İzmit Belediyesi 2021 ve 2022 Toplu iş sözleşmesi

İzmit Belediyesi 2021 ve 2022 Toplu iş sözleşmesi

İzmit Belediyesi şirketlerinden BEKAŞ ve SARBAŞ’ta çalışan 1200 işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde mutlu sona ulaşıldı.

İzmit Belediyesi Meydanı’nda gerçekleşen imza töreninde İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük sözleşmenin tüm detaylarını açıklarken en düşük işçi ücreti Ocak ayı için 4 bin 535 lira, Temmuz ayı içinde 4 bin 640 TL olarak belirlendi. 2,5 yıllık toplu sözleşme içerisinde işçiler yevmiyelerine 1 Temmuz 2020, 1 Ocak 2021, 1 Temmuz 2021 ve 10 Ocak 2022 olmak üzere 4 kez zam almış olacak.,

33 BİN KAMU 4/D İŞÇİSİ EN GÜNCEL 4/D HABERLERİ YOUTUBE DE İZLİYOR! SİZİ DE ARAMIZA BEKLİYORUZ SİZİ TÜRKİYE'NİN EN İYİ KAMU İŞÇİSİ YOUTUBE KANALINA BEKLİYORUZ. BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ TIKLA ABONE OL

Toplu iş sözleşmesi imza törenine  İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük, genel merkez sendika yöneticileri, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz,  Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, Lastik İş Sendikası temsilcileri, İzmit Belediyesi Başkan Yardımcıları ve İzmit Belediyesi meclis üyeleri katıldı.


 
Törende konuşan Genel İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük, “Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Yaklaşık 3,5 aydır sürdürdüğümüz TİS görüşmelerinde bana belediyenin bütün bütçesini sendikaya açan yetkili tüm arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Bu sözleşme sendikayla işverenin nasıl yapacağını, 10 yıldır KHK ile ortaya konan kölelik düzeninin ortadan nasıl kaldırıldığını göstermiştir” şeklinde konuştu. 

Ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu toplu sözleşmeler yerel yönetimlerde olduğunda aynı zamanda bütün Türkiye’ye örnektir. Özellikle İzmit gibi bir işçi kentinde yapılan toplu sözleşme bütün Türkiye’ye örnek olmuştur. Biz Fatma Başkanı tanıyoruz. Emek dostu ve işçi dostu kimliğiyle çok iyi tanıyoruz. Ve belediye başkanı olarak İzmit Belediyesinde binlerce işçi arkadaşımızın haklarını bir kalemde vermiştir. Başta başkanımız olmak üzere İzmit Belediyesinin bütün bürokratlarına ve sendikamıza teşekkür ediyorum. Toplu İş Sözleşmemiz hayırlı olsun inşallah” dedi.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Öncelikle biz bu belediyeye geldiğimizde 49 ayrı iş tanımı vardı. Bu da aynı işi yapan kişiler arasında müthiş bir maaş uçurumu oluşturmuştu. Bu adaletsizliğe kesinlikle izin veremezdik. Gereksiz yere oluşturulan, işçiler arasında bu uçurumu oluşturan 49 ayrı iş tanımını eşit işe eşit ücret diyerek 7 ana grupta topladık” dedi. 


 
4 kez zam

Sözleşmenin detaylarını açıklayan Başkan Hürriyet, “2,5 yıllık toplu sözleşme içerisinde işçi arkadaşlarımız yevmiyelerine 1 Temmuz 2020, 1 Ocak 2021, 1 Temmuz 2021 ve 10 Ocak 2022 olmak üzere 4 kez zam yapmış olacağız.  Ayrıca Ocak 2022’de işçilerimiz enflasyon karşısında enflasyon artı 1 oranında zam alacak”

1 Mayıs'ta ikramiye

“Sosyal Belediyecilik anlayışıyla işçi, emekçi arkadaşlarımıza KHK dışında kalan çok sayıda sosyal hak da ekledik. eğitim, iş güçlüğü, ikramiye, yemek, koku tazminatı gibi ek sosyal haklar belirledik. Daha önce 5 5 olan ikramiye ilk yıl 12 12 toplam 24 oldu. Bunlara ek olarak,  5 yevmiye izin parası ve 1 Mayıs ilk defa hiçbir belediyede olmayan ve ilk defa İzmit’te olacak 1 Mayıs’a ikramiye ön gördük. Bu ikramiyeyle toplam ilk yıl 30 ikramiye veriyoruz”

Ramazan ve Kurban Bayramı'nda ikramiye

“İkinci yıl ise; 15 15 ikramiyenin yanı sıra yine 1 Mayıs ve 5 izin parasıyla 36 ikramiyeyi işçilerimize vermiş olacağız. Ramazan bayramında kadrolu işçiler gıda kolisi alırken diğer işçilerimiz hep mahsun kalıyordu. Bu hep zoruma giderdi. Gönlümüz razı olmadı ve ramazan bayramında 300 TL nakit artı ramazan kolisi vermeyi planladık. Kurban Bayramı’nda sendikamızın bizden istediği ücretin çok çok üstüne çıktı.  ise işçilerimizin bayramlarını rahatlıkla geçirebilsin kurbanını kesebilsin istedik. Bayram parası olarak ilk yıl 1000 lira ikinci yıl ise 1500 lira olarak belirledik”

Çalışma saatleri 45 saatten 40 saate indi

“Ayrıca sorumluluk ve çalışmalarına göre, eğitim, iş güçlüğü, koku, iş riski, amir sorumluk parası gibi primleri ek sosyal olarak belirledik.. Tabiki en büyük beklenti çalışma saati idi. İşçilerimiz bu adaletsizlikle de mücadele ediyordu. Ve bir sözleşme döneminde bu adaletsizlik de son bulmuş oluyor. Ve haftalık çalışma saatlerini 45 saatten 40 saate indiriyoruz”

Yemek ücreti 25 liraya çıktı

“Yemek ücretimizi 5 liradan 25 liraya çıkardık. Yakacak yardımı 2021 yılında 100TL ye çıkardık. Daha önce, en az asgari ücret 3100 demiştik. Aslında Türkiye’de asgari ücretle ilgili zamları muhalefet belirledi.  DİSK genel merkezinin yaptığı açıklamalarda da asgari ücret en az 3800 demişti. Onun da üstüne çıkıyoruz. Buda size bizim armağanımız olsun”


 
Toplam zam oranı %78 

“Ve bütün bu saydığımız sosyal haklarla beraber,  Ocak ayı evli ve 2 çocuklu işçinin net maaşı %66 zamla birlikte en düşük 4.200 TL en yüksek 5.942 TL olarak belirlenmiştir. Temmuz ayında ise %75 zam ile birlikte en düşük 4.305 TL en yüksek 6.049 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak Ocak ayında giydirilmiş en düşük maaş %75 zam oranı ile 4.535 TL olmuştur.  En yüksek maaş 6.040TL olmuştur. Son olarak 2021 Temmuz ayında giydirilmiş %78 zam oranıyla en düşük maaş 4.640 TL, en yüksek 6.506 lira olacak”

33 BİN KAMU 4/D İŞÇİSİ EN GÜNCEL 4/D HABERLERİ YOUTUBE DE İZLİYOR! SİZİ DE ARAMIZA BEKLİYORUZ SİZİ TÜRKİYE'NİN EN İYİ KAMU İŞÇİSİ YOUTUBE KANALINA BEKLİYORUZ. BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ TIKLA ABONE OL

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.