İşçinin en çok sorduğu sorulara yanıt verdim

Değerli grup üyelerimiz. İşçinin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de işçi arasında geriye dönük (toplu) para olarak bilinen  ne kadar alırım, ne zaman yatar.

Bu konunun çok iyi bilinmediği, geriye dönük ücretin ne anlama geldiği, ne ye göre hesaplandığı bilgisini sanırım çoğumuz bilmiyoruz.

Arkadaşlar memurların eski  toplu iş sözleşmesi bitmeden yenisi imzalanır böylelikle eski toplu iş sözleşmesi bitmeden yeni zam oranları ve haklarıda belli olduğundan, yeni zamli maaşlarını arada bir boşluk olmadan almaya başlarlar. Haliyle onlarda bir geriye dönük haklar oluşmaz.

Fakat işçi sözleşmelerinde, eski toplu iş sözleşmesi bittikten sonra görüşmeler başlar ve toplu iş sözleşmesi imzalandığı tarihten eski sözleşmenin bitiş tarihine kadar alınan zam ve haklara göre farklar hesaplanıp işçinin hesabına yatar. Öncelikle şunu söyleyeyim toplu iş sözleşmesi imzalanmadan geriye doğru bir hesap yapılamaz ve toplu parada yatmaz.

Şimdi bunu bir örnekle konuyu açalım. 18.is kolunun sözleşmesi 31 Aralık 2022 tarihinde bitti ve 2023/2024 yıllarını  kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı. Örnek verelim 31 martta imzalandı.

Bu durumda geriye dönük toplu para ocak, şubat ve mart olmak üzre 3 aylık para alırsın.

Ne kadar toplu para alacağın ve miktarı sözleşmeden çıkacak zam oranına göre hesaplanacaktır.

Bu zamma göre imzalandığı tarihe kadar aldığın ikramiye, tediye, yol, yemek, sosyal yardım ve maaş, mesai farkı v.b gibi yeni alınacak bir hak varsa hesaplanıp toplu olarak hesabına yatar.

Bu yatacak para asıl senin 1 Ocak 2023 den buyana maaşla alman gereken paradır. Fakat tıs imzalanması gi için imzalanan kadar alamadığın paradır.

Ne kadar geç imzalanır sa okadar hakların birikir fazla para alırsın.

Geçen dönem 31 Agustosta inzalandigindan geriye dönük re 8 aylık para yattı. Bundan dolayı fazla para yattı.

Bu yıl erken imzalanır sa aya göre ve verilecek zam oranına göre hesaplanacaktır. Tıs imzalandiktan sonra da herkesin maaşına yeni zamlara göre yatmaya başlayacaktır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.