İstanbul yönetici atamalarında sorunlar

Aynı türden sorunlar başka illerde de mutlaka oluyordur. Bu konuda birlik sağlaması gereken bakanlıktır. Fakat defaten uyarılarımıza rağmen bu noktada bir adım atılmamaktadır.

Bazı iller Müdür-Müdür Başyardımcısı-Müdür Yardımcısı sıralamasını izlerken bazı illerimiz tam tersini uygulayabilmektedir.


Bazı illerimizde Anadolu Liselerine Anadolu Lisesi öğretmenlerini öncelikli atarlarken bazı illerimizde bu noktada bir adım atılmamaktadır.


Bütün bunlar karışıklıkların yanı sıra hak kayıplarını da doğurmaktadır.
İstanbul’da yapılan son Müdür atamalarında göze çarpan bazı sorunları ele almak istiyoruz.
İstanbul’da bir Meslek Lisesine yapılan atamada Kimya Branşındaki öğretmene meslek dersi öğretmenlerinin meslek liselerine atanmalarında aldıkları ilave 20 puan verilerek atanmıştır. Bu durumun fark edilmesi ve kamuoyunda paylaşılması üzerine atama geri alınmıştır.
Yeni açılan bir Meslek Lisesinde sadece 9.sınıflar mevcuttur. Yani bu okulda Meslek Dersi yoktur. Meslek dersi öğretmeni olan okulun Kurucu Müdürü kendine norm açarak kurucu müdürlük puanıyla beraber bu kuruma atanma yoluna gitmiştir. Bunun da komisyonun gözünden kaçmadığını belirtelim. Buradaki yanlışlık olmadığı halde norm belirlemesi yapılması noktasındadır.
Şimdi gelelim ülke genelinde uygulama birliği sağlanamayan başka bir konuya;


Yönetici Atama Yönetmeliklerinde özellikle Meslek Liselerine müdür atamalarında atanacak kişinin Meslek Dersi Öğretmeni olması esas alınmıştır. Bu konu kamuoyunda çokça tartışılsa da temel felsefe yıllardır böyle olmuş ve 13.08.2009 da çıkarılan yönetmelikte de yerini almıştır.


Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra yapılan müdürlük sınavlarının ardından illerde boş kalan kurumların meslek liseleri olduğu görülünce bakanlık tedbir almış ve,
Meslek Liselerine Kültür Öğretmenleri de atanabilir demiştir. 09.08.2011 tarihli bu düzenlemeye göre Meslek Liseleri müdürlüğüne Meslek Dersi Öğretmeni ile Kültür Dersi Öğretmeni başvurabilecektir fakat Meslek Dersi Öğretmenine ilave 20 puan verilecektir. Bu da çok önemli bir puandır.

Yönetmeliğin en önemli şartı ise;
“Madde 7:ç) (Değişik : 09.08.2011/28020 RG) Atanmak istenilen eğitim kurumuna Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak,”


şeklinde düzenlenmiştir.


“alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak” hususu genellikler o okulda o alanda norm olup olmadığıyla eşleştirilmektedir.
Tam da bu noktada bu iki durumu da denkleştirdiğimizde sorunlar yaşanmaktadır. İstanbul’da son yapılan atamalardan örnek vereyim.


İstanbul’da yeni açılan bir Ticaret Meslek Lisesine Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni müdür olarak atanmıştır.
Bu durumda olan başka kurumlar da olduğunu hatırlatmakta fayda vardır.
Bu okula başvuran meslek dersi öğretmenlerine norm olmadığı için başvuramazsınız denilmiş ve bu okulu tercih etmeleri engellenmiştir.
Burada ki dayanak ise okul yeni açıldığı için bu okulda sadece 9.sınıflar vardır. Bu nedenle meslek dersi yoktur. Bu nedenle adı Ticaret Meslek Lisesi olan bir okula Muhasebe öğretmeninin başvurusu kabul edilmemiştir.
Az önce söylediğimiz gibi “alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak” yönetmelik hükmünün Norm Kadro olup olmadığıyla eşleştirilmesi nedeniyle.
Hukuk kuralları incelenip değerlendirilirken amaçlara ve gerekçelere de bakmak gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi dahi çıkan bir kanunun iptali ile ilgili karar verirken yasanın çıkış gerekçeleriyle beraber konuyu ele almaktadır. Bu nedenle yasaların gerekçeleri kendileri kadar önemlidir.
Şimdi konumuza dönelim;

Bu yönetmelik ilk çıktığında (13.08.2009) Meslek Liselerine Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni müdür olarak başvuru bile yapamazken yani sadece Meslek Dersi öğretmeni atanabilirken şimdi Meslek Dersi öğretmeni başvuru yapamamaktadır. Üstelik okulun adı Ticaret Meslek Lisesi olduğu halde Muhasebe öğretmeni başvuramamaktadır.
Bakanlık Kültür Dersi öğretmenlerine bu okullara başvuru verirken bu okullara meslek dersi öğretmenleri başvurmazsa bu okullarımız boş kalmasın diye bu hakkı verdiği halde yapılan uygulamalarda Meslek dersi öğretmenine başvuru hakkı verilmemektedir.
Kişi bu okulda sadece bu dönem müdürlük yapmayacağına göre gelecek yıl da bu okulda zorunlu olarak Muhasebe alanı açılacağına göre bu atamalarda başvuruyu kabul etmek ne kadar doğrudur. Gerekçelere ne kadar uygun olur?


Bu konuda bir örnek verdim bir yöneticiye; yeni açılan bir İlköğretim okulunda 6 saat Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi olsun. Bu durumda doğal olarak bu alanda norm olmayacaktır. Buraya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenini atamayacak mısınız diye sorduğumda “evet atamayacağız” demiştir. Bu konuda bana fikrimi soran Doğu Anadolu’daki bir ildeki bir yöneticiye ben o komisyonda olsaydım atanması yönünde tavır koyardım demiştim. Keza uygulamayı böyle yaptıklarını da sonradan öğrendim.
Bu konuda aslında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünü suçlamak çok da uygun düşmüyor. Bu konularda çözüm ve birlik noktasının bakanlık olması gerekiyor.
Aksi halde ülkenin illeri arasında ki bu farklılıkları gidermek, bütünlük sağlamak mümkün değildir. Tıpkı bahsettiğimiz bu son husus ile bazı illerde Anadolu önceliğinin uygulanması ve uygulanmamasında olduğu gibi.
Saygılarımla…
Maksut BALMUKEğitim Yöneticisi

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.