4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

Sağlık ve Aile Bakanlığı 2023 yılı Toplu iş sözleşmesi beklentileri

KAMUOYUNA DUYURULUR
    01.01.2023 Tarihinden itibaren başlayacak olan yeni toplu iş sözleşmesinde Sendikamız ve çok değerli üyelerimiz olarak beklentimiz; 17. İş kolunda çalışan tüm işçilerin iş hayatında var olan problemlerin son bulacağı ve işçilerimizin insanca yaşaması için taleplerimiz bulunmaktadır. 
    Bu talepler:
Haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürülmesini istiyoruz.
696 khk sürekli işçilere tayin ve becayiş haklarının verilmesinin istiyoruz.
Zorunlu emekliliğin kaldırılmasını talep ediyoruz.
Tüm işçilerin aylık ödediği 294.24 tl aidat bir yılın toplamında, 3.530.88 kr etmektedir. Bu ücret işçinin sırtında kamburdur. Bu kamburun kaldırılmasını istiyoruz. En fazla %20’sinin alınmasını talep ediyoruz.
İşçiler yıllık iznini memurlar gibi bir sonraki yıl kullanabilmelidirler. 
Meslek kodu mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. Gerekli adımların atılmasını istiyoruz.
Teknik birimlerde çalışan işçilerin mezuniyet dereceleri fark etmeksizin yaptıkları işlerle ilgili kurumlardan aldıkları belgeleri olması durumunda, orta öğrenim- önlisans oranı gibi orantı koyularak ilköğretim-ortaöğretim orantısının hesaplanarak teknik farklarının ödenmesi gerekmektedir. Bu ödemeler işçinin diğer ödemelerini etkilemelidir.
İşçi kadroya geçirildiği diplomasının üstüne bir üst diplomayı alıp kuruma belgelendirdiğinde kurum tarafından geçerli sayılıp hakları buna göre güncellenmelidir.
İşçiler mesai saatinin başlangıç ve bitiş saatlerini işlerin aksamayacağı şekilde düzenleyebilmelidir. Başlangıç veya vardiya değişim saatini 8 yerine 9 olarak ayarlayabilmelidir.
Vardiyalı çalışan birim, bölüm veya servislerde aynı işi yapan personellerin vardiyalarını işlerin aksamayacağı şekilde işçiler kendi aralarında anlaştığı taktirde ; 8 saat süreler halinde 3’lü vardiya ( 08:00-16:00,  16:00-24:00,  24:00-08:00)
12 saat süreler halinde 2’li vardiya ( 08:00-20-00,  20:00-08:00 ) 
seçeneklerinden birini seçip kendi vardiyalarını düzenleyebilmelidirler. ( Örneğin aynı serviste çalışan temizlik personelleri kendi aralarında anlaştığı taktirde vardiya programını yukarda bulunanlardan birini seçerek çalışabilmelidirler )
Vardiyasız ( sürekli gündüz ) olarak çalışan birim, bölüm veya servislerde işlerin aksamayacağı şekilde işçiler haftanın 5 veya 6 günü çalışacağını kendileri seçip düzenleyebilmelidirler.
Çalışma süresinin yarısı gece dönemine rastlayan bir postanın çalışması gece çalışması sayılmalıdır.
Hizmet süreleri 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil ) olanlara 22 gün olmalıdır.
Her işçinin iş tanımı net olmalıdır. İşçi görevi dışında işçinin rızası olmadan çalıştırılmamalıdır. İşçiden görevi dışında olan iş istendiğinde bu talep yazılı olarak yapılmalı, işçinin rızası alınarak iş yaptırılmalıdır.
Eşi doğum yapan işçiye 10 iş günü, 
Kendisi veya çocuğu evlenen işçiye 7 iş günü,
Anne baba eş çocuk kardeş veya bakmakla yükümlü birisinin ölümü halinde 7 iş günü, Kayınpeder ve kayınvalide ölümünde 3 iş günü ücretli izin verilmelidir.
Teknik personeller dışındaki personellere ödenen hizmet zammı en az %25’e çıkarılmalıdır. Eğitim durumuna göre ücretleri artmalıdır. Bu zam diğer ödemeleri etkilemelidir.
Eylül ayında yapılan kırtasiye yardımı öğrenci başına 3500 tl olmalıdır.
Giyim yardımı en az 1500 lira olmalıdır. İkinci yılında en az 
% 25 + enflasyon oranı kadar zamlanmalıdır.
Evlenme yardımı en az bir maaşı tutarında olmalıdır. 
Doğum olduğunu belgeleyen işçiye bir maaşı tutarında yardım yapılmalıdır.
İşçinin ; kendisinin, öldüğü taktide varislere bir maaşı tutarında yardım yapılmalıdır. İşçinin eşinin, çocuğunun, ana ve babasının öldüğü halinde bir maaşı tutarında yardım yapılmalıdır.
Yılda 2 defa olmak üzere en az 2500 tl ek ödeme net ücret verilmelidir.
Mevcutta olan kıdem yılı yıl bazında ödenen ücret net 500 tl olmalıdır.
17. İş koluna dahil olan tüm Bakanlıklar ve bağlı olduğu Kurumlar tek tip maaş bordrosu düzenlemelidir. Bu bordroya göre tüm ödemeler eksiksiz bir şekilde görünmeli en ufak ayrıntı bile belirtilmelidir. 

17. İş koluna dahil olan tüm Bakanlıklar ve bağlı olduğu Kurumlar işçilerin bu toplu iş sözleşmesiyle elde ettiği hakları eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir. İşçi, toplu iş sözleşmesiyle elde edip alamadığı hakları idareye yazılı olarak sunacağı dilekçe ile almalı, mahkeme yoluna gidip meşakkatli ve uzun süreci yaşamamalıdır. Bu kamu zararı oluşmasının da önüne geçecektir. ( 2021-2022 yılını kapsayan toplu iş sözleşmesinde elde edilen haklardan birtakım maddeler işçiler tarafından alınamamıştır. Bazı işçiler mahkemeye gitmek zorunda kalmış, bazı işçiler de hak kaybını göze alıp boyun eğmiştir.)

    01.01.2023 Tarihinden itibaren yeni imzalanacak olan sözleşmede yukarda belirttiğimiz maddeleri de görmeyi tüm 17. İş kolunda çalışan işçilerimiz ve aileleri adına istiyoruz!
Bu toplu iş sözleşmesinin en geç 3 ay içerisinde imzalanıp işçilerimizin rahat bir nefes alabilmelerini istiyoruz!

HUZUR SAĞLIK İŞ

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.