Çağlar DURMAZ

Çağlar DURMAZ

İlave tediye hakkında çok önemli bilgiler

Tediye Hakkında Detaylı Bilgilendirme
Bilindiği üzere İlave Tediye, 6772 sayılı kanuna dayanarak kamu işçilerine CB kararnamesi ile belirlenen tarihlerde taksitler halinde ödenir. Tediye'nin her bir taksiti belli çalışma dönemlerini kapsar. Tediye'nin 13 gün üzerinden olmasındaki sebep; 52 haftadan oluşan senenin, işçinin her 13 haftalık çalışmasına karşı (maden işçileri hariç) hafta başına 1 Günlük Brüt ücret ödenmesindendir. Başka bir deyişle, işçi bir takvim yılındaki her haftalık çalışması için bir günlük ücreti Tediye olarak alır.
Bundan yola çıkarak ilave tediye kapsam tarihlerini şu şekilde açıklamak yerinde olacaktır.
1. İlave tediye: 1 ocak - 31 mart -> 90 gün (şubatın 29 çektiği seneler 91 gün)
2. İlave tediye: 1 nisan- 30 haziran -> 91 gün
3. İlave tediye: 1 temmuz - 30 eylül -> 92 gün
4.ilave tediye: 1 ekim - 31 Aralık -> 92 gün

İlave tediyede hesaba dahil edilmeyen unsurlar nelerdir?
Her türlü ücretsiz izinler ile ihbar süresi+6 haftayı geçen KESİNTİSİZ iş görmezlik raporları ilave tediye ödemesinde ilgili bulunulan dönemler için kist olarak(çalışılan süre ile orantılı) hesaplanarak ödenir.
Bu süreler aynı zamanda kıdemden sayılmadığı gibi yıllık izin hak ediş tarihini de ileri atar.

 İlave tediye ve ikramiye hesaplanırken hangi haller çalışılmış gibi sayılır?
Yasal ve idari izinler, hastalık izinleri hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günleri çalışılmış gibi hesaba katılır.
 Analık Doğum iznindeki işçiye tediye ve ikramiye ödemesi nasıl yapılır?
 Kadın işçilerin doğumdan 8 hafta önce ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 haftalık ücretli izin hakları vardır. Tediye ve ikramiye hesaplanırken bu süreler çalışılmış gibi hesaba katılır. Ayrıca bu süreler yıllık ücretli izin hakkını etkilemez yıllık ücretli izin günü dolduğunda iznini de kullanır.
 Analık Doğum izninden sonra işçi talep etmesi halinde ücretsiz izine çıkabilir mi? çıkarsa ikramiye ve tediye hesaplaması nasıl olur?
 4857 sayılı kanuna göre analık izninden sonra işçi talep ederse 6 aya kadar(Toplu İş Sözleşmesi ile Arttırılabilir) verilen ücretsiz izinde, ilave tediye ve ikramiye ödemesi yapılacağı zaman bu süreler çalışılmamış gibi gösterilip hesaptan düşülür. Ayrıca yıllık ücretli izin hakkının hesabına da dahil edilmez.
Yarı zamanlı, kısmı zamanlı çalışmada ilave tediye ve ikramiye ödemesi nasıldır.?
Yarı zamanlı çalışma 1. çocukta 60 gün, 2. çocukta 120 gün, 3. çocukta 180 gündür bu sürelerden daha fazla olamaz.
işçi örneğin 6 ay yarı zamanlı çalışmış ise 30 günlük sendikal ikramiyeyi 15 gün olarak alır. tediyeyi ise çalıştığı günler ile orantılı olarak alır. 
Kısmi zamanlı çalışan, maaşının 3/2 alır. Sigorta 3/2 oranında yatar. Tediye'de çalışılan süre ile orantılı şekilde yatar.
Kısmi çalışma, çocuk ilkokula başladığında biter. İşçinin kısmi zamanlı çalışmadan faydalanabilmesi için eşinin de çalışması gerekmektedir. Ama yarı zamanlı çalışmada bu şart yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum