Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Yeni iki Farklı Model!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Yeni iki Farklı Model!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için çözüm önerisi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na kadar gelen EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) sorunu ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Özellikle SGK ve BAĞ-KUR prim günleri tutan ancak Emeklilikte Yaşa Takılanlar özellikle isyan ediyor! Peki, EYT ne olacak?

 
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na kadar gelen EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) sorunu ciddi bir sorun haline gelmeye başladı. Özellikle SGK ve BAĞ-KUR prim günleri tutan ancak Emeklilikte Yaşa Takılanlar özellikle isyan ediyor! Peki, EYT ne olacak? EYT 2020 yılında gelir mi? İşte tüm detaylar haberimizde!

TBMM Genel Kurulu’na kadar gelen EYT, AKP’li milletvekillerinin ret, MHP’li milletvekillerinin ise çekimser oyu sayesinde reddedilmişti. Peki, bu duruma göre EYT’lilerin son durumu ne olacak? EYT’liler için herhangi bir gelişme var mı? Tüm detaylar haberimizde, bu konuları araştırıyor ve sizler için en doğru kaynağı oluşturuyoruz.

2020 Yılında EYT Gelir mi?
 
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ortalama olarak 6 yıldır haklarını aramaktadır. Hak arama savaşı sırasında emekli olan insanların olduğu söyleniyor. Konu 6 yıldır tartışıldığı ve 6 yıl içerisinde sadece bir defa gündeme geldiği için 2020 yılında meclise gelecek mi sorusu ile insanlar araştırma yapıyor. İstanbul başta olmak üzere pek çok farklı ilde toplanan ve gösteriler yapan EYT’liler bu yıl haklarını alabilecek mi?

Pek çok farklı ilde toplanıp gösteriler ve konuşmalar yapan Emeklilikte Yaşa Takılanlar grubuna mensup kişiler arasından 6 yıllık savaş içerisinde emekli olanlar var. Bu duruma göre çok gecikmiş ve hala onaylanması beklenen bir kanun olduğunu gösteriyor. Zira SGK veyahut BAĞ-KUR’dan prim gününü dolduran ancak 65 yaş altı olduğu için emekli olamayan kişilerin haklarını aramasında herhangi bir sakınca yok.

EYT Sorunu Nasıl Çözülecek?

Ülkemizde 65 yaşında emekli olmayı kimse istemiyor. Özellikle şu an 13 ve 18 yaş aralığında olan kesimin bu kanuna göre kesinlikle 65 yaş öncesi emekli olabileceği görülemez. Şu an 25 yaşında olan ve SSK girişi 2013 öncesi olan vatandaşlarımızın en erken emeklilik yaşı 60 yaş. Sosyal Güvenlik Uzman Mustafa İşcan, daha önce Milli Gazete’de yayınlanan yazısı ile EYT sorununu ele almıştı. Bu duruma karşı çeşitli çözüm yollarının olduğu söylenebilir.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile alakalı Mustafa İşcan, Resmi Gazete’de şu önerileri sarf etmişti:

“Ekonomimizin zor süreçten geçtiği bugünlerde bütçedeki aktüeryal denge de gözetilerek ortak bir noktada uzlaşılmalıdır. Bu konuda daha öncede gündeme gelen yurtdışı benzer örnekler uygulanabilir. Almanya’da normalde emeklilik yaşı işe giriş ve doğum tarihlerine göre 65 veya 67 yaşıdır. Ancak, 63 yaşına gelmiş olanlar her eksik yaş için yüzde 2’lik daha düşük emekli aylığı bağlama oranı ile 67 yaşını beklemeden emekli olabiliyorlar. Ancak, daha sonra çalışsalar bile emekli aylıkları bir daha artmıyor. Finlandiya’da da benzer uygulama var ama daha güzel, eksik aylık bağlama oranı ile daha erken yaşlarda emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse bu kere her çalıştıkları yıl aldıkları emekli aylığı yüzde 2 artarak gerçek emekli aylıklarına yükseliyor. Bu tür çözüm önerileri veya muhalefet partililerinin vermiş oldukları kanun teklifleri de ortak ve tek kanun teklifine dönüştürülerek sorun çözülebilir.”

EYT Nedir? 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), 4447 sayılı yasanın kanunlaştırılması ile oluşturulmuştur. 1999 yılında gerçekleşen kanunlaşmadan önce 18 yaşında işe başlayan bir erkeğin 25 yıl çalışarak 43 yaşında emekli olabileceği onaylanmıştı. 18 yaşında işe başlayan kadın ise 20 yıl çalışarak 38 yaşında emekli olabilecekti. Ancak 1999 yılında gerçekleşen kanunlaşma ile beraber emeklilik yaşı erkeklerde 60, kadınlarda ise 58 oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.