696 KHK ile Kadroya Geçen İşçiler Bilgilendirme

696 KHK ile Kadroya Geçen İşçiler Bilgilendirme

Kamu işçilerine Dört Önemli Bilgi Vereceğim

#idariizin #Kronikhastalık #Gebe #Kar 

İdari izin günlerinde yol , yemek ücreti , yada iş riski, hizmet primi , enfeksiyon riski, Teşvik primi vs bu tür ödemelerde toplu iş sözleşmesinde Fiilen çalışma şartı ile bu haklar sağlanıyorsa ve idari izin verilecek günler için genelge, iç yazışma vb gibi duyuru kanallarında ( İdari izin günlerinde) çalışma yapmayan personellerin özlük haklarında kısıtlamaya gidilmez, yada tüm hakları saklıdır gibi ifadeler olmadığı sürece , idari izin günlerinde fiilen çalışma olmayan günler için yol, yemek , İş primi vs ödemeleri yapılamaz.

Aylık ödemeler şeklinde ki haklarınız da örneğin hizmet primi aylık 500 TL , yol ücreti aylık 1000 TL gibi bu ödemelerde 1 ayı gecmeyen sağlık raporu, yıllık ücretli izinler ve İdari izinler de , kist yapılmaz.

Toplu sözleşmelere göre de uygulamalar değişebilir.

Yoğun kar yağışı Hava şartlarından kaynaklı bir çok il ilçe vs de kamudaki idari izin günlerinde , çalışma yapmayan personellerin, toplu sözleşmedeki haklarını kontrol etmeleri ve yazıma göre değerlendirme yaparak sonuca ulaşmaları gerekmektedir.

#YönetimHakkı #İşveren #Ölçüt 

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/44881E.- 2017/30220K. sayılı ilamında yönetim hakkını, işverenin vereceği talimatlarla, Anayasa ve kanunların emredici hükümleri ile toplu ve bireysel iş sözleşmeleri hükümlerine aykırı olmamak üzere, işin yürütümü ve işçilerin işyerindeki davranışlarını düzenleyebilme hakkı olarak tanımlamıştır.

İşverenin yönetim hakkına örnek olarak mesai saatleri, işin nasıl ve nerede yapılacağı, davranış ve disiplin kuralları, kılık kıyafet düzenlemeleri gösterilebilir.

Burada sayılanlar, işverenin işveren olmasından kaynaklanan, işin görülmesine dair olan temel hususlar olup, işverenin bunlar üzerinde etkisi olması doğaldır.

Bu bağlamda, işçinin bu kurallara uyması ödevleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, işverenin her talebi de yönetim hakkı kapsamında değerlendirilmemelidir.

Yargıtay'ın buradaki ölçütü ise işverenin, yönetim yetkisi kapsamındaki hakkını kullanırken, keyfi davranmaması, işyeri değişikliği ile ilgili işletmesel kararları alırken dürüst olmasıdır.

Çalışma koşullarında yapılan değişiklikler işverenin yönetim hakkı çerçevesinde kalıyor ise, bahsi geçen değişiklikler esaslı değişiklik olarak kabul edilmemekte, işverenin ilgili değişiklikleri tek taraflı olarak yapmak hususunda yetkisi olduğunda mutabık kalınmaktadır. 

Yargıtay kararları genel olarak işçinin durumun ağırlaşamasinı ölçüt olarak aldığı görülmektedir..

Anayasaya aykırı olamayacağı

 Kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayacağını

 Bireysel İş Sözleşmesi ve Toplu iş Sözleşmesine aykırı olmayacağını

 Keyfî uygulamalar olmayacağını

 Dürüstlük kuralına aykırı olmayacağını.

#YenidenDegerlemeOranı #Yıllık

Enflasyon nedeniyle oluşan kayıpların önüne geçmek amacıyla; vergi kanunlarına göre belirli varlıkların ve bunlara ilişkin birikmiş amortismanların değerlerinin güncellenmesine yeniden değerleme adı verilmektedir.

2024 yılı için uygulanacak , yeniden değerleme oranı 3 Kasım Cuma günü açıklanan 2023 Ekim ayı enflasyon rakamlarına göre ortaya çıkmış olup bu oran % 58,46 olmuştur.

Yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre TÜİK tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde (Yİ-ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranı bulunarak hesaplanmaktadır.

Buna göre 2024'te vergi, harç ve cezalar yüzde 58,46 artacak. Cumhurbaşkanı bu rakamı azaltma ya da artırma yetkisi bulunuyor.Bir önceki yıl % 122,93 olarak belirlenen oranı, Cumhurbaskanı yetkisini kullanarak harç ve cezalar için indirime gitmişti bu yıl bir Değişiklik olmazsa vergi, harç ve cezalar yeni yılda yeniden değerleme oranı olan % 58,46 kadar artacaktır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı resmi gazete de ilan etmesi ile belirlenen rakamlar 2024 yılında yürürlüğe girecektir.

% 15 Vergi dilimi oranı 70.000 TL den yeniden değerleme oranında artarsa ortalama 110.000 TL ye yükselecektir, bu oran Cumhurbaşkanı yetkisini kullanarak % 50 oranına kadar artırılabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.