Taşeron Orman işçileri kadro beklemektedir

ORMAN İŞÇİLERİNİN KADRO TALEBİ,

Sayın, Recep Tayyip ERDOĞAN
Cumhurbaşkanı

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde 5620 sayılı kanuna göre 5 ay 29 gün çalışan 10.086 geçici işçi mevcuttur.

24 Aralık 2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı KHK’nin 106 maddesi ile geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerini, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibarıyla dört aya kadar uzatmaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir şeklinde değiştirilmiştir.

Yapılan bu değişiklikle 2018 yılında orman yangın işçileri 9 ay 29 gün çalışmıştır. Ancak, daha sonraki yılların uzatmaları sıkıntılı süreçlerden sonra yapılmıştır. Bu durum orman yangın işçilerinin endişeli ve huzursuz olmalarına neden olmuştur.

Şöyle ki,

Her yıl uzatmalar yapılacak güvencesi verilen orman yangın işçileri; evlenmiş, kredi çekmiş, borçlanmış tır. 2019 yılında ocak, şubat ve mart aylarında işe başlatılan orman yangın işçileri 9 ay 29 gün çalışacakları düşünmektedir. Ancak, haziran ayının sonuna doğru Hazine ve Maliye Bakanlığının 09.05.2019 sayılı yazısı ile Orman Genel Müdürlüğü Döner Sermaye bütçesinden 7 ay 29 günü geçmemek üzere 4.000 işçi için uzatma vermiş, Orman Genel Müdürlüğü ise döner sermaye bütçesinden ücret alan işçilerin 41 gün daha çalışmasını uygun görmüştür. Bu durumu düzeltmek ve dört ay uzatmaların gerçekleşmesi için çeşitli çalışmalar yapılmış ve işçiler 9 ay 29 gün çalışmışlardır.

Bu sıkıntılı süreçlerden dolayı orman işçileri iş güvencesinden yoksun ve geleceğe güvenle bakamamaları gibi nedenlerle kendilerinden bekleneni iş ortamına yansıtamamaktadırlar.

Sürekli işçi sayısının azalması, çerçeve anlaşma protokolde yer alması, yangın işçilerinin mağdur olmamaları gibi nedenlerden dolayı 5620 saylı kanuna göre çalışan Orman Yangın İşçilerinin Sürekli İşçi kadrolarına atanmaları gerekmektedir.

1 - İşçi sayısının azalması,

5620 sayılı yasa yürürlüğe girdiği dönemde orman teşkilatında; çeşitli dönemlerde atanan 2.613 Ad. Sürekli İşçi, 2001 yılında atanan 5.300 Ad. Sürekli İşçi ve 2007 yılında atanan 12.476 Ad. Sürekli İşçi olmak üzere toplam 20.389 Ad. Sürekli İşçi görev yapmaktaydı.

2022 yılı performans programı verilerine göre Orman Genel Müdürlüğü Merkez ve Taşra birimlerinde 8.396 Ad. Sürekli İşçi çalışmaktadır.

Orman Genel Müdürlüğü taşra birimleri; 30 Bölge Müdürlüğü, 264 İşletme Müdürlüğü, 28 Fidanlık Müdürlüğü, 2.140 İşletme Şefliği, 77 Fidanlık Şefliği, 293 Baş mühendislikler, 157 Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliği, 3 Müdürlük, 231 Diğer Şeflikler, 12 Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 86 Başmühendisliği ve 6 Araştırma Ormanı Şefliği olmak üzere toplam 3.327 işyeri ile yangınla ilgili binalar dikkate alındığında 8.396 sürekli işçi ile sorunsuz yürütülmesi mümkün olmamaktadır. Bu durum, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünün hazırlamış olduğu stratejik planlarda; “standart kadrolarda doluluk oranı sürekli işçilerde %57’dir. Son yıllarda emeklilik, vefat, istifa vb. şekilde kurumdan ayrılmış personelin ancak %15’i kadar personel alınabilmiştir.” şeklinde özetlenmiştir.

İşin özelliğinden dolayı tecrübe ve özel beceri isteyen orman yangın işçilerin yerine, Orman Genel Müdürlüğünde çalıştırılmak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Toplum Yararına Programlar dâhilinde katılımcı çalıştırılmaktadır. Ayrıca, Orman Genel Müdürlüğünde hizmet alımı yoluyla her yıl binlerce işçi çalıştırılmaktadır.

2 – Protokolde yer alması,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN, Türk-İş Konfederasyonun Temsilcileri, Hak-İş Konfederasyonu Temsilcileri ve Kamu İşveren Sendikası tarafından 11.08.2021 tarihinde imzalanan 2021 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolünün “Geçici İşçiler” başlıklı 8. maddesinde; “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalıştırılan Geçici İşçiler Kanuni düzenleme yapılarak daimi işçi kadrolarına geçirilmesi  yönünde gerekli yasal düzenleme çalışmaları başlatılacaktır.” denilmiştir.

3 - Mağdur olan Orman Yangın İşçileri,

Ülkemizin en önemli doğal kaynaklarından olan ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi amacıyla kurulmuş bulunan Orman Genel Müdürlüğünün görevleri arasında, ormanların işletilmesi, korunması ve bakımı gibi hizmetler vardır. Yeterli işçi olamadığından dolayı, hayatlarını tehlikeye atarak vatanımızın yeşil örtüsünü korumaya çalışan yangın işçileri yangın sezonunda yangınla mücadelede, kanunlara aykırı bir şekilde 24 saat esasına göre çalıştırılmaktadır. Bu hizmetlerde çalıştırılmakta olan Geçici İşçiler geleceğe güvenle bakamadıkları için kendilerinden bekleneni iş ortamına yansıtamamaktadırlar.

Yine yangın bölgelerine; Marmara, Eğe, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinden orman yangın işçileri götürülmektedir. Orman İşçileri, ailelerinden uzakta gece gündüz demeden fedakârca ve hayatlarını tehlikeye atarak ( birçok arkadaşımız görev şehidi olmuştur ) vatanımızın yeşil örtüsünü korumaya çalışmaktalar.

4 – Diğer nedenler,

Orman Genel Müdürlüğünde yangın mevsimi dışında; fidanlık ve ağaçlandırma, tabii ve suni tensil, orman imar ve ıslahı, tohum toplama, ormancılık araştırma ( sulama, dikim, yetiştirme, bakım ), tali orman yolu yapımı ve onarımı, amenajman, silvikültür, orman ürünleri istihsali, ana depolama nakil, son depolamada istif ve tasnif işleri gibi çalışmalar içinde işgücüne  ihtiyaç duyulmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanım, orman yangınlarıyla mücadele için yerli ve millî insansız hava aracı sayısını 8’e, yangın söndürme uçak sayısını 20’ye ve helikopter sayısını 55’e çıkarttınız. İnşallah yangınların söndürülmesinde en önemli güç olan orman yangın işçilerini sürekli işçi kadrolarına atayarak kara gücünü de güçlendirirsiniz.

Sonuç olarak, yukarıda izah edildiği üzere hayatlarını tehlikeye atarak vatanımızın yeşil örtüsünü korumaya çalışan ve yıl boyu çalışmalarına ihtiyaç duyulan Orman Yangın İşçilerinin Sürekli İşçi kadrolarına atanmaları gerekmektedir.

Saygılarımla; Enver YAVUZ

Önceki ve Sonraki Yazılar