4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

Geçici işçiler için 12 ay maaş ve kadro teklifi işçileri memnun etmemiştir

GEÇİCİ İŞÇİLER İÇİN KANUN TEKLİFİ
( Orman İşçileri ) MEB işçilerine ve şeker fabrikaları işçilerine 11 ay 29 gün maaş verilmesini kapsıyor ama tam kadro vermiyor 

Kamuda çalıştırılan geçici işçilerin çalıştırılabilecekleri sürenin on bir ay yirmi dokuz güne çıkarılması ve deneyim sahibi oldukları mevcut iş yerlerinde kıdem süresi esasına dayalı olarak sürekli işçi olarak istihdam edilebilmeleri için kanun teklifi verilmiştir.

Birinci olarak 11 ay 29 gün kesin değildir.

5620 sayılı yasanın “Geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılması” başlıklı 3 üncü maddesi ikinci fıkrası “bir malî yılda 6 aydan az ( 5 ay 29 gün ) olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilir” şeklindedir. Üçüncü fıkrası “vize edilen geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerini, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibarıyla dört aya kadar ( toplam 9 ay 29 gün ) uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.” şeklindedir.

Bu madde ile ilgili Teklifin 12 inci maddesi ise “vize edilen geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma süreleri aynı vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar uzatılabilir. Bu sürenin belirlenmesinde idare, kurum ve kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanlık yetkilidir." şeklindedir.

Teklifin bu maddesi işçi arkadaşların beklentilerine cevap vermemiştir. Geçici işçi sorununun tamamen çözüleceği noktasında başta Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat BİLGİN olmak üzere siyasi çevrelerin ve işçi temsilcilerinin açıklamaları işçi arkadaşları beklentiye sevk etmiştir. Bu teklif hayal kırıklığıdır.

Erdoğan'dan İşçi ve Memur Maaşları Açıklaması! tıklayınız

Pazartesi günü Erdoğan işçilere ve öğretmenlere müjde verecek tıkla

İkincisi ise 5620 sayılı yasaya ek madde teklifidir.

Teklifin 13 üncü maddesi “geçici işçiler çalıştırıldıkları işyerlerinde bu maddenin yürürlük tarihinden sonra herhangi bir nedenle boşalan sürekli işçi kadrolarına, işyerinde geçirdiği hizmet süresi esas alınarak geçirilir. Bu madde kapsamında geçici işçilerin geçişinin yapılabileceği sürekli işçi kadroları için aranan nitelikler ve boş kadro sayısı, en az bir ay önceden işyerinde ilan edilmek suretiyle duyurulur.” şeklindedir.

Orman Genel Müdürlüğü 2022 yılı Faaliyet Raporuna göre toplam sürekli işçi dolu kadrosu 7.668 Ad. ‘tir. Bu teklif yasalaşır ise Orman Genel Müdürlüğünde 7.668 Ad. Olan sürekli işçi kadrosu aşılamayacak ve sürekli işçi sayısı 7.668 Ad. ’ten aşağıya düştüğünde geçici işçilerden tamamlanacağı anlamına mı geliyor.

Düşündürücü olan ise,

Geçmiş yıllarda Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde yirmi binin üzerinde sürekli işçi istihdam edilmekteydi. Örneğin, Orman Genel Müdürlüğü 2021 yılı Faaliyet Raporuna göre sürekli işçi kadrosunda 8.203 Ad. Dolu ve 10.237 Ad. Boş kadro varken 2022 yılı Faaliyet Raporunda sürekli işçi kadrosunda sadece 7.668 Ad. Dolu gösterilmiştir! İşveren, sürekli işçi kadrosu istememekte ve önceden tedbirini almış mıdır? ( Faaliyet Raporlarının ilgili bölümleri ektedir. )

Bu teklif yasalaşmadan önce gerekli çalışmalar yapılarak Sayın Cumhurbaşkanımız bilgilendirilmeli ve teklif değiştirilerek işçi arkadaşların beklentilerine cevap verilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan ve yeşil vatana gönül veren işçi arkadaşlara müjde vereceğine inanıyoruz.

Taşeron ve geçiçi işçilere 29 bin TL para ödemesi yapılacaktır tıklayınız 

Taşeron ve 4/D işçilerle Memurlardan maaşlarla ilgili 6 maddelik talep! ÖNEMLİDİR

Flaş Haber! Bayram İkramiyelerine Ek yüzde 90 Zam Yapılmıştır! TIKLAYINIZ

Asgari ücrete de Ek Zam Gündemde. Taşerona kadro 12 Ay maaş TBMM'de! Tıklayınız

fb-img-1679732618097.jpgfb-img-1679732622968.jpgfb-img-1679732625508.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum