Telaş başladı! Bir ilimizde çatılar kıpkırmızı!

Telaş başladı! Bir ilimizde çatılar kıpkırmızı!

Adana’da müstakil evlerin damları ile apartmanların çatıları yavaş yavaş kırmızıya boyandı. Havadan görüntülenen çatılar ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.

Satıcılardan çuvallarla salçalık biber satın alan vatandaşların kimi türlü zahmetlerle biberleri eliyle temizlerken kimiyse biber çekim merkezlerinde elini değdirmeden temizleyip çektiriyor.

Biberlerini çektiren vatandaşlar son olarak ise suyunu çekmesi için damlara seriyor. Kent genelinde bazı apartmanların ve müstakil evlerim damlarına serilen çekilmiş salçalık biberler, damları kırmızıya boyarken havadan ilgi çekici görüntüler de oluştu.


'FİYATLAR DÜŞTÜ' 
Karaisalı Biberciler ve Zeytinciler Derneği Başkanı Murat Kılıç, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, salçalık biber fiyatlarının geçen seneye göre düşük seyrettiğini belirterek, “10 günden bu yana salça yapımları başladı.

Önce Karataş biberleri satılıyorken şimdi Karaisalı biberlerimiz de hasat edilmeye başlandı. Korona virüs bizim fiyatlarımıza da yansıdı. Müşteri de bulamıyoruz. Pazarda müşteri yok. Biber fiyatları geçen günlerde 2 lirayken bugün 1 lira 80 kuruşa kadar geriledi. Kapya biber ise 1 lira 50 kuruşa kadar düştü” dedi.


Fiyatların 2 lira 50 kuruş olmasını beklediklerini kaydeden Kılıç, “Biberler tarlada erken kızardı. Erken kızarınca da hasat edildi ve pazara geldi. Yoksa dalında çürüyecekti.

Geçen sene 3 liraya sattığımız biberi bu sene 2 liraya, yeri geliyor 1 lira 70 kuruşa satmak zorunda kalıyoruz. Ektiğimiz masrafı kurtaramıyoruz. Fiyatların 2 buçuk lirayı bulmasını bekliyoruz yoksa zarar edeceğiz” ifadelerini kullandı.


100 kilogram biber satın alan Mürşide Çimen isimli vatandaş ise fiyatların geçen seneye göre çok uygun olduğunu belirterek, “Geçen sene 200 kilogram bibere 700 lira vermiştik.

Bu sene aynı biber yarı fiyatına neredeyse. Korona virüs pazarı vurdu, fiyatlar düştü. 100 kilogram biber aldım ve 24-25 kilogram salça elde edeceğim. Bir aileye o salça da 1 sene yeter” diye konuştu.


Biber çekim merkezi sahibi Ahmet Sarıgül ise günde ortalama 5-6 ton biber çektiklerini söyleyerek, “Bu makine büyük bir kolaylık ve aynı evde yapılmış gibi salça yapıyoruz burada.

Müşterilerimiz biberlerini çuvalla getiriyor ve burada makinede işlemlerden geçiriyoruz. Sapını koparıp içini açıyoruz, bol su ile yıkayarak salça haline getirip bidonlara aktarıyoruz. Kilogramını 60 kuruştan çekiyoruz. Evde yapılmasına göre çok daha avantaj sağlıyor” şeklinde konuştu.


PANDEMİDE İHRACAT ARTTI 
Türkiye'den bu yılın ilk 4 ayında yapılan salça ihracatı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının da etkisiyle geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 45 artarak 67 milyon dolara yükseldi.

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) derlediği verilere göre, Türkiye'de üretilen yaş meyve sebze mamulü şimdiye kadar 100'e yakın ülkeye ulaştı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını boyunca bu alandaki ihracat artış trendine girdi. Bu sektördeki en dikkat çeken ürün ise salça oldu.

14
Geçen yıl ocak-nisanda 46 milyon dolarlık salça ihraç eden Türkiye, 2020'nin aynı döneminde bu rakamı yüzde 45 artırarak 67 milyon dolara çıkardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.