7 Bin İşsiz İMD İSYANDA

7 Bin İşsiz İMD İSYANDA

7 Bin İşsiz İMD Varken Neden Yeni Sınavlar Açılıyor ?

7 Bin İşsiz İMD Varken Neden Yeni Sınavlar Açılıyor ? 

Türkiye'de 2012 yılı içerisinde faaliyete geçirilen ve bugün 81 il ve yaklaşık 44 ilçede İŞKUR çatısı altında 3.895 İş ve Meslek Danışmanı tarafından sürdürülmeye çalışılan İş ve Meslek Danışmanlığı Projesi, 2013 yılında yapılan çalışmalarla olumlu sonuçlar vermesine rağmen sürekli sınavların açılması nedeni ile de sertifikalı işsiz İş ve Meslek Danışmanları ordusu yaratıyor. 

Özellikle İŞKUR, tarafından ve 2013 Nisan sınavından yaklaşık 2 hafta kadar önce yapılan İş ve Meslek Danışmanlığı atamalarında taban puanın 42 puana düşmesi ve belgeyi alan herkesin atandığı reklamı ile maliyeti yaklaşık 1.000 lirayı bulan bir sınav olmasına rağmen Sakarya Üniversitesi'ne 9.800 gibi rekor bir başvuru yapılmış, yine Anadolu Üniversitesi'de yoğunluk yaşamıştı. 

2013 yılı içerisinde yapılan toplam 4 adet İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarında yaklaşık 20 binden fazla aday sınava girmiş 7 bin civarı aday sınavı kazanarak İş ve Meslek Danışmanı olmuştu. Yaklaşık 9 aydır da atanma ve seslerini duyurma mücadelesi veren adaylar, Başbakan Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı ile de görüşmüş, sorunların anlatıldığı dosyalarını iletmiş ve isteklerini dile getirmişlerdi. 

Sitemize de e-mail yolu ile ulaşan Ataması yapılmayan İş ve Meslek Danışmanları Platformu üyeleri, 2014 yılı için sınav ilanlarının verilmesi bununda ''Lisans Mezunlarına Yeni Kariyer Fırsatı '' şeklinde duyrulması üzerine bir açıklama yayımladılar. 

Ataması yapılmayan işsiz İş ve Meslek Danışmanları Platformu aşağıdaki soruları kamuoyu dikkatine sundu : 

1- Mesleki Yeterlilik Kurumu adına sınavları yapma yetkisi verilen Sakarya Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi neden hala bu sınavları yapmaktadır ? Sınavların yapılmasındaki amaç ve gaye nedir ? 
2- Gelişen büyüyen Türkiye'nin ihtiyaçlarıda dikkate alınarak bu meslek dalındaki sınavlar neden plan ve program dahilinde yapılmamaktadır ? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı neden kriterler geliştirmemekte ve çözüm odaklı bir sistem üretmemektedir ? 
3- Maliyeti yaklaşık 1.000 ( Bin lira ) TL'yi bulan sınavlar işsiz üniversite mezunlarının umudu olmuşken, umut artık mağduriyetleri beraberinde getirmekte ve kamuoyunun büyük bir kısmı tarafından sorun bilinmesine rağmen neden hala yetkililer tarafından duruma el konulmamaktadır ? 
4- Sayıları 7 bini bulan sertifikalı işsiz İş ve Meslek Danışmanının olduğu bir başka ülke var mıdır ? Bir meslek dalı neden böyle plansız programsız uygulamalar ile saygınlığını kaybetmektedir ? 
5- Sertifika almak iyidir, sertifikanın zararı olmaz şeklinde düşünen bir bakanımız yerine , emeğin ve alınterinin kutsallığına inanan, sizin emeklerinizin teminatı biziz sevgili gençler şeklinde söylemlerde bulunan, ülkenin geleceği olacak siz sevgili gençlerimiz bir şekilde sıkıntılarınızın çözüm yolları için çalışıyoruz tarzında bizlere umut olacak bir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın olması daha şık ve yerinde olmaz mı ? 
6- Bu işin sonu nereye gidecek ? Türkiyede var olan ve sayıları yaklaşık 300 binli rakamlar ile ifade edilen '' Ataması Yapılmayan Öğretmenler Sorunu '' tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Şimdi de bu şekilde sınavlar yapılmaya devam edilirse '' Ataması Yapılmayan İş ve Meslek Danışmanları Sorunu '' oluşacak ve içinden çıkılmaz hale doğru yol alacaktır ? Peki bunun bu şekilde olmasının kazananı kim olacak kaybedeni kim olacak ? 
7- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında görev yapan Sosyal Yardım ve İncele Görevlilerine, İŞKUR tarafından verilen 3 günlük eğitim ile, İş ve Meslek Danışmanlığı yetki ve sorumluluklarına haiz bir şekilde vakıflarda görev yapmaları sağlanarak vakıflar İŞKUR hizmet noktası haline getiriliyorsa o zaman neden İş ve Meslek Danışmanlığı sınavları yapılıyor ? İş ve Meslek Danışmanları nerede istihdam edilecek ? 
8- Yine İŞKUR ile protokoller imzalayan bir çok Belediye de İŞKUR hizmet noktaları açıldığı ifade ediliyor. Fakat iddialara göre bu noktalarda İş ve Meslek Danışmanları çalışması gerekirken, iddialara göre Taşeron Şirket personeli görevlendiriliyor. O zaman İş ve Meslek Danışmanlığı sınavları neden yapılıyor ? 
9- 1 Ocak 2015'de yürürlüğe girecek olan Özel İstihdam Büroları yönetmeliğine göre bu bürolarda çalışan personele nitelikli olma zorunluluğu getirildi. Nitelikli personel ise, Mesleki Yeterlilik Kurumunca onaylanan iş ve meslek danışmanı mesleki yeterlilik belgesi ya da işe alım personeli yeterlilik belgesine sahip olan veya insan kaynakları alanında en az yüksek lisans eğitimi almış kişi olarak tanımlandı. Hali hazırda özel istihdam büroları kendi personellerine bu belgeleri aldırarak yeterli sayıda danışmanı istihdam etmektedir. Böylece özel sektörde istihdam yolu da kapanmaktadır. Özel sektörde de kamu sektöründe de katma değer sağlamayan belgeler ne olacaktır ? 

İşin özü işsiz üniversite mezunu gençler ordusu içerisindeki bireylere sadece maddi ve manevi yıkımlar neticesinde sahip oldukları diplomalarının yanına bir sertifika daha katan İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI SINAVLARI ARTIK DURDURULMALIDIR. Bundan sonrası içinde bir plan ve program dahilinde sistemli olarak ülke ihtiyaçları, değişen konjüktür vb. gibi kriterler dikkate alınarak yapılmalıdır. Mağduriyetler yaratılmamalıdır. Saygılarımızla 

ATAMASI YAPILMAYAN İŞSİZ İŞ VE MESLEK DANIŞMANLARI PLATFORMU


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.