4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

İŞÇİLER RAPORLU YADA İZİNLİ OLMALARINDA DAHİ  İKRAMİYE TAM ÖDENİR. 

KAMU İŞÇİLERİNİN İLAVE TEDİYE HESABINDA RAPORLU VEYA İZİNLİ OLDUKLARI DÖNEMDEN DOLAYI KESİNTİ YAPILABİLİR Mİ? 
İŞÇİLER RAPORLU YADA İZİNLİ OLMALARINDA DAHİ  İKRAMİYE TAM ÖDENİR. 
6772 Sayılı Devlet Ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkında Kanun işçilerin ilave tediye ödemelerini düzenlemiştir. Kanun açıkça işçilerin ikramiye ödemelerinin iş akdinin devam ettiği süre içerisinde izin, hastalık, tatil günleri gibi nedenlerle çalışamadıkları süreler için çalışmış gibi sayılacaklarını ifade etmiştir.

Özetle işçinin iş akdi devam ediyorsa yıl içerisindeki hastalık, izin, rapor, tatil vb. nedenlerle çalışmadıkları süreler çalışılmış gibi değerlendirilecek ve ilave tediye tam olarak ödenecektir.
İLAVE TEDİYE ÖDEMESİ HACZEDİLEBİLİR Mİ?
İlave tediye ödemesinden nafaka ve icra borçlarının kesinti yapılıp yapılamayacağı konusuna bakarsak, karşımıza 6772 sayılı kanun çıkmaktadır. Şöyle ki kanunun 4. maddesinde; “fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete munzam tediyelerin haczedilemeyeceği”  hükmü açıktır. Yukarıda belirtilen 4. maddedeki fazla mesai, evlilik yardımı, çocuk zamları, ayni yardımlar, hafta tatili ücreti, genel tatil ücreti gibi ödemelerin haczi mümkün değildir. Konuya ilişkin Yargıtay’ın başka bir kararında  ‘’bu paralar borç için haczedilemez.” İbaresi bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki ilave tediye ödemelerinden icra ve nafaka kesintileri yapılamaz. İşçinin icra borcu nafaka borcu sebebiyle ilave tediye hakkına haciz konulamamaktadır.
İLAVE TEDİYELERİMİZ DE SGK PRİM KESİNTİSİ YAPILIR MI? 
5510 sayılı yasanın da emrettiği yönde ilave tediye ödemelerinden  SGK İşçi primi,  SGK işsizlik primi,  gelir vergisi ve damga vergisinin kesinti yapılacağı yönündedir. Bu konuya dair emsal Yargıtay kararı da mevcuttur. Yargıtay  9.  Hukuk Dairesi 2014 yılında 43574 numaralı kararında konuya açıklık getirerek;  ‘’İlave tediye alacağından sigorta primleri kesilmez. Ancak 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yasanın 80/c ve 105 inci maddeleri uyarınca, ücretin eki niteliğindeki bu ödeme, 1.10.2008 tarihinden itibaren sigorta prim kesintisine tabidir.’’ demiştir. 5510 sayılı Kanunun değişik 80’inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 105’inci maddesi hükümleri uyarınca, ücretin eki niteliğindeki bu ödeme, 01.10.2008 tarihinden itibaren SGK prim kesintisine tabi tutulmuştur.
İlave tediye ödemesi, SGK primine tabi tutulduğu için ilâve tediye ödemelerinden SGK işçi primi yüzde 14 tutarında kesintiye uğrarken, işsizlik sigortası fonu (yüzde 1) gelir vergisi (yüzde15) ve damga vergisi (binde 7.59) kesintileri yapılır.
İLAVE TEDİYE ÖDEMELERİNDE BES KESİNTİSİ YAPILIR MI? 
BES kesintisi prime esas kazanç üzerinden yapıldığı için ilave tediye üzerinden de BES kesintisi yapılacaktır. Kesinti yüzde 3 tutarındadır. Kesin bir hüküm bulunmamakla birlikte, mevcut prime esas kazanç üzerinden ilave tediye ödemelerinde de böyle bir kesintinin iadesi mümkündür.


Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.