Sağlık Bakanlığı İşçilerine 1533 TL para ödemesi yapılacaktır

Sağlık Bakanlığı bin 533 TL mesai ücreti ödenecek!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, her yıl 28 Ekim'den 13:00 itibaren başlayıp toplamda 1,5 gün süren bir resmi tatildir.

Resmi tatil olmasından kaynaklı bu tarihlerde çalışan kamu işçileri ek mesai ücreti almaktadır. 

1 GÜN KARŞILIĞI: BİN 22 TL

Örneğin, günlük brüt yevmiyesi 833,75 TL olan işçiler için mesai ücreti hesaplandığında, 1 günlük mesai için %27 vergi kesintisi sonrası net ödeme 1.022,03 TL olacaktır. 

1,5 GÜN KARŞILIĞI: BİN 533 TL

Aynı işçinin 1,5 günlük mesai için net ödemesi ise %27 vergi kesintisi sonrası 1.533,045 TL'yi bulacaktır

Unutulmaması gereken bir diğer detay, ulusal bayram ve genel tatil günlerinin hafta tatiline denk geldiği durumda çalıştırılan işçilere, esas yevmiyeleri ile birlikte toplamda 4 günlük ücret ödenir.

696 KHK İŞÇİLERE ÖNEMLİ UYARI!

Gece vardiyası çalışan işçiler için, 696 sayılı KHK ile kadroya geçenlerle ilgili doğru bilinmesi gereken önemli bir hususu açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Özellikle bayram günleri, gece mesaisi konusunda bazı yanlış bilgiler dolaşıyor.

6 YEVMİYE ALACAKSINIZ YALANI

Bayram günü, gece mesaisi çalışan bir işçi, akşam mesaiye başlayıp sabaha kadar çalışması durumunda bir mesai alır. Ancak yapılan bazı yanlış söylemlerde, gece mesaisinin başladığı saat olan 19.00'dan gece yarısına kadar (yani 12.00'ye kadar) çalışıldığında sadece 1 mesai hakkının olduğu ve gece yarısından sonra sabaha kadar çalışıldığında ayrıca 1 mesai daha talep edildiği ve bu şekilde bir nöbete 6 yevmiye verileceği iddia edilmektedir. Bu bilgi tamamen yanlıştır.

Toplu iş sözleşmelerinde böyle bir madde bulunmamaktadır ve resmi olarak böyle bir uygulama mevcut değildir. Bayram günlerinde gece mesaisi çalışan işçiler, çalıştıkları mesainin süresi ve şartlarına göre hak ettikleri mesai ücretini alırlar

Bu nedenle, gece mesaisi çalışan işçilerin mesai haklarına ilişkin yanlış bilgilere itibar etmemeleri ve resmi belgelere dayanmayan iddialara kulak asmamaları önemlidir. Her zaman çalışma koşullarını ve haklarını düzenleyen resmi belgelere ve toplu iş sözleşmelerine başvurmalıdırlar. Unutmayın, doğru bilgiye sahip olmak herkesin hakkıdır.

fb-img-1698175146945.jpg

Videoyu izleyiniz

Önceki ve Sonraki Yazılar