Müfettişler günah keçisi mi?

28 Şubat sürecinde diğer meslekler içinde olduğu gibi müfettişlerden de kamuoyunca tasvip edilmeyen tutumlar sergileyenler bulunmuş olabilir. Ancak bunlar münferit olaylardır. Haberlerde iddia edildiği gibi bir meslektaşımızca bayan öğretmenin saçının çekilmesi söz konusu olmuş ise, müfettişler olarak böyle çirkin bir davranışı tasvip etmemiz mümkün değildir. Bu yanlış örnekleri sürekli gündeme getirerek bir meslek grubunun tamamına mal etmek adeta müfettişleri din düşmanı kişiler olarak göstermek doğru değildir. 28 Şubat sürecinde diğer çalışanlar gibi birçok müfettiş de baskı altında kalmıştır. Görevinden atılan, başka bir kuruma geçmek zorunda kalan, başörtülü çalışanları görmezden geldikleri veya korudukları iddiasıyla kendisine disiplin cezası verilen müfettişlerin sayısı hiç de az değildir.

 
Şunu kamuoyu iyi bilmelidir ki zamanında kılık-kıyafet yönetmeliğini değiştirerek başörtüsünü serbest bırakma cesareti gösteremeyenler, kendi suçlarını ört-bas etmek için müfettişleri her zaman hedefe koymuşlardır.
 
Bir yandan yönetmeliğe yasak koyup, ardından müfettişe yasağa uyulup-uyulmadığı konusunda soruşturma emri verip sonra da soruşturma yapan müfettişi suçlu ilan etmek vicdansızlıktır.
 
Ortada bir yasak varken, bir müfettişten bu yasağı görmemesini beklemek çözüm değildir. Çözüm yasağın kaldırılmasıdır. Aradan 15 yıl geçmesine rağmen gelen hiçbir iktidar, devlet memurunun kılık kıyafette serbest olmasına ilişkin düzenlemeyi yönetmeliğe koymaya cesaret edememiştir. Ortada bir suçlu varsa bunlar müfettişler değil, yasağı kaldırmayanlardır.
 
Ayrıca, son günlerde dershanelerde fişleme yapıldığı iddiası asılsızdır. Sayın bakanın vermiş olduğu yazılı emir üzerine Bakanlık denetçileri ve il eğitim denetmenleri ülke düzeyinde inceleme yapmaktadırlar. İncelemenin kapsamı müfettişler tarafından değil sayın bakan tarafından belirlenmiştir. İnceleme emrine uyarak bilgi alınmasını, müfettişlerin fişleme yaptığı şeklinde kamuoyuna sunmak ve müfettişleri günah keçisi yapmak doğru değildir.
 
Müfettişlerin kendilerine verilen görevi yerine getiren birer devlet memuru olduğu asla unutulmamalıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
Doğan Ceylan
Müfettişler Derneği Başkanı

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.