4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumlar arasındaki yevmiye farkı


696 4/D KAMU ÇALIŞANLARI 

SAĞLIK BAKANLIĞI VE DİĞER KURUMLAR ARASINDAKİ YEVMİYE FARKI NEDEN?

"Bildiğiniz üzere daha önce 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bütün kurumlara %2.5 ek zam uygulanmıştı.

2022'de %2.5 ek zam verilirken TİS başlangıç tarihi dikkate alınmadığı için, TİS tarihi 1 Mart, 1 Nisan, 1 Mayıs vs olana da 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %2.5 zam uygulandı. O zaman Sağlık Bakanlığı gibi kurumlarda mevcut TİS'in süresi devam ettiği için ek zammın herhangi bir sıkıntısı olmadı.

Ancak şuan yine geçen seneki uygulama gibi olursa (1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bütün kurumlara verilirse) neden refah payının veya ek zammın Sağlık Bakanlığı gibi kurumlarda çalışan işçilere yaramayacağını tekrar örnekle anlatmaya çalışayım. 

Diyelim ki yarın bi açıklama yapılsa, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bütün kurumlara (geçen seneki uygulama gibi TİS başlangıç tarihi gözetilmeksezin bütün kurumlara) %13 refah payı verilecektir diye;

Bunun sonuçlarını ihtimaller dahilinde düşünelim. 

1-) Sağlık Bakanlığı'nda çalışan arkadaşların şuan mevcut yevmiyesi asgari ücret yani 333,60 TL'dir. 333,60 TL'ye %13 refah payını eklersek yeni brüt yevmiye 376,97 TL olur.

2-) Gelelim kamu çerçeve protokolüne; kamu çerçeve protokolünde de örnek olarak 380 TL'nin altında yevmiyesi olanlar 380 TL'ye yükseltilir dense, Sağlık Bakanlığı için daha önce verilen %13 refah payı boşa gitmiş olur. Çünkü %13 refah payı olmasaydı yevmiyeler zaten taban ücret yani 380 TL'ye yükselecekti. Peki bu durumda %13 refah payı nereye gitti :))

3-) Diğer bir olasılık ise, %13 refah payı verildi diye kamu çerçeve protokolündeki ücret zammı da düşük tutulabilir. Bu durum Sağlık Bakanlığı gibi kurumlarda çalışan arkadaşları olumsuz etkiler. Refah payı olmasa belki örnek olarak kamu çerçeve protokolünde ücret zammı %25 olacakken, bu sefer %15'e düşebilir. Refah payı zaten taban ücretin içinde kayboldu gitti, biz ne anladık bu işten..

4-) Gelelim diğer kurumlarda yüksek yevmiye alan işçilere...

Diyelim ki TİS tarihi 1 Mart olan bir kurumda çalışan  işçinin brüt 430 TL yevmiyesi var. 430 TL yevmiyeye 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere %13 refah payı uygularsak yeni brüt yevmiye 485,90 TL olur. 1 Mart'ta bu yevmiyenin üzerine 6 aylık enflasyon farkı uygulanır. Enflasyon farkı uygulandıktan sonra yeni oluşan yevmiyenin üzerine TİS imzalandıktan sonra kamu çerçeve protokolünde belirlenen ücret zammı uygulanır. 

Bu durumda ne oldu şimdi, yüksek ücret alanla düşük yevmiye alan arasındaki fark açılmış olur.

5-) Bu nedenle kurumlar arasındaki yevmiye farkının azaltılması ve Sağlık Bakanlığı gibi kurumlarda çalışan arkadaşların hiç olan enflasyon farkı kayıplarının önlenmesi için ilk önce kamu çerçeve protokolünde yüksek bir taban ücret belirlenmeli, taban ücretin üzerine yüksek bir ücret zammı uygulanmalıdır."

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.