Kamu İŞÇİLERİNE de AİLE ve çocuk yardımı verilmesi gerekmektedir

GELİR VERGİSİ İSTİSNASI,
AİLE ve ÇOCUK YARDIMI TALEBİ,

Asgari ücret 01.01.2022 tarihinden itibaren günlük brüt 166,80 TL aylık brüt 5.004,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen asgari ücretin sigorta primi ve işsizlik primi düştükten sonra kalan (istisna matrah 4.253,40 TL) tutarı gelir vergisinden muaf tutulmuştur. Asgari geçim indirimi (AGİ) 01.01.2022 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Asgari ücretin istisna matrahının gelir vergisinden muaf tutulması ile asgari geçim indiriminin kaldırılması sonucunda 01.01.2022 tarihi itibariyle işçi ücretlerine aylık yansıması ekteki tablodan görülebilir.

Asgari ücretin gelir vergisinden muaf tutulması düzenlemesi yapılmadan önce Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Hazine Maliye Bakanı, TBMM’de grubu bulunan partiler ve Sendikalar tarafından yapılan açıklamaların tamamında tüm çalışanlardan asgari ücret tutarından vergi alınmayacak denildi. Ancak, yapılan düzenlemeye göre asgari ücretle çalışan işçiler için asgari ücretin istisna tutarı gelir vergisi kümülatif matrahına dahil edilmemiş, asgari ücretin üzerinde ücret alan işçiler için asgari ücretin istisna tutarı gelir vergisi kümülatif matrahına dahil edilmiştir. Asgari ücretin istisna tutarına karşılık gelen AGİ kaldırılmıştır.

Ayrıca,
Sayın Cumhurbaşkanımız, yeni kuşaklarda evlenmeye ve çocuk sahibi olmaya karşı bir mesafe olduğunu ve son dönemlerde bir gecikme olduğunu gördüğünü dile getirmekte ve en az üç veya dört çocuk tavsiyesinde bulunmaktadır. Ekteki tablo incelendiğinde yeni düzenlemenin evli ve çocuk sahibi olanlara ya hiçbir faydası yok yada çok az faydası var. Kısacası evli ve çocuk sahibi olan işçiler mükafatlandırılacak yerde bekâr işçiler mükafatlandırılmıştır. Yapılan düzenleme Sayın Cumhurbaşkanımıza iyi izah edildiği takdirde derhal müdahale edeceğini ve yeni düzenleme yapılması için talimat vereceği kanaatindeyim.

Sonuç olarak; işçilerde eş ve çocuk yardımı olmadığından dolayı, Konfederasyonların ve Sendikaların Sayın Cumhurbaşkanımızla ve Hazine Maliye Bakanı ile görüşerek işçilere aile ve çocuk yardımı verilmesi için ek düzenleme yapmaları gerekmektedir.

 Enver YAVUZ

@RTErdogan, @vedatbilgn, @turkiskonf, @hakiskonf

fb-img-1641982163482.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar