Çağlar DURMAZ

Çağlar DURMAZ

Dayanışma Aidatı hakkında önemli BİLGİLENDİRME

Dayanışma Aidatı Hakkında Bilgilendirme

Dayanışma aidatı, sendika üyelik aidatı ile aynıdır ve Dayanışma aidatı yine yetkili sendikaya gider. 

Burda amaç sendikanın üye sayısını azaltmak,sendikaya tepki koymak veya başka sendikaya üye olarak o sendikanın üye sayısını arttırarak bir sonraki  dönem için yetki almasını sağlamaktır.

Dayanışma Aidatı ile Toplu İş Sözleşmesinden yararlanmak isteyenler, kurumda ki Evrak Kayıt birimine veya Muhasebe/Tahakkuk birimine Dayanışma Aidatı Dilekçesi vererek aynı gün yetkili sendikadan istifa edebilir, sözleşmede ki haklardan eksiksiz yararlanabilirler.  (manevi olarak yetkili sendikadan yararlanamazlar)

Dayanışma Aidatında önemli husus, yeni Toplu İş Sözleşmesi bekleniyorsa, Anayasa mahkemesi kararına göre 'Dayanışma Aidatı İle Sözleşmeden Yararlanma Talep Tarihinden İtibaren Grçerlidir' hükmüne binaen 'Talep Tarihi' hususuna dikkat edilmedilir. Yeni sözleşme ile eskisi arasında ki oluşan zam farklarını (geriye dönük farklar) eksiksiz alınabilmesi için, yeni sözleşme öncesi sendika 'Yetkiyi Aldıktan Sonra ile Yürürlülük Başlangıç Tarihi arasında dayanışma aidatı dilekçesi verilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Yürürlülük Başlangıç Tarihinden sonra dilekçe verilmesi geriye dönük farklar da hak kaybı yaşatır.  (Talep tarihinden dolayı)

Örnek :  X kurumda bir sendika toplu iş sözleşmesi yetkisini 1 Kasım 2021'de aldı diyelim. Yeni yapılacak sözleşme başlangıç tarihi de 1 Ocak 2022 diyelim. 

Yetki alınan tarih  ile Yürürlülük baslangıç tarihi (1 Kasım 2021-1 Ocak 2022) arasında Dayanışma Aidatı Dilekçesi verenler yürürlülük tarihinden, 
yürürlülük tarihinden sonra dilekçe verenler de talep tarihinden itibaren sözleşme sonrası geriye dönük farkları alırlar.

fb-img-1633857055427.jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.