Orman Bakanlığı kamu işçilerine çok önemli bilgiler vereceğim. ( Önemlidir)

KAMU İŞÇİLERİNE AVANS UYGULAMASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

( Ücret ve Maktu Ödemeler )

Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile bağlı Orman Genel Müdürlüğü işyerlerine ilişkin imzalanacak toplu iş sözleşmesi yetki uyuşmazlığı nedeni ile mahkemelik olduğundan dolayı 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü ile alınan zam oranı işçilerin günlük ücretlerine ve maktu ödemelere uygulanmalıdır.

Şöyle ki,

2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü; Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı, Türk-İş Konfederasyonu Temsilcileri, Hak-İş Konfederasyonu Temsilcileri ve Kamu İşveren Sendikası Temsilcileri tarafından 09.05.2023 tarihinde imzalanmıştır.

Çerçeve Anlaşma Protokolünün;

• “Taban Ücret” başlıklı 1 inci maddesi toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihlerinde aylık brüt çıplak ücretleri; 15.000,00 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretleri 15.000,00’ye çekilmiştir. Yani, 01.03.2023 tarihinde günlük brüt çıplak ücretleri; 500,00 TL’nin altında olan işçilerin, günlük brüt çıplak ücretleri 500,00 TL’ye çekilecektir.

• “Ücret Zamları” başlıklı 2 inci maddesi (a) fıkrası “işçilerin ücretleri (1) fıkradaki taban ücrete çekildikten sonra toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere birinci yıl birinci altı ay için refah payı dâhil %45,00 (kırk beş) oranında zam yapılacaktır.” şeklindedir.

• “Yetki Uyuşmazlığı Devam Eden İşyerleri” başlıklı 5 inci maddesi “yetki uyuşmazlığı devam eden işyerlerinde çalışan işçilere işbu çerçeve anlaşma protokolü ile belirlenen ücret zamları, avans niteliğinde uygulanır. İmzalanacak toplu iş sözleşmesi farklarından mahsup edilir.” şeklindedir.

• “Maktu Ödemeler” başlıklı 4 üncü maddesinin (a) fıkrası ile Yemek Yardımı, (b) fıkrası ile Sosyal Yardım, (c) fıkrası ile Ek Ödeme ve (d) fıkrası ile Giyim Yardımı belirlenmiştir. Son paragrafı ise “bu maddede sayılmayan ancak, toplu iş sözleşmelerinde yer alan diğer maktu ödemeler de (ücrete bağlı olmayan ödemeler; doğum, ölüm, evlenme ve yol yardımı ile maktu olarak ödenen prim, tazminat vb. ödemeler) toplu iş sözleşmesinin ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibarıyla arttırılarak ödenecektir.” şeklindedir.

Çerçeve anlaşma protokolünün ilgili maddeleri açıktır ve işçilerin günlük brüt ücretlerine ve maktu ödemelere %45 zam oranının uygulanması gerekmektedir.

Teamüllerde ( geçmiş uygulamalar ) bu şekildedir.

Nasıl mı?

2005 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı hizmet birimleri ile bağlı Orman Genel Müdürlüğü işyerlerine ilişkin imzalanacak toplu iş sözleşmesi yetki uyuşmazlığı sendikalar arasındaki yetki tespitine itiraz nedeni ile mahkemece belirlenecektir.

Orman İşçilerinin mağdur olmamaları için İşveren Kamu İşverenleri Sendikasından ve Maliye Bakanlığından alınan görüşlere istinaden 08.08.2005 tarihi itibariyle işçilerin ücretleri ve maktu ödemeleri ilgili dönemin zamları uygulanmıştır.

ALDIĞIM DUYUMLAR İSE

Kamu işverenleri sendikasından alınan görüşten dolayı avans uygulamasının, işçilerin taban ücretleri ve günlük brüt çıplak ücretlerine %45 zam oranının uygulanacağı yönünde. Yani avans uygulamasının maktu ödemelere uygulanmayacağı şeklinde.

Doğru bir uygulama olmayacağını düşünmekle birlikte,

Öncelikle şunu hatırlatmada fayda var 2023 yılı Çerçeve anlaşma protokolünde kamu işveren sendikasının temsilcileri de yer almakta. İmzaladıkları protokolün dışında bir görüş vermeleri düşünülemez.

Bu hatırlatmadan sonra,

2023 yılı avans uygulaması için Kamu İşverenleri Sendikasından görüş talep edilmiş olup, 23.06.2023 tarihinde verilen görüşün son paragrafında “ … taban ücret ve ücret artışı yapılmasının uygun olacağının ve geriye dönük ödeme yapılmamasının gerektiği hususu mütalaa edilmektedir.” şeklindedir.

Zaten Kamu İşverenleri Sendikasının 2005 yılı görüşü aynı mahiyette olup, 2005 yılında işçilerin ücretlerine ve sosyal yardımlarına ilgili dönemin zammı uygulanmıştır.

Zaten işçiyi düşünmeyeneler yüzünden orman işçileri mağdur durumdadır. Birde bu şekilde mağdur edilmemeleri temennisi ile saygılar sunarım.

fb-img-1688424404439.jpgfb-img-1688424402056.jpgfb-img-1688424399967.jpgfb-img-1688424397590.jpg

Orman Bakanlığı kamu işçilerine kötü bir haberim var tıklayın 

Önceki ve Sonraki Yazılar