Sürücü Kursları 2012 Kapatılacaktı

illi Eğitim Bakanlığı5 Mart 2010 tarihinde Özel Öğretim Kurumları standartlar Yönergesinde önemlideğişiklikler yapmıştı. Bu değişikliklerden birisi de sürücü kurslarının eğitimpistine ilişkindi.  Direksiyon eğitim alanlarından sertifika sınıflarına göre 5.000veya 10.000 m² lik alanlar en çok dört kurum tarafından kullanılabilirkenyapılan değişiklikle en çok iki kurum tarafından kullanılma koşulu getirilmişve kurslara tedbir almaları için 2 yıl süreverilmişti. İki yıl içinde şartları yerinegetirmeyen sürücü kurslarının kapatılması gerekiyordu.


17/02/2011tarihinde yönergede önemli bir değişiklik daha yapıldı. İkiden  fazla kurum tarafından kullanılacak pistlerinalanı“A1”,“A2”, “B”, “F” veya “H” sınıfı sertifika verecek her bir kurum için ilaveolarak 2.500 m²  alan şartı 5.000 m² ye; C, D,E  sınıfı için istenen 5.000 m²alan şartı ise  10.000 m²  ye çıkarıldı. Bu değişiklik için de tanınanson tarih 5 Mart 2012 idi.


Budeğişiklik nedeniyle sürücü kurslarında direksiyon eğitim alanı sıkıntısıbaşladı. Mevcut alan kadar piste alanına ihtiyaç doğdu. Milli Eğitim Bakanlığı,5 Mart 2012 öncesinde direksiyon eğitim alanlarının söz konusu düzenlemeye uygunhale getirilip-getirilmediğine ilişkin çalışma başlattı.  Sürücü kurslarının birçoğu uygun pist alanıolmadığı için kapatılma riskiyle karşı karşıya kaldı.


Bununüzerine Bakanlık son gün olan 5 Mart 2012 tarihinde Standartlar Yönergesininilgili maddesinde yeni bir değişiklik yaparak şartları eskiye döndürdü. İkidenfazla kurumun kullanacağı pistlerde “A1”, “A2”, “B”, “F” veya “H” sınıfısertifika verecek her bir kurum için ilave olarak istenen 5.000 m²  alan yeniden 2.500 m²  ye; C, D, E  sınıfı için istenen 10.000 m2 alan ise 5.000m2 ye düşürüldü. Böylece birçokkurum son anda kapatılmaktan kurtuldu.


ÖzelÖğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün dinamik yapısı sorunların çözümünde diğergenel müdürlüklere örnek olacak nitelikte. Bir yanan standartlarınyükseltilmesini sağlamak diğer yandan ise kurumların mağduriyetini önlemek içinçaba sarf ediliyor.

 

Maddenin eskihali

 

İkiden fazla kurum tarafından kullanılacakdireksiyon eğitim alanı A1, A2, B, F sınıfı sertifika için 5.000’in katları,A1, A2, B, F, C, D, E sınıfı sertifika verecek kurumlar için ise 10.000’inkatları olacak şekilde hesaplanır. Hesaplama sonucu ortaya çıkan küsuratlardikkate alınmaz.

Maddeninyeni hali

5-Sadece “A1”, “A2”, “B”, “F” veya “H” sınıfısertifika eğitimi veren özel motorlu taşıt sürücüleri kursunun direksiyoneğitim alanının, ikiden fazla kurum tarafından kullanılabilmesi için 5.000 m²alana ilave olarak; sadece “A1”, “A2”, “B”, “F” veya “H” sınıfı sertifikaeğitimi veren her bir kurum için 2.500 m² alan; “C”, “D” veya “E” sınıfısertifika eğitimi verecek her bir kurum için 5.000 m² alan istenir.

6-“C”, “D” veya “E” sınıfı sertifika eğitimi verenözel motorlu taşıt sürücüleri kursunun direksiyon eğitim alanının, ikiden fazlakurum tarafından kullanılabilmesi için 10.000 m² alana ilave olarak; sadece“A1”, “A2”, “B”, “F” veya “H” sınıfı sertifika eğitimi veren her bir kurum için2.500 m² alan; “C”, “D” veya “E” sınıfı sertifika verecek her bir kurum için5.000 m² alan istenir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.