Gönül Özüpak net konuştu: Eyt’yi yok sayamazsınız

Gönül Özüpak net konuştu: Eyt’yi yok sayamazsınız

Eyt’yi yok sayamazsınız

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak ve Twitter sorumlusu Funda Öncü, “EYT’yi yok sayamazsınız” başlığı altında bir TAG çalışması başlattı… Evet, siyasiler EYT’yi yok sayamaz; yok sayanlar 31 Mart ve 23 Haziran’ın sonuçlarına bakıp bir daha düşünsün
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Çatısı altında tarihi bir mücadele yürüten kazanılmış hakları ellerinden alınmış milyonlar susmuyor, umutsuzluğa düşmüyor, kendilerini umutsuzluğa itmeye çalışanlara, geçim derdi ile baş başa bırakanlara “50 yaşında emeklilik mi olur?” diyerek mağduriyetlerini derinlemesine araştırmadan açıklama yapanlara baş kaldırıyor…

Bazen “türemiş”, bazen “köpük”, bazen “boş iş”, bazen “38 yaşında emeklilik isteyen” oldular. Haklarını alabilmek için sineye çektiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanlış bilgilendirildiğini düşündüler, hala da öyle düşünüp kapılarını kapatmıyor, uzlaşı yolları arıyorlar. Ancak gördükleri muamele, işittikleri sözler; mevcut iktidar ile aralarını günden güne açmaya devam ediyor. EYT’nin çözümü noktasında önce rapor hazırlanması için talimat veriliyor, sonrasında ise “50 yaşında emeklilik mi olur?” gibi söylemlerle bu talimat unutuluyor.


31 Mart yerel seçimlerinde ve 23 Haziran’da yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde “Önce hakkım” diyerek demokratik bir tavır ortaya koydular. Kendilerini görmeyenleri sandıkta hezimete uğrattılar. Güçlerini kanıtladılar. Bu süreçten sonra iktidara yakın medya da EYT’yi görmeye başladı ancak oyalandılar, umursanmadılar, sorunlarını çözüme kavuşturamadılar.


“Hak verilmez alınır” düsturu ile hareket eden EYT SYDD Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak’ın önderliğinde umutlarını yitirmeden mücadelelerine yılmadan devam ediyorlar. Günden güne güçlenerek, büyüyerek ve uğradıkları mağduriyeti tüm Türkiye’ye duyurarak yollarına devam ediyorlar.


Kimisi, bir şekilde işsiz kalmış ve yaşı ileri olduğu için iş bulamıyor, sigortasız şekilde gündelik işlere koşturuyor. Kimisinin çalışmaya dermanı kalmamış. Kimisi kara kara düşünüyor, “Asgari ücretten yatan primimle emekli olsam, bugünkü şartlardaki aylık bağlama oranı (ABO) ile alacağım maaş 1000 lira civarında ne yapacağım?” diye… Kimisi borç yapmış, emekli olunca alacağı tazminatı düşünüyor. Kimisi ikinci bir işle borçlarını kapatacağını ya da daha rahat bir yaşam süreceğini düşünüyor. İşi olanlar şanslı görünüyor, işsiz kalanlar ise perişan.

Ancak onlar, sanki keyfi olarak emeklilik isteyen geç bireylermiş gibi muamele görüyor. Onlara, Avrupa’daki emeklilik yaşı örnek gösteriliyor ancak oradaki çalışma koşulları ile Türkiye’deki çalışma koşullarının arasındaki uçurumdan söz edilmiyor. Günden güne kırılıyor EYT’liler, günden güne kendilerinin oyalandığını, kendileri ile dalga geçildiğini düşünüyor ve iktidar partisi ile arasındaki mesafe açılıyor.

