4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

Kamu işçileri adına TBMM'de yoğun mesai devam ediyor. Kadro , tayin 2023 maaş zamları

Kamu işçileri adına yoğun gündem TBMM'de devam ediyor.

Kamu işçileri adına hak iş sendikası TBMM'de kamu işçilerinin sorunlarını komisyonda dile getirdi 

Cumhurbaşkanı bugün çalışma bakaniyla bir görüşme yaptı. Yeni mujdelerle beraber, toplu iş sözleşmesi süreci de hızlanacak. Seçim bereketinden kamu İşçisi de nasibini alacak.

An itibariyle türk iş in raporuna göre işçiler açlık sınırı altında maaş alıyor 

Türk-İş: 
Açlık sınırı 9 bin 425 lira

kamuda en düşük yevmiye 333.60₺ 
asgari ücret 8506₺

9425-8506=aradaki fark 919₺ net olarak görülüyor 

Başkan Erdoğan az önce açıkladı ve Asgari ücrete de temmuz ayında ek zam geliyor.

Bu yüzden bütün kamu işçileri en az net maaşların 20 bin TL bandına çıkmasını istiyor.

Bir yandan da hak iş TBMM ye giderek kamu taşeron işçilerinin sorunlarını mecliste milletvekillerine dile getirdi

İşte hak işin açıklaması:

HAK-İŞ Konfederasyonu ve HİZMET-İŞ Sendikası Genel Başkan Mahmut Arslan, 27 Mart 2023 tarihinde “Geçici İşçilerin Daimî İşçi Kadrolarına Alınmasını İçeren Kanun Teklifi”nin de yer aldığı torba yasa görüşmelerinin yapıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katılarak, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in taleplerini dile getirdi. Ayrıca Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in talep ve önerilerini içeren raporu da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına sundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2/5017 Esas nolu Torba Yasada Yer Alan Kanun Tekliflerine İlişkin Görüş ve Önerilerimizi içeren raporda, son dönemde, asgari ücretin vergi dışı bırakılması, kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen kesime yönelik EYT düzenlemesi, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamedeki “zorunlu emeklilik” maddesinin kaldırılması gibi çalışma hayatına ilişkin birçok sorunun çözüme kavuşturulduğuna dikkat çekildi.

Tüm geçici ve taşeron ile kadrolu işçilere önemli duyuru yapılmıştır tıklayın 

700 Bin 4/D kamu işçisi ve taşeron işçiler adına TBMM'de maaşlar soruldu! ÖNEMLİ tıklayınız

HAK-İŞ raporunda, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Adalet ve Kalkınma Partisi T.B.M.M Grup Başkanlığınca 24/03/2023 tarih 262 sayılı Kanun Teklifindeki “en düşük emekli aylığının ve emeklilere ödenen bayram ikramiyelerinin yükseltilmesi, işsizlik ödeneğinden kaynaklanan yersiz ödemelerin terkin edinmesine” yönelik düzenlemelerin desteklendiği ve olumlu bulunduğu ifade edildi.

Raporda, ilgili kanun teklifinde geçici işçilerin kadroya geçirilmesi ve çalışma sürelerinin uzatılmasına yönelik düzenlemelerin, çalışanların beklentisini karşılamaktan uzak olduğu ve yeni sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet verebileceğine dikkat çekilerek şu görüşlere yer verildi:

“Konfederasyonumuz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan 2021-2022 yıllarını kapsayan Kamu Çerçeve Anlaşma Protokolü ile geçici işçilerin daimi işçi kadrosuna geçirilmesine yönelik yasal düzenleme yapılacağı kararlaştırılmıştır.

Kamu Çerçeve Anlaşma Protokolünde mutabık kalındığı üzere, çalışanların bu yöndeki beklentilerini karşılamak adına geçici işçilerin herhangi bir şart ve süreye bağlı kalınmaksızın kamu kurum ve kuruluşların daimi işçi kadrosunda istihdam edilmesini talep ediyoruz.

Kanun teklifinin mevcut haliyle yasalaşması kamuoyunda oluşan beklentileri karşılamayacağı gibi birçok sorunu da beraberinde getirecektir:

1- 5620 sayılı Kanunun 1. maddesinin c bendinde sayılan il özel idareleri, belediyeler, bunların kurdukları veya üye oldukları mahalli idare birlikleri ile müessese ve işletmelerinde ve belediyenin bağlı kuruluşlarında çalışan geçici işçilerin de kanun teklifinin kapsamına alınması gerekmektedir.

2- Geçici işçilerin 11 AY 29 GÜN çalıştırılmasının kurum ve kuruluşların inisiyatifine bırakılması her bir kurum açısından farklı uygulamalar ortaya çıkaracaktır. Kanun teklifi ile amaçlanan yarar elde edilemeyecektir.

Bunun yanında geçici işçilerin yıl içerisinde çalıştırılmadığı sürelerde başkaca işverenler yanında çalışamadığı da dikkate alındığında sigorta primlerinin yatırılmaması, başta emeklilik hakkı olmak üzere birçok sosyal güvenlik hakkında mahrumiyete neden olmaktadır.

Ayrıca, geçici işçiler yıl içerisinde çalıştırılmadığı dönemde ücret ve diğer sosyal haklarından mahrum kalmakta, bu dönemde işsizlik ödeneğinden yararlanmasına yönelik yasal düzenleme bulunmaması nedeniyle işsizlik ödeneğinden de yararlanamamaktadır.

3- Kanun teklifinde geçici işçilerin kanun maddesinin yürürlük tarihinden sonra boşalan sürekli işçi kadrolarına geçirileceğinin ifade edilmesi, mevcut geçici işçilerin kadro beklentisini karşılamamaktadır. Kamu çerçeve protokolünde kararlaştırılan ve kamuoyunda oluşan beklentilerin karşılanması için geçici işçilerin herhangi bir şart ve süreye bağlı kalınmaksızın kamu kurum ve kuruluşların daimi işçi kadrolarına geçirilmesini talep ediyoruz.

4- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Prof. Dr. Vedat BİLGİN tarafından 5620 Sayılı Kanun kapsamından “zorunlu emekliliğe sevk” düzenlemesinin kaldırılacağı defaatle beyan edilmiştir. İlgili kanun teklifinde bu yönde düzenleme yapılmasını talep ediyoruz

Bir yandan taşeron ve geçici işçiye kadro verilirken bir yandan da 10 bin TL maaş ve yılda 4 ikramiye ile kamuya geçici işçi alımları başlamıştır tıklayın 

videoyu izleyiniz

Bir kamu işçisinin mektubu olay oldu tıklayın 

4/D kamu işçisi ve Taşeron işçiler 2023 Maaş Zamları - Temmuzda Ara Zam Tıklayınız

Kamuya Geçici işçi Alımları 4 İkramiye 10 Bin Maaş 756 Kişi işe Alınacaktır Tıklayınız

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum