Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 4/D Kamu işçilerinden MEKTUP

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 4/D Kamu işçilerinden MEKTUP

4/d li  696 KHK ile kadroya geçen yüzbinlerce işçi facebook'taki işçi gruplarında aşağıdaki yazıyı paylaşarak  CİMERE mektup yazmaya başladılar

4/d li  696 KHK ile kadroya geçen yüzbinlerce işçi facebook'taki işçi gruplarında aşağıdaki yazıyı paylaşarak  CİMERE mektup yazmaya başladılar

SİZİ TÜRKİYE'NİN EN İYİ KAMU İŞÇİSİ YOUTUBE KANALINA BEKLİYORUZ. BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ TIKLA ABONE OL

696 LI ARKADAŞLARIN ZORUNLU EMEKLİLİK KONUSU

Zorunlu emeklilik konusunda da Cumhurbaşkanımız, siyasi partiler nezdinde girişimlerde bulunulmak üzere aşağıda yazdığım yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
SAYIN CUMHURBAŞKANIM;
Ülkemizde kişilerin Çalışma Hakkı ve Ödevi Anayasamızın 49 uncu maddesinde, Sosyal Güvenlik Hakkı ise 60 ıncı maddesinde Anayasal güvence altına alınmıştır.
Çalışmanın herkesin hakkı ve ödevi olduğu, sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu ve devletin bu güvenliği sağlayacak tedbirleri alıp teşkilat kuracağı düzenlenmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 4 üncü madde de Kamu hizmetlerinin memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler eliyle gördürüleceği hüküm altına alınmıştır.
Devlet memurlarının bazı istisnalar hariç genel olarak 65 yaşını doldurdukları tarihe kadar çalışmalarında yasal bir engel bulunmamaktadır.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan işçiler için ne zaman emekli olmak istediği tamamen kendi isteğiyle ilgili olup, emeklilikle ilgili şartları tamamlaması şartıyla işten ayrılabilmektedir.
Tabi oldukları 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre yaş, çalışma süresi ve prim gibi şartları sağlamaları emeklilik için yeterlidir. Ancak, emekli olup olmama konusu çalışanın inisiyatifindedir.
4857 sayılı İş Kanunu ve Yargıtay Kararlarında da, sadece emekliliğe hak kazanmanın işten çıkarma için yeterli olmadığı ve geçerli bir neden sayılamayacağı kabul edilmiştir.
Sizin tarafınızdan kabul edilen 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron yanında çalışmakta olan işçiler kamu hizmetine sürekli işçi olarak alınmışlardır. Ancak Kararnamede yer alan “Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez.” Hükmü, sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçiler açısından aşağıda belirteceğim sebepler yüzünden büyük bir mağduriyet yaratmaktadır.
Maddenin düzenleniş amacında işsizliği önleme düşüncesi ağır basmış olmakla birlikte, çalışanların emekli olduklarında yaşadıkları hayat standardını korumaları da önemlidir.
İşçilerin emekli aylığı hesabında, prim gün sayısı ve buna bağlı olarak Aylık Bağlama Oranı ile Sigorta Primine Esas Kazançları çok önemlidir.
Uzun yıllardır taşeron yanında çalışan ve primleri genellikle asgari ücret üzerinden yatan bu işçilerin emekli olduklarında bağlanan emekli aylıkları 1.500 TL civarında olmaktadır.
Çalışırken almış oldukları 3.500 TL civarında aldıkları maaşlardan 1.500 TL ye düşmek, yaşadıkları hayat standardını da koruyamamakta ve tekrar çalışma ihtiyacı hissetmektedirler. 
Bu durumda da çoğunlukla kayıt dışı istihdama yönelmektedirler. Bu da ülkedeki istihdam açısından da bir tehlike oluşturmaktadır.
İşçileri çalıştıran Kurumlar da yasa gereği emekliliğini dolduran işçiyi işten çıkarmak zorunda kalmakta ve yeni işçi alımında da zorluk yaşamaktadırlar. Çünkü bu işçilerin kadroları iptal edilmektedir. Bu durumda eksik personel ile görülen hizmetlerde aksamalar olmaktadır.
Kamu Kurumlarında uzun yıllardır çalışan işçilerle, İŞKUR üzerinden işe başlayan işçilerin istedikleri yaşa kadar çalışmaları, 696 lı arkadaşların emekliliğe hak kazandıkları tarihte işten çıkarılmaları, çalışanlar arasında da huzursuzluğa yol açmakta, çalışma verimini düşürmekte, yasalar ve Anayasa açısından da işçiler arasında eşitsizliğe yol açmaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanım maddenin tamamen iptali ile birlikte, bu işçilerin emekli aylıklarının hesaplanmasındaki kriterlerin değiştirilmesi veya kadınlar için 55 yaş, erkekler için 60 yaşına kadar çalışabilecekleri şeklinde bir yasal düzenleme ile çözüm bulunulabileceği inancımı taşımaktayım.
Mağduriyet yaşayan 696 lı tüm işçiler adına saygılarımla arz ederim.

 SİZİ TÜRKİYE'NİN EN İYİ KAMU İŞÇİSİ YOUTUBE KANALINA BEKLİYORUZ. BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ TIKLA ABONE OL

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.