Çağlar DURMAZ

Çağlar DURMAZ

Kamu işçilerine çok önemli TİS , maaş , ikramiye ve ödemeler için çok önemli bilgiler veriyorum

KISA KISA BİLGİLER (Sorusu olan varsa yoruma yazabilir)

 Kurumunuzda sözleşme bekliyorsanız, KÇP zamları ve hükümleri için sözleşme imzalanması gerekir. Sözleşme olmadan  zamlı maaş yok. 

 Gsb 10 işkolunda 1 Mart 2021/28 Şubat 2023 sözleşme yetkisi Tezkoop Sendikasındadır. Geriye dönük farklardan eksiksiz yararlanmak için mutlaka tezkop sendikasına üye olunuz.
Sözleşme imzalandığı zaman 1 Mart 2023/28 Şubat 2025 sözleşmesi için, yeniden yetki başvurusu yapılacaktır. 2023 KÇP zamları da 1 Mart 2023/28 Şubat 2025 sözleşmesi yapılınca uygulanacaktır. 

 Temmuz ayında Asgari Ücrete ara zam gelmesi halinde  Gelir ve Damga vergisi istisna (indirim) tutarları da, Temmuz itibariyle artacaktır. 

 Asgari Ücrete ara zam gelmemesi halinde 1276,02₺ olan gelir vergisi istisnası Eylül ayında 1604,08₺ olacak,  Ekim,Kasım,Aralık dönemlerinde 1701,36₺ olacaktır. Damga vergisi istisnası değişmeyecektir.

 Kurumlardaki sözleşmeler,  Tuhis'in sayfasında yer alan sıraya göre yapılmaz. Tuhis'in sayfasındaki sıra, yetkiyi alan sendikaların yetkiyi aldığı sıradır. 

Görüşmeler ne zaman olur sözleşmeler ne zaman imzalanir bilemeyiz. Geçmiş yıllarda KÇP imzalandıktan sonra akabinde kurumlarda da sözleşmeler imzalanıyordu. Seçim dolayısıyla bekleniyor olabilir, biz bilgi alamadık.

 Tediye, geçmiş yıllardaki gibi yine Kurban Bayramı öncesinde ödenecek diye tahmin ediyoruz. Tediye'yi yeni işe girenlerde eksiksiz alacaklar. (SGK kurumunda çalışanlar hariç)

 Haftalık çalışma saati (40saat), Görev Tanımı, Yıllık izin artışı gibi konular kurumlarda yapılacak sözleşmelerde olabilir, sendikaların bu konuda Tuhis'e daha baskın olması gerekmektedir. Devlet kurumunda 4B Sözleşmeli Personellerde 4A Kadrolu Memurlarda haftalık 40 saat çalışmaktadır. İşçilerde bu kapsama girmelidir.

 KÇP' de kazanılan %8 Gece Zammı, %4, %5, %6 İş Primi, kurumlarda yapılacak olan sözleşmeler ile arttırılabilir. Sendikaların bu oranları olduğu gibi sözleşmeye yazmaları halinde benim gözümde başarısız sayılacaklardır. Sebebi, zaten KÇP'de alınmış hak önemli olan sizin bu hakların üzerine ne koyacağınızdır.

 Aile Bakanlığı 17 işkolunda Ek Protokol yapılarak KÇP zamları ve hükümleri 1 Kasım 2023 yerine daha erkene çekilecektir. Ancak 1 Ocak itibariyle mi yoksa 1 Mayıs itibariyle mi uygulanacak, henüz bilinmemektedir.

 KÇP zamları kurumlarda ki sözleşmelere göre uygulanması değişkendir. Mesela Sağlık Bakanlığında 1 Ocak itibariyle KÇP uygulanacakken, Afad kurumunda Şubat itibariyle, Adalet Bakanlığı'nda Mart itibariyle, Devlet Tiyatroları'nda Nisan itibariyle, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nda Temmuz itibariyle uygulanacaktır. Bunlar sadece örnektir. KÇP zamlari tüm kurumlarda aynı tarihte olmalıdır. Aksi halde mağdur olan yine işçiler olacaktır. Sözleşmelerdeki zam ayları değişmelidir..

Kurumlarda sözleşme olduğu zaman tablo halinde sendikal hakların Brüt ve Net tutarları paylaşılacak aynı zamanda zamlı maaş ve geriye dönük farklar hakkında bilgilendirmeler yapılacaktır. Ancak bunları yapabilmemiz için kurumunuzda sözleşme imzalandığı zaman caglar.durmaz67@gmail.com mail adresimize sözleşmeyi atmanız gerekmektedir.

 Yılda 60 günden az ikramiye (20+20) olan kurumlarda, KÇP hükümleri uygulandıktan sonra yılda 60 gün (30+30) ikramiye olacaktır. Geriye dönük farklar da tarafınıza ödenecektir.

Soru

ÇağlarDurmaz Çağlar bey merhaba, 01.01.2023 tarihinde kurumlarıyla soZlesmeleri biten kamu işçileri sözleşme imza tarihinden itibaren geriye dönük farklarini brut ucret olarak 725 lira üzerinden alacak ve 01.07.2023 tarihinden itibaren de %15 zam ilave edilip brüt ücretleri yaklaşık 834 liraya çıkacak buraya kadar herhangi bir hata yok sanıyorum.  Peki bizim çalıştığımız kurumdaki gibi 31.07.2023 tarihinde sozlesmeleri biten kamu işçilerinin brüt ücretleri 01.08.2023 tarihinden 725 lira olacak olup üzerine ilave bir %15 zammı alamayacaklar..farklı sözleşmelere sahip kurumların çalışanları arasında yaklaşık 6 ay kadar 108 lira gibi brut ucret farkı olacak ve her altı ayda alınacak zamlarla bu fark daha da açılacak,  Ayrıca refah payı uygulaması da 01.01.2023 tarihinden itibaren degil de her kurumun sözleşme imza tarihi itibariyle ücretlere yansıtılacak.. acaba benim yorumum da mi bi sorun var yoksa size yazdığım şekilde mi isleyecek süreç, teşekkür ederim şimdiden..

Cevap

Merhaba, Ben özet geçmiştim siz detay vermissiniz evet malesef sizin kurumda cok büyük kayıp yaşanacaktır. 31 temmuzda tisi biten kurumlarda %15 zam 1 Subat 2024de uygulanacaktır. Sözleşmelerdeki yürürlüluk başlangıç tarihi gözden geçirilmeli yoksa örneklerde belirttiğim gibi farklı tarihlerde kcpden yararlanılır ve hak kaybı yaşanır.

Bizi Instagramda kamu işçi haber hesabını kesinlikle tıklayıp takip edin . Anlık bütün haberleri stori atıyoruz --- >>> tıkla takip edin

Aile ve sosyal politikalar bakanlığı kamu işçilerine önemli haber tıklayın 

Memurlara ödenecek olan kira yardımı kamu işçilerine de ödenecek tıklayın 

Kamu işçilerinin beklediği toplu iş sözleşmelerini açıklıyoruz tıklayın 

Kamu çerçeve protokolü imzalandı. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri neyi bekliyor tıklayın 

Meclis’in açılması ile ilk gündem maddesi taşerona kadro ve Memur maaş zamları tıklayınız

18 iş kolunda işçilerin geriye dönük paraları hesapladık tıklayınız 

Kamu işçilerine çok önemli geriye dönük ödemeler tıklayın

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum