4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

4D Taşeron işçileri SON DAKİKA

Kamu işçilerine iki önemli bilgi vereceğim

Uygar Kipel kamu işçilerine iki önemli bilgi veriyor ve Cumhurbaşkanı iletişim merkezine yazdığı cevabı sizlere sunuyoruz

1.Konu Resmi tatil ve UBGT çalışması aynı güne denk gelmesi halinde...

2023 yılı 23 Nisan Resmi tatil ile Ramazan Bayramı 3.gün aynı güne pazar gününe denk geliyor...

İşçi arkadaşlarımdan Gelecek soru bu gün ki çalışmada hem 23 Nisan Resmi tatil, hemde bayram çalışması ödemesi alabilir miyim yönünde olabilir.

Bu konuda yasa ve yönetmelikler açık bir ifade ye yer vermediğinden 

Yargıtay'ın 9.H.D. 2014/21706 E. 2015/35058 K

Somut uyuşmazlıkta resmi tatil olup aynı zamanda hafta sonuna denk gelen tatil günlerine ilişkin mükerrer hesap yapılıp yapılmadığına dair denetime elverişli olmayan bilirkişi raporunun hükme esas alınması , ÇAKIŞAN Genel tatil ile hafta tatili varsa bunların biri açısından hesap yapılması gerekirken MÜKERRER yapılan hesabın hüküm altına alınması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

Örnek Yargıtay kararı na göre anlaşılan ister resmi ve bayram çalışması, ister hafta tatili ile resmi tatil çalışması gibi aynı güne çakışan UBGT çalışmaların da sadece birinin ödenmesi gerektiği söylenebilir.

18 iş kolu Mayıs ayı ikramiyeleri ve 14 Mayıs maaşları Hesapladık tıklayınız 

İkinci konu Arefe günü Çalışması..

Yarım gün çalışma 28 Ekim ve dini bayram ramazan ve kurban bayramı arefe günü saat 13.00 a kadar olan çalışmalardır, 13.00 dan sonrası ( 13.00/24.00) arası resmi tatil UBGT çalışmalarına girer , 28 Ekim yarım gün ( 13.00/24.00), 29 Ekim ( 00.00/24.00) tam gün tatildir.

UBGT ödemeleri ile ilgili toplu sözleşmelerde farklı hükümler olabilir...

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun hangi günlerin ulusal bayram ve genel tatil olduğunu belirlemiştir. Bu kanunun 1. Maddesine göre …. Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. … Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü  24.00 a kadar devam eder.

UBGT ödemeleri ile ilgili uygulamalarda işyerlerine göre farklılıklar olabiliyor detaya girmek istemiyorum, çözüm için Yargıtay kararlarına göre hareket edilebilir.

Bir yıl içerisinde toplamda 15,5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü vardır.

UBGT ücreti 4857 sayılı İş Kanunu’nun 47 nci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;
“Madde 47 - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.Toplu İş sözleşmelerinde UBGT çalışma günleri için ( çalışmadan aldıkları yevmiye dahil)toplam 3 yevmiye ödenir şeklinde olabiliyor.

Eğer işçi bu günlerde 1 saat bile çalışsa ilave bir ücret ödenmelidir. Yargıtay; “Ulusal bayram ve genel tatil çalışması bakımından da davacının tatil gününde sadece bir saat çalışması sebebiyle, bir saat çalışma karşılığı ücret hesaplanmış ise de söz konusu tatilin de kesintisiz kullandırılması gereklidir. Tatil gününde bir saat çalışılmış ise de çalışma karşılığı ücretin, bir günlük yevmiye tutarında ödenmesi gereklidir.” şeklinde hükmü doğrultusunda işçiye tam gün çalışmış gibi ücret ödenmesi gerekir. (Yarg. 22. H.D. 15.12.2015 tarih ve E.2014/23997 K.2015/34572) 

Yarım gün tatil günlerinde hesap da yarım yapılmalı, genel olarak bir yılda 15.5 gün UBGT çalışması yapan 1 işçiye 16 gün UBGT ödemesi yapılamayacaktır.

UBGT günü ile hafta tatili gününün aynı güne denk gelmesi halinde ve işçinin bu gün çalışması halinde ücretlendirmenin nasıl yapılacağıdır. UBGT günlerinde işçinin çalışmasına karşılık ilave 1 günlük ücret verilmesine karşılık hafta tatilinde çalışması halinde ise işçinin fazla çalışma yaptığı kabul edilerek saat başına düşen ücreti %50 zamlı ödenmektedir. Yargıtay burada işçi lehine yorum ilkesini göz önünde tutarak hafta tatili ücretinin verileceğini ayrıca ilave bir günlük ücret verilmemesine karar vermiştir. Aksi halde mükerrer hesap yapılmış olacaktır.(Yarg. 9.H.D. 10.12.2015 tarih ve 2014/21706 E. 2015/35058 K.)

Devlet Memurlarının ve işçilerin Maaşlarında Ciddi Revizyona gidilecek! TIKLAYIN

Videoyu izleyiniz

Daha detaylı hesaplama için  yevmiye yevmiye alınacak bayram mesaisi için buraya tıklayın

Bu bayramda çalışan kamu işçileri ek 2 bin 165 TL para alacak tıklayınız

İşçilere Yüzde 60 Maaş Zammı Verildi Ama kabul edilmedi! tıklayınız

fb-img-1682156764058.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum