Kamu İşçisine “100”mü Vereceksiniz ?

Konunun evveliyatı var. 696 itibariyle kadroya alınmış 450 bin  işçi; “Taşeron” tabir edilen alt işveren aracıyı aradan çıkararak kamu bünyesine belli şartlar karşılığı ( sulh sözleşmesi, feragat dilekçeleri, zaten teknik olarak kamu işçisi olan personel için güvenlik soruşturması vs.) alınmış, geçiş sonrası sözleşme yapılsın yapılmasın, yapılan işlemler/sözleşmeler, yeni sözleşme sayılmış, işçiler 6 aylık periyotlarla %4 zamma mecbur bırakılarak 3 sene, maaşları enflasyon artışları ve asgari ücret noktasında erimiştir. Yetmemiş 2019 yılında  yapılan Kamu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolünün dışında bırakılmışlardır.

Yetmez Ama Maalesef,

 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı KHK’nın 112. maddesinde yapılan düzenlemeyle 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na Ek 2. madde olarak eklenmiş ve 01.02.2018 tarihli 7079 sayılı Kanun ile kalıcı hale getirilen hükümlerle en çok üyeye sahip konfederasyonun imzaladığı bu çerçeve protokol sendikaları bağlıyor, sendikalar kendi işkollarında yapacakları toplu iş sözleşmelerinde, çerçeve sözleşmede belirlenenlerin üzerinde hak talep edemiyor hale getirilmiştir. Yani işin Türkçesi artık imzaya konu hususlar için sendikalar kendi işkollarında yapacakları sözleşmelerde fazlasını isteyemeyeceklerdir. Bu şekliyle hepimiz kendi iş kollarımızda bazı sendikal üyelikler yaparak aslında kamu çerçeve protokolünü beklemek zorunda kaldık ve bazı hususlar dışında sendikalarımız çerçevenin tanıdığı hakların ötesine geçememek zorunda bırakıldı.

2019 yılında ne olmuştu.

Pazarlık masasındaki sendika;

en düşük brüt aylık 3500 olsun istemişti,

Protokolde yer almadı.,

Denkleştirme sonrası 300 tl zam istemişti,

150 tl seyyanen zam yapılmıştı, 3500 brüt üzerinde alan işçiler bu zamdan faydalanamadı.

Birinci altı ay için % 15 istedi

% 8 gerçekleşti

Birinci yıl ikinci altı ay enflasyon + %3 istedi

%4 zam aşması durumunda + enflasyon farkı verildi

Ek ödeme 1500 istendi,

Sözleşmede yer almadı.

Sosyal yardım ve ödenekler,

Ücret zamları oranında artırıldı,

696 KHK lılar sözleşmeye dahil edilmesini istedi,

696 KHK lı işçiler sözleşme dışı bırakıldı.

 

Sonrasında çok fazla medya malzemesi hadise cereyan etti,

Dönemlerle ilgili TUİK enflasyon oranları ortada, 2019 da 150 tl seyyanen zam verenler şimdi 100 tl  teklifte bulunuyorlar, 3,5 yıldır her açıdan mağdır edilen 696 sayılı KHK ile çok değerli kadro verdikleri işçiler buna dahil.

Güne geldiğimizde teklif nedir.  Brüt 3577 TL-3750 TL arasında maaş alanlara 100 TL, brüt 3750 TL- 4 bin TL arasında alanlara 60 TL seyyanen zam ayrıca ilk altı ay %9 zam.

Bence işçiye yüz vermek doğru değil (!)

Zaten ay sonunu nasıl getireceğim diye 9 doğuran işçi %9 zam ile bırakın ayı, bir gününün sonunu zor getirir……  

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.