle de bazı uzmanlara göre bu indirim şimdilik sadece hayal.

Akaryakıtta İndirim Olur Mu?

Mevcut akaryakıt fiyatlarında ortalama 5 liralık bir indirimin görülebilmesi için Brent petrolün varil fiyatında da ortalama 5 dolar bandında bir düşüş yaşanması gerektiği ifade ediliyor. Zira Brent petrol fiyatındaki artış, doğrudan akaryakıtın pompa fiyatına yansıyor.

Yine de şimdilik gözler meclisten konuya ilişkin çıkacak olan karara çevrildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset-gündem Haberleri