Kamu işçilerine 4 Hap bilgi

Çağlar DURMAZ

             KISA KISA BİLGİLENDİRME

Geriye Dönük Fark Nedir?
Yeni sözleşme imzalandıktan sonra, Sözleşme Yürürlülük Başlangıç tarihi ile imza tarihi arasında oluşan zam farklarına, toplu iş sözleşmesinden kaynaklı geriye dönük fark ücretleri denir.

Sözleşme Sonrası Hangi Ücretler Geriye Dönük Fark Olarak Hesap Edilir ?
Biten sözleşmede olup da imzalanan yeni sözleşmede olan ücretlerde oluşan zam farkları geriye dönük fark olarak ödenir. 
Sözleşme Yürürlülük Başlangıç tarihi le İmza Tarihi arasında ki yapılan, Fazla mesailer, Bayram mesaileri ve sözleşme öncesi alınan, Tediye, İkramiye, Ek Ödeme, Giyim Yardımı, Evlilik Yardımı, Ölüm Yardımı, Sosyal Yardım, Hizmet Zammı, Gece zammı gibi sözleşmede olan sendikal haklar ile Yevmiye artışından kaynaklanan farklar da geriye dönük olarak ödenir.
Biten sözleşmede olmayıp, yeni sözleşmede olan haklarda geriye dönük fark olarak ödenir. Ancak ‘İmza tarihi itibariyle ödenir’ şeklinde yazması halinde, sözleşme imza tarihi öncesi için fark ücreti oluşmaz.
Yol ücreti belediye ücretiyse, belediye zam yaptığı zaman yol ücreti aynı oranda zamlanır.
Kreş Ücreti varsa ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmişse, toplu sözleşme zammı uygulanmaz. dolayısıyla fark ücreti oluşmaz.

Geriye Dönük Fark Ücretlerinin Vergilendirilmesi Nasıl Yapılır ?
Ödeme sonrası oluşan matraha göre vergilendirme yapılır.
Ödeme öncesi ve sonrası toplam vergi matrahı 32.000'den az olursa %15 vergi uygulanır.
Ödeme öncesi toplam vergi matrahı 32.000'den az olup, ödeme sonrası toplam vergi matrahı 32.000-70.000 arası olursa 32.000' e kadar olan kısım %15, 32.000-70.000 arası için %20 vergi uygulanır.
Ödeme öncesi toplam vergi matrahı 32.000'den fazla olup, ödeme sonrası toplam vergi matrahı 70.000'den az olursa %20 vergi uygulanır.
Ödeme öncesi toplam vergi matrahı 32.000'den fazla olup, ödeme sonrası toplam vergi matrahı 70.000'den fazla olana 70.000' e kadar olan kısım %20, 70.000'den sonrası için %27 vergi uygulanır.
Ödeme öncesi ve sonrası toplam matrahı 70.000'den fazla olana %27 vergi uygulanır.

İşkolu Nedir?
Ülkemizde 20 tane işkolu vardır.
Kurumun yaptığı asıl işe göre işkolu belirlenmiş olur. Yardımcı hizmetler de asıl işkolundan sayılır.
Örnek: Sağlık Bakanlığının asıl işi, Sağlık hizmeti vermektir. İşkolu ise 17 Sağlık ve Sosyal Hizmetler’dir. Güvenlik, Teknik, Temizlik Personeli gibi Yardımcı Hizmetler de asıl işkolu olan 17 Sağlık ve Sosyal Hizmetler işkolundan sayılır.

Meslek Kodu Nedir?
SGK’lı çalışan her birey için yaptığı işe göre meslek kodu belirlenmektedir. İşverenler, meslek kodlarını devlete bildirmekle yükümlüdürler.İşçiler, meslek kodlarını E-Devlet 4A Hizmet Dokümanından görebilirler.

#HaklarımızıBilelim