Celalettin Yavuz

Celalettin Yavuz

18. İş kolunda işçiler size bir haberim var. Artık bende kamu işçilerine sesleneceğim

ARA DİNLENME (YEMEK MOLASI HAKKINDA)

TOLEYİS SENDİKASI TASLAKTA BU KONUYU DA DİLE GETİRMİŞ ( İNŞALLAH GEÇER)

Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Ara dinlenmesi süresi için işçi ücret almamaktadır. Bireysel iş sözleşmesinde işveren ile işçi anlaşırlarsa veya işveren tek taraflı olarak isterse ya da toplu iş sözleşmesinde karar verilirse ara dinlenmesi için ücret ödeneceği de kararlaştırılabilir.

Ara dinlenmesi kullandırılmaksızın işçi çalıştırılırsa bu süre artık çalışma süresi olarak sayılacaktır. İşçi iş yerinde çıkabilecek işlere hazır olarak bekliyor,  ÖRNEĞİN; GÜVENLİK GÖREVLİSİ, İKLİMLENDİRME  PERSONELİ vb çalışanlar bu bekleme süresinde yemeğini yiyor ve ihtiyaçlarını gideriyorsa, bu süre ara dinlenmesi sayılmayacaktır. Fakat işçi iş yerinin içinde bulunan sosyal tesislerde vaktini geçiriyor, çalışma ile bağını o süre için koparıyorsa ara dinlenmesini kullandığı kabul edilecektir.fb-img-1682495342777.jpg

İşe hazır bekleme halinde işçiye bu sürenin ücreti de ödenecektir. Hatta ara dinlenmesi ile haftalık 45 saat aşılıyorsa, aşan süre fazla çalışma olarak ödenmelidir. Yargıtay’a göre, “bu süre işçiye dinlenme zamanı olarak tanınmamışsa, işçinin normal ücretinin ödenmesi gerekir. Bu sürenin haftalık 45 saati aşan kısmını oluşturması halinde ise, zamlı ücret ödenmelidir.”

1 Mayıs'ta Memurlara ek yüzde 30 zam verilecek. Kamu işçilerine yüzde 60 verilmesi şart Tıklayın

SON DAKİKA Öz Sağlık İş'ten 2023 Kamu Çerçeve Protokolü Açıklaması geldi tıklayın

Kamu çerçeve protokolü sonrası olacaklar ( Maaş ,TİS, geriye dönük ödemeler) TIKLAYIN 

Önceki ve Sonraki Yazılar