4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

Kadroya alınmayan taşeron işçiler kuru soğana mahkum

KADROYA ALINMAYAN KARAYOLU İŞÇİSİ KURU EKMEĞE MAHKUM...

Karayollarında çalışan ancak kadroya alınmayan işçilerin mağduriyeti sürüyor. Durumu değerlendiren Yol-İş Ankara 1 No'lu Şube Genel Sekreteri Şaban Çekil, "Arkadaşlarımızın yemek parası dahi yok. Kuru ekmeğe talim, yanında soğan da yok artık" dedi.

ANKARA- Karayollarında kadroya alınmayan işçilerin mağduriyeti sürüyor, taşeron şirketler işçilerin maaşlarını geciktiriyor. Gecikme sebebi ise işçileri kadroya almamak için değiştirilen ihale yöntemi.

Karayollarında çalışan işçiler "anahtar teslim ihalesi"yle çalıştıkları için kadroya alınmadı ve kapsam dışı bırakıldılar. Taşeron şirketlerde çalışmaya devam ediyorlar. Taşeron şirketler de işçileri mağdur ediyor. Bunun en son örneği İzmir'de Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü'nde yaşandı. Burada çalışan işçilerin maaşları geç yatırıldı. Yol- İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Coşkun İz, durum hakkında müdürlükle görüşmeler yaptığını söyleyerek, işçilerin maaşının en geç yarın yatırılacağını açıkladı. İz, sorunun neden kaynaklandığını "İhale dönemleri var, oradan kaynaklanan bir durum" diye açıkladı. "İhalenin şekli ve biçiminin değiştirilmesi gerekir" diyen İz, Türkiye'nin genelinde yaşanan bu sıkıntı hakkında şunları ekledi: "10 bin kadar arkadaşımız 'anahtar teslim ihalesi' adı altında çalışıyor. Bu arkadaşlarımız yolda bakım, temizlik, kar mücadelesi yapıyor. Bunlarla ilgili kadro verilecek diye konuşuldu. Ancak kadroya dahil etmediler".
 

İHALE DEĞİŞTİ İŞ DEĞİŞMEDİ
Yol-İş Ankara 1 No'lu Şube Teşkilatlandırma Sekreteri Şaban Çekil, İzmir'de yaşanan sorunun Türkiye'nin her yerinde yaşandığına dikkat çekerek, karayolları işçilerinin ihale değiştirme yöntemiyle nasıl kadroya alınmadığını anlattı. Karayolları işçilerinin 2010, 2011, 2012 yıllarında açtıkları davayı kazandığını hatırlatan Çekil, şunları söyledi: "Bu davalar kazanılınca karayollarında ihale şekli değişti. Yapım ve anahtar teslim dedikleri ihale türüne geçtiler. İşler aynı kaldı. Hizmet alım olsa ödenişler senelik belirleniyordu. Şimdi aylık hak ediş yapılıyor,  iş yaptıkça ödeme yapılıyor. Firmalar hak edişlerini geç alıyor ve bu durumu işçiye yansıtıyor. Bunun için de İş Kanunu'nun 34'üncü Maddesi'ndeki 'Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir' hükmündeki kanundan açıktan faydalanıyorlar. Tabi ki durumun işçiyi mağdur etmemesi gerekir ve işçilerin maaşlarının ödenmesi gerekir".

'HER YERDE MAAŞ SIKINTISI VAR'
Çekil 2012 yılında ihale türü değişince bu yıldan sonra çalışan işçilerin kadroya alınmadığının altını çizerek, "İhale şeklinden dolayı KHK 696'da kadro dışı bıraktılar. Bu işçiler arasında haksızlık yarattı. Çünkü karayollarında çalışan işçiler senelerce izin hakkı olmayan, asgari ücrete ve çok tehlikeli sınıfta çalışan işçiler. Karayollarının her yerinde şimdi maaşlarla ilgili sıkıntı var" dedi.

'YANINDA SOĞAN DA YOK ARTIK'
KHK'da işçilerin kadroya alınmamasını "Bizi taşeron dahi saymadılar" diye özetleyen Çekil, "Tüm bakanlara dosya sunduk, Türkiye'nin her yerinde şube başkanları basın açıklaması yaptı, AK Parti İl Başkanlıklarını dolaştı. Durumumuzu anlattık. Bize kimse 'haksızsınız' diyemedi. Çünkü karayollarında 50- 60 senedir aynı iş yapılıyor. Yani Ali'ye verdiler, Veli'ye vermediler. Arkadaşlarımızın yemek parası dahi yok. Kuru ekmeğe talim, yanında soğan da yok artık" diye konuştu. Benzer durumun HGS bürolarında çalışan işçilerde de yaşandığını aktaran Çekil, onların da taşeron büro memuru olduğunu belirtti

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.