Bu mesafe açıldıkça EYT, AKP’den umudu kesiyor, bu sorunu bu iktidarın çözebileceği inancını yitiriyor. Ve bu süreç böyle devam eder olası bir erken seçim olursa ya da 2023 yılındaki genel seçimde EYT, kapıyı çalan değil, kapısı çalınan olacak. Milyonlarca EYT’li ve yakınları ile arasını açan iktidar, bu mesafeyi kapatacak zamanı bulamayacak. Vereceği vaatler ya da yapacağı çözüm hamleleri o saatten sonra bu aradaki uçurumu kapatmaya yetmeyecek.


EYT SYDD, siyasi bir oluşum değil, bir siyasi partinin arka bahçesi de değil, EYT içinde her siyasi görüşten insan var. Ve ortan noktaları mağduriyetleri. Birlikte hareket etme kabiliyetine sahipler. AKP ve MHP’nin, kendileri için çok daha geç olmadan bu soruna çözüm üretmesi, EYT SYDD temsilcileri ile masaya oturması ve sorunlarını derinlemesine onlardan dinlemesi gerekiyor. Aksi takdirde EYT’liler, birkaç yıl daha oyalanarak geçiştirilen mağduriyetlerini unutmayacak. Bu süreçte düştükleri geçim sıkıntısını unutmayacak. Emekli olamadan vefat eden arkadaşlarını unutmayacak.

TWİTTER’DA GÜNDEM YİNE EYT
AKP kanadından, Cumhurbaşkanı’ndan açıklama geldikçe umutsuzluğa düşeceği düşünülen EYT’liler, davasına daha çok sarılıyor. Bunu yüz binleri geçen sosyal medya hesaplarında görmek mümkün. Dün gece yine bir çalışma yapıldı. EYT SYDD Twitter sorumlusu Funda Öncü ve EYT SYDD Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak, “EYT’yi yok sayamazsınız” başlığı altında bir TAG çalışmasına imza attı ve Twitter’ın gündemi yine EYT oldu.


Gönül Boran Özüpak, attığı tweetlerde; “Şerefimizle çalışarak helal kazançlarımızla vergimizi ve primimizi kuruşu kuruşuna ödedik. Biz bu vatanın ÖZ evlatlarıyız. #EYTyiYokSayamazsınız” ve “VARIZ dedik mütemadiyen. Biz BURADAYIZ dedik. Yılmadık, bıkmadık, pes etmedik. Umudumuzu hiç kaybetmedik. Umudumuzu mücadelemize katık ettik; yine de VAZGEÇMEDİK davamızdan. İşte tam da bu nedenle; #EYTyiYokSayamazsınız. BİZ KOCAMAN BİR AİLEYİZ.” ifadelerini sarf etti.

EYT SYDD Twitter Sorumlusu Funda Öncü ise tweetlerinde; “Artık, her ev, her mahalle, her şehir EYT’yi biliyor. 81 il, 80 milyon haklılığımıza inanıyor. Biliyoruz ki hakkımız iade edilecek. Bu hak gaspı bitecek. Bunun için mücadele ediyoruz. Kazanan biz olacağız. #EYTyiYokSayamazsınız” ve “Yaratılmaya çalışılan UMUTSUZLUĞUN asıl sebebi olan KADEMELİ GEÇİŞ gibi dayatmaları da kabul ETMİYORUZ. EYT’yi YOK SAYAMAZSINIZ… #EYTyiYokSayamazsınız” ifadelerine yer verdi.


İkilinin başlattığı TAG çalışmasına binlerce EYT’li tweetleriyle karşılık verdi, muhalefetten ve STK’lerden de EYT’lilerin bu çalışmasına destek geldi. 31 Mart ve 23 Haziran da gösterdi ki EYT’yi yok saymak, siyasileri için intihar. Sandıklardan çıkan sonuç bunu açıkça ortaya koydu. Çözün bu meseleyi, bu insanların derdi siyaset değil, seçim değil; geçim… Kazanılmış haklarını, ABO’yu da düzenleyerek iade edin artık.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.