1 Şubat 2021’e kadar SGK’ya başvurun

1 Şubat 2021’e kadar SGK’ya başvurun

Emekli olmak isteyen herkesi ilgilendiriyor! 1 Şubat 2021’e kadar SGK’ya başvurun

Türkiye’de milyonlarca çalışan emekli olmak istiyor. Ancak pek çok kişi için emeklilik önünde prim gün sayısı gibi bir engel bulunuyor. Salgın döneminde yapılandırma hareketi başlatan devlet, emekli olmak isteyenler içinde müjdeyi verdi. Buna göre, prim günlerine ihtiyacı olanlar, bunları yapılandırma kapsamında ihya edebilecek. İhya başvuruları ise SGK’ya 1 Şubat tarihine kadar yapılabilecek.

Pandemi nedeniyle hükümet kapsamlı yapılandırma programını devreye soktu. Yapılandırma sayesinde emeklilik için eksik günü olan vatandaşlara da indirim getirildi. Bu kapsamda SGK tarafından yayımlanan 17 kasım 2020 tarihli ve 2020/45 numaralı genelgeye göre, Bağ-Kur’a olan borçları sildirme imkanı getirirken, eksik günlerini satın almak isteyenler için indirimlerden faydalanabilecek.

Prim borçları 31 Aralık’a kadar yapılandırılabilecek
Emekli olmak isteyenler 1 Aralık tarihinde başlayan İhya başvurularını 1 Şubat’a kadar SGK’ya yapabilecekler. Prim borcu asılları Yİ-ÜFE ile güncellenerek yeni tutar hesaplanacak. Hesaplanan tutarın 1 Mart’a kadar ödenmesi halinde durdurulan süreler ihya edilecek. İhya ödemelerinde Yİ-ÜFE’de herhangi bir indirim uygulanmayacak.
Torba yasa ile Bağ-Kur’lular için 2 önemli imkan daha sağlandı. Bu imkanlar da Bağ-Kur’luları borçtan kurtarırken, pek çok kişiye emeklilik yolunu açacak:

rim borçları 31 Aralık’a kadar başvurularak yapılandırılabilecek.

31 Ekim’e kadar olan prim borçlarını 1 Şubat 2021’e kadar ödemeyenlerin ya da yapılandırmayanların borcu silinirken, borca ilişkin hizmet süreleri durdurulacak.

İHYA BAŞVURUSU
Bağ-Kur’lu olup da prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulanların kendileri veya hak sahipleri, Aralık ayı başından itibaren 2 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ihya başvurusunda bulunabilir. Böylece yapılandırma ile borçlarını sildirenler daha az ödemeyle emeklilik hakkı elde edilebilir.

Yapılandırma başvurusunda bulunmak isteyenler e-devlet sistemi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.