4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

Kamu çerçeve protokolü konusunda yanlış ve doğru bilinenler

BİLGİLENDİRME 
KAMU ÇERÇEVE PROTOKOLU KONUSUNDA YANLIŞ VE DOĞRU BİLİNENLERİ SİZLER İÇİN DERLEDİK

Kamu çerçeve protokolünde maaş zammı harici ikramiyelere ve ek ödemelere de zam yapıldı tıklayın 

 Ülkemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının bir kısmı işçi sendikaları ile yaptıkları toplu iş sözleşmesi görüşmelerini herhangi bir yere bağlı kalmadan kendileri yürütmektedir.

 Büyük bir kısmı ise

Kamu İşverenlerinin kurmuş olduğu TÜHİS-Kamu İşveren Sendikasına üye olarak, toplu iş sözleşmesi görüşmelerini yapma yetkisini TÜHİS e vermişlerdir.

 Yaklaşık 30 yıldır Kamu Çerçeve Protokolu her iki yılda bir Hükümet-Kamu İşveren Sendikası ve Yetkili Konfederasyonlar (Türk-iş ve Hak-İş-Disk) tarafından imzalanmaktadır.

 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu hükümlerine göre yapılan Toplu Sözleşmelerle uzaktan yakından hiçbir bağı yoktur.

Toplu iş sözleşmelerinin yasal olarak her kurum için ayrı ayrı yapılması gerekir. 

 Kamu Çerçeve Protokolu özü itibariyle bir toplu iş sözleşmesi değildir.

 696 sayılı KHK nin yayımına kadar da bağlayıcılığı yoktu. (696 sayılı KHK 01.02.2018 tarih ve 7079 sayılı Kanunla da yasalaşmıştır.)

 Ancak 696 sayılı KHK nin 112. Maddesi ile (7079 sayılı kanunun 105. maddesi) 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa aşağıdaki Ek Madde 2 eklenmiştir.

 Görüleceği üzere maddenin son cümlesi ile “Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır.” Bağlayıcı hale getirilmiştir.

MADDE 112- 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 2- (1) Hükümet, kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında;
a) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, hizmetlerini genel bütçenin transfer tertiplerinden yardım alarak yürüten kamu kurum ve kuruluşlarında,
b) Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları (iştirakler hariç), birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin %50’sinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan her türlü işletme ve şirketler, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme kapsamında veya programında bulunanlardan sermayesinin %50’sinden fazlası kamuya ait kuruluşlarda,
c) İl özel idareleri, belediyeler ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, belediyelerin bağlı kuruluşları, müessese ve işletmeleri ile bunların birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin %50’sinden fazlasına sahip oldukları şirketlerde,
çalıştırılan işçilerin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü imzalanabilir. Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır.”

Yasal olarak her kurumda yetki belgesi alan işçi sendikası ile TÜHİS arasında toplu iş sözleşmesinin parasal hüküm içermeyen idari maddeleri üzerinde görüşmeler yapılır.

Ücret zammı, ikramiye, sosyal yardımlardaki artış oranları gibi hususlar ise Kamu Çerçeve Protokolunda düzenlenir.

Kamu çerçeve protokolünde maaş zammı harici ikramiyelere ve ek ödemelere de zam yapıldı tıklayın 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.