İlk Kadın imam, camide göreve başladı

İlk Kadın imam, camide göreve başladı

Dünyada Belkide Bir İlk Kadın imam, camide göreve başladı

 Başkent Kopenhag’ta bir binanın ikinci katını kadınlara ait cami olarak hizmete açtığını söyleyen Khankan, her gün açık olan camiide ayda bir kez kadınlara cuma namazı kıldırdıklarını aralarında Türk kadınlar da olmak üzere 30-40 kadın cemaatin namaz kıldığını belirtti.238927584-4224437707623507-3687239634326523091-n.jpg

Peygamber efendimiz (s.a.v.) zamanında da kadın imamların var olduğunu iddia eden Khankan, "Dinde cinsiyet değil, dini bilim karar vermeli."dedi.  

Cuma namazlarında 3 kadın imamın görev yaptığını belirten Khankan, Türkiye'den de ilgi gördüklerini, İslamiyeti seçen Danimarkalılarla birlikte 800 kişilik bir destek grubunun var olduğunu kaydetti. Khankan, imam olarak islamofobiyi yıkmak, kadınların haklarını korumak, evlenmelerini kendi kararlarıyla yapmaları gibi İslami olduğunu iddia ettiği ancak islama aykırı olan çözümlerle ilgilenen birer 'hizmetkâr' olduklarını ifade etti.

Müslümanların tevhid’den uzaklaştıklarını öne süren Khankan, başımızı secdeye koyduğumuzda tüm egolarımızdan nasıl ayıklanmış olunuyorsa, Allah’ın yarattıklarını sevmek zorunda olunduğunu ve ataerkil uygulamalardan çok Kuran’ın uygulanmasının önemine dikkat çekerek İslam'ın kabul etmediği feminist söylemlerde bulundu.

BBC, The Guardian gibi eşitli uluslararası haber ajanslarının yanında Berlingske gibi Danimarka merkezli haber ajansları da bu konuda haber yapmış. Haberlerde; Sherin Khankan’ın Suriyeli bir baba ve Finlandiyalı bir annenin çocuğu olduğu ve Kopenhag Üniversitesi’nde din ve felsefe sosyolojisi alanında yüksek lisans yaptığı bilgileri de mevcut.


Yine The Guardian tarafından 2016 senesinde yapılan bir haberde Sherin Khankan ile yapılan röportajlar da yer alıyor. Haberde Sherin Khankan tarafından kurulan Mariam Masjid isimli caminin tamamen kadınlar tarafından yönetildiği belirtiliyor. Cami cuma namazları dışında erkeklere de açık ve camide çalışan bütün imamlar kadın. Mariam Masjid’in İskandinavya’nın ilk kadınlar tarafından yönetilen camisi ve Sherin Khankan’ın Danimarka’nın ilk kadın imamı olduğu belirtiliyor.
Khankhan, haberde bu camiyi kurma sebebini şöyle açıklıyor:

“Bizler dini kurumlarımızın içinde de ataerkil yapıları normalleştirdik. Bu durum sadece İslam’da değil, Hristiyanlık’ta ve Musevilik’te ve diğer dinlerde de geçerli. Biz buna meydan okumak istedik… İslam geleneğinde aslında kadın imamlara da izin veriliyor, gelen eleştirilerin sebebi bu açıdan bilgi eksikliğine dayalı.”

Sherin Khankan’ın röportajlarının bulunduğu birçok Youtube videosu mevcut. Yaptığı bir TED konuşmasında Sherin Khankan, kendi tecrübelerini ve düşüncelerini aktarıyor. Konuşmada Khankhanın kullandığı bazı ifadeler şu şekilde:

“Kadın imamlar yeni bir fenomen değil. Çin’de 1820’lerden beri kadın imamlar var. Güney Afrika’da ise 1994 yılında bunun örneğini Amena Wadud ile gördük. Almanya’da Hamburg ve Berlin’de, İngiltere’de, İsviçre’de de bu durum söz konusu…. Kadın imamlar bir reform değil. Kayıtlara bakılacak olursa, peygamberin ölümünden sonra namaz kıldıran 2 kadın örneği görebiliyoruz.”


Sonuç:
İddia DOĞRU

Kadın bir imamın camide göreve başladığı iddiası doğru. Çeşitli uluslararası kaynaklara ve Sherin Khankan’ın röportaj ve videolarına göre, Sherin Khankan, İskandinavya’nın ilk kadınlar tarafından yönetilen camisini kurmuş. Burada yalnızca kadın imamlar görev yapıyor. 2016’da kurulan cami hala görevine devam ediyor. Sherin Khankan, Danimarka’nın ilk kadın imamı, ancak bu olay dünyada bir ilk değil.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.