Çağlar DURMAZ

Çağlar DURMAZ

Kamu 4/D işçilerine önemli duyuru

#Bilgilendirme

#YemekÜcreti
15 Ekim itibariyle 1 Günlük Yemek Ücreti NET  55 ₺ oldu. Kasım ayında alacağınız maaşa yetişmezse daha sonra ücretin farkı verilir.

#Enflasyon
Toplu İş Sözleşmesi 31 Aralık 2022 tarihinde bitecek olan kurumlarda çalışanlar için 4 aylık enflasyon farkı %5,85 oldu.
Aralık ve Ocak ayında açıklanacak olan enflasyon ile birlikte 6 aylık enflasyon farkı belli olmuş olacak ve 31 Aralık'ta ki ücretlere 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Enflasyon Farkı zam olarak yansıtılacaktır.

(Göç İdaresinde 14 Ocak'ta ki ücretlere 15 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Enflasyon Farkı zam olarak  yansıtılacaktır)

#Soru/#Cevap 
+ Toplu İş Sözleşmesi bitince hakların akıbeti nasıl olur ?

-  Sendikalar kanunun gereği biten Toplu İş Sözleşmesinden yenisi olana kadar yararlanılmaya devam edilir buna Art Etkisi denir. Yeni sözleşme yapılınca biten sözleşme ile yeni sözleşme arasında oluşan ücret farkları ödenir.
(Sözleşme bitimi işe girenler Art Etkisinden yararlanamaz ve yeni sözleşmeyi bekleyeceklerdir.)

+ Dayanışma Aidatı nedir ?
-  Kısaca, yetkili sendikaya üye olmayıp yetkili sendikanın yapmış olduğu Toplu İş Sözleşmesinden, yetkili sendikaya aidat ödemek suretiyle yararlanmak demektir. Dayanışma Aidatı dilekçesi, kurumdaki evrak kayıt birimine vaya tahakkuk birimine verilir.

+Dayanışma Aidatı ile yeni sözleşme öncesi geriye dönük zam farkları nasıl alinir ?

- Burada en önemli husus, Talep Tarihidir. Eğer talep tarihi Yürürlülük Başlangıç Tarihi olmazsa hak kaybı yaşanır. Yani, 1 Ocak 2023 başlangıç tarihli olacak sözleşmeler için talep tarihi 1 Ocak 2023 olmalıdır. 1 Ocak 2023 sonrası tarihlerde hak kaybı yaşanmış olacaktır.
Özetle sözleşme başlangıç tarihi 1 ocak olacaksa talep tarihi 1 Ocak,
Sözleşme başlangıç tarihi 1 Mart olacaksa talep tarihi 1 Mart gibi..

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.