4+4+4 ERTELENEBİLİR

Hemen cevap verelim hukuken ertelenemez.

Bugüne kadar takip ettiğimiz bir çok gazete ve internet haberlerinde kamuoyunda 4+4+4 yasası olarak bilinen ve bazı kanunlarda değişiklik yapan 6287 sayılı Kanunda bakanlar kuruluna bir yıl erteleme hakkı verildiği belirtilmektedir. Uygulamanın doğuracağı sıkıntıları minimize etmek ve daha sağlıklı hazırlık yapılması için uygulamanın bir yıl ertelenmesini talep edenler dahi vardır.


Kanunun ilgili maddesi şu şekildedir.

“Geçici Madde 3 – (Ek: 30/3/2012 - 6287/11 md.)

Zorunlu ortaöğretim 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanır. Bakanlar Kurulu uygulamayı bir eğitim-öğretim yılı ertelemeye yetkilidir.”


Buradan da anlaşılacağı üzere 4+4 yani İlköğretimi, İlkokul ve Ortaokul diye düzenleyen hükümler ertelenemez. Ertelenmesi mümkün olan ise sadece ve sadece Ortaöğretimin yani Liselerin zorunlu eğitime alınmasıdır.


Yani gelecek yıl İlkokul ve Ortaokulları oluşturmamız kaçınılmazdır. Bu yıl 4.sınıfta olan öğrencilerimiz gelecek yıl ortaokula başlayacaklardır. Bu durumu ertelemek mümkün değildir. Bakanlar kurulunun bu yıl 8.sınıfta okuyanların zorunlu eğitime tabii olmalarını bir ertelemeleri mümkündür.


Bakanlar kurulu şu anda İlköğretim 8.sınıfta okuyan 1.27 Milyon öğrenciyi zorunlu eğitime tabi tutmayarak bu hükmü bir yıl erteleyebilir fakat bunun dışındaki diğer hükümlerin (yani değişikliklerin) hepsini uygulamak zorundadır.


Saygılarımla…


Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